hirdetés

Hat szokás, ami közös hatszáz milliomosban – ez a gazdagok titka?

Több meló, olvasás, több testedzés, kevesebb lógás a közösségi médián és alvás. Amerikai milliomosok életviteléből próbálták kicsipegetni, milyen szokások segítenek hozzá a meggazdagodáshoz. A milliomosok máshogy élnek, mint a többség.
hirdetés

Sarah Stanley Fallaw 600 amerikai milliomost (a milliomosok többen vannak, mint gondolnánk) faggatott arról, mik a hétköznapi szokásaik, hogy rájöjjön, van-e valamilyen trükkjük, ami hozzásegítette őket ahhoz, hogy sikeresekké és vagyonosokká váljanak. Az Affluent Market Institute-ot, vagyis a Jómódú Piac nevezetű intézetet vezető Stanley Fallaw úgy véli, hogy az egyén vagyonépítési képessége végső soron attól függ, hogy mire fordítja idejét és energiáját. A sikeres emberek rendkívül tudatosan „költik” mindkettőt, energiájukat és idejüket is.

12 szokás, amire esküsznek a milliomosok
Nem a csalás, nem az üzérkedés, nem a hazudozás. Thomas C. Corley 5 éven át tanulmányozott olyan milliomosokat, akik nem örökölték vagyonukat, hanem önerőből építették fel cégüket. A self-made man típus képviselőit. Azokat a szokásokat és személyiségjegyeket gyűjtötte egybe, melyek a többségükre jellemezőek.
Vizsgálódását Stanley Fallaw a The Next Millionaires Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth (A következő milliomos a szomszédban: Időtálló stratégiák a vagyonosodáshoz) című kötetben foglalta össze.

Ki a vagyonos?

Mielőtt felsoroljuk az amerikai milliomosok habitusait, ne feledjük, hogy a milliomossá válás belépési küszöbje magyar pénzben számolva nagyjából 280 millió forintot jelent. Ennyit ér nálunk egymillió dollár.

Stanley Fallaw egy meglehetősen egyszerű képlettel operál könyvében, ami megszabja, ki számít vagyonosnak, és ki nem:

Életkor × Éves bevétel ÷ 10

Vagyis életkorunk szorozva teljes éves bevételünkkel, ez osztva tízzel. Az így kapott összeg az ideális vagyon összege. (Ami persze nemcsak készpénz, hanem lehet készpénz, autó, ingatlan és sok minden más ötvözete.)

Akinek fele akkora a vagyona, mint az ezzel a képlettel kapott összeg, az már gyenge vagyonépítőnek tekinthető (under-accumulator of wealth, UAW), akinek kétszer annyija van, mint a kiszámolt összeg, az tehetséges vagyonépítő (prodigious accumulator of wealth, PAW). Ez a két kategória azért fontos, mert a gazdagok (PAW) és a nem gazdagok (UA) szokásai markánsan különböznek.

Célorientált

A gazdag emberek célokat tűznek ki maguk elé, ez alapvetően acélosítja az akaratukat, és segíti őket abban, hogy gazdaságosan bánjanak idejükkel és energiájukkal.

Ha ezt akkor tudtam volna…
Milyen bölcsességet szűrtek le pályájukból és életükből üzletemberek és hogyan terelnék jobb irányba 24 éves önmagukat? Íme a világi érvényesülés és a belső kiteljesedés alapelvei.
Tudásvezérelt

A milliomosok többségének közös ismertetőjele, hogy szeretnek az elméjükkel dolgozni. Tudásvezéreltek. Szeretnek tanulni, új ismereteket elsajátítani, korszerűsíteni tudásbázisukat. De ezen kívül saját örömükre is szívesen olvasnak. Hetente csaknem 5 és fél órát szánnak olvasásra – csupán az olvasás öröméért, a tudásszerzés gyönyöréért. Ez nem a szakmai és munkához köthető üzleti anyagok átolvasását jelenti, hanem könyveket.

Önfejlesztés

A milliomosok többet foglalkoznak önmaguk fejlesztésével, mint az átlagemberek. Olyan hobbikat űznek, melyek fejlesztik őket, amik boldoggá, kiegyensúlyozottá teszik őket. Bill Gates például imád kártyázni (a bridgezés a kedvence), a Twitter feje, Jack Dorsey pedig túrázni, hegyet mászni szeret.

Kép: Pixabay

Testedzés

Hetente közel 6 órát töltenek testedzéssel, mert tudják, hogy a fizikai fittség segít nekik, hogy koncentráltak és dinamikusak maradjanak, másrészt az edzés során pihentetik elméjüket, kikapcsolódnak.

Kevesebb netezés

A gazdagok tudják, hogy csínján kell bánniuk erőforrásaikkal. Ahogy a pénzt sem feltétlenül szórják, úgy az érzelmi és kognitív (gondolati) erőforrásaikkal is takarékoskodnak. Nem figyelnek olyan dolgokra, amiket feleslegesnek és érdektelennek tartanak. Akik gyenge vagyonépítőnek számítanak, 14 órával többet töltenek hetente a közösségi médián, mint azok, akiknek nagyobbak a megtakarításaik.

Ez azért van, mert a szegényebbeknek többet kell dolgozniuk ahhoz, hogy fenntarthassák életszínvonalukat és fogyasztási szokásaikat. Ebbe a mókuskerékbe nem fér bele sok idő a stratégiai tervezésre és arra, hogy befektetési lehetőségeken morfondírozzanak. Egy átlagos amerikai hetente 14 órát tölt azzal, hogy bambulja a tévét, számítógépes játékokkal szórakozik és a közösségi médiát bújja a neten. A gazdagok hetente két és fél órával kevesebb időt szánnak ilyen irányú tevékenységre.

Kevesebb alvás, több meló

A gyenge vagyonépítők több órát töltenek munkával, havonta 185 órát, ami havi 21 munkanapra lebontva napi 8,95 órányi munkát jelent, míg a tehetséges vagyonépítők csak 141 órát melóznak, ami 6,71 óra naponta. Ugyanakkor az is igaz, hogy akik már nagyon gazdagok, többet dolgoznak, mert elkötelezettek a karrierjük és vállalkozásuk építése iránt. Ezért bizonyos áldozatokra is képesek: Hetente hat órával többet dolgoznak, mint egy átlagamerikai, és nyolc órával kevesebbet alszanak.

Öt tanács fiatalkori önmagunknak
Utólag mindig okosak vagyunk. Bölcsebb, érettebb, tapasztaltabb önmagunk tanácsa jó pár kerülőutat, tévutat és hibát megspórolna nekünk, ha a jövőnkből el tudná juttatni emberi és szakmai jó tanácsát. Milyen tanácsot adnának 24 éves önmaguknak amerikai üzletemberek? Íme a világi érvényesülés és a belső kiteljesedés alapelvei.
hirdetés

Véleményvezér

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo