Dollármilliomosok tízmilliói

2017. szeptember 29. péntek - 06:01 / piacesprofit.hu
  •    

2016-ban 16,5 millióra emelkedett a (dollár) milliomosok száma a világban, míg teljes vagyonuk 8,2 százalékkal, 63 500 milliárd dollárra nőtt. Napjaink legtöbb milliomosa az Egyesült Államokban él (4,8 millió), utánuk Japán gazdagjai következnek (2,89 millió). Németországnak 1,28 millió, Kínának 1,13 millió milliomosa van.

A felmérés eredményeit a Capgemini globális vállalati tanácsadó cég hozta nyilvánosságra azzal, hogy napjaink legtöbb milliomosa az Egyesült Államokban él (4,8 millióan), utánuk Japán gazdagjai következnek (2,89 millió). Németországnak 1,28 millió, Kínának 1,13 millió milliomosa van. Érdekes, hogy a kis Svájc 364 ezer milliomosával e tekintetben sok, nála lényegesen nagyobb országot is megelőz, és a 7. helyen áll ebben a „rangsorban”.

Aranyrudak Kép: Pixabay

Dollármilliárdok
Kép: Pixabay

Egyébként a szaknyelv a HNWI (High Net Worth Individual) meghatározást használja azokra, akiknek felhasználható vagyona (amibe nem számít be a maga által lakott ingatlan, műgyűjtemény, oldtimer autók és hasonlók) egymillió dollár felett van. Jóval ritkábbak ennél a UHNWI (Ultra High Net Worth Individuals) sorai, ahol 30 millió az alsó határ. Ebbe a kategóriába az elmúlt évben 157 200-an tartoztak a világon.

Az észak-amerikai, az európai és az Ázsia–csendes-óceáni régiókban egyaránt 7,5 százalékos volt a milliomosok számának növekedése, ugyanakkor az utóbbi régióban valamelyest lassult az előző évek igen gyors növekedése. Ezúttal is nőtt a milliomosok száma Oroszországban és Brazíliában is. A vagyonok gyarapodásának fontos tényezője volt a részvénypiacok fejlődése, mivel az érintettek beruházásaik 31 százalékát a felmérés szerint részvényekben tartják.

Szuperluxus: így repülnek a dollármilliárdosok
Luxusautót vásárolni ma már nem kunszt, bármelyik valóságshow-sztár vagy celeb megteheti. A gazdagság igazi státuszszimbólumává a magánrepülőgépek váltak.

Az utóbbi tényezőt erősíti meg az Allianz 50 országban végzett vizsgálata a magánháztartások jövedelmének alakulásáról: gyarapodásuk mögött 70 százalékban a részvényárfolyamok növekedése áll. Egyébként valamelyest csökkennek a jövedelmi aránytalanságok a világban, tűnik ki az Allianz adataiból. A világ lakosságának 10 százaléka birtokolja a pénzvagyon 79 százalékát, míg 2000-ben ez az arány még 91 százalék volt.

(Neue Zürcher Zeitung)