Munka cikkek


Újabb magyar cég állhat át a négynapos munkahétre

Újabb magyar cég állhat át a négynapos munkahétre 

A hazai úttörők egyikeként a tervek szerint 2024-től a Klikkmarketing is bevezeti a négynapos munkahetet.
Nagy remények: ettől most egyáltalán nem félnek a magyarok

Nagy remények: ettől most egyáltalán nem félnek a magyarok 

Rekordmagas pontszámot ért el az esetleges új elhelyezkedés esélyével kapcsolatos percepció a hazai munkavállalók körében, emellett már nemcsak a tavaly őszi, de még a válságot megelőző időszakhoz képest is optimistábban tekintenek a jelenlegi állásuk, illetve munkahelyük stabilitására.
Fordulat: sokkal magabiztosabbak a magyar fiatalok

Fordulat: sokkal magabiztosabbak a magyar fiatalok 

Fordulat látszik a fiatalok munkaerőpiacán: a K&H ifjúsági indexe szerint a harmadik negyedévben a dolgozó fiatalok 62 százaléka látta biztosnak a munkahelyét.
Olyan könnyű lesz új munkát találni, mint még soha

Olyan könnyű lesz új munkát találni, mint még soha 

Az elmúlt évtized legnagyobb növekedése várható Budapesten az online feladott álláshirdetések számában év végére. Az álláspiaci robbanás mellett ennek oka, hogy szinte már minden iparágban és beosztásban ebben a formában keresnek munkaerőt a cégek. A felfelé ívelő trendet összességében csupán a két, világméretű válság tudta megakasztani, míg az egyes pozícióknál az automatizáció rendezte át a keresletet az elmúlt 10 évben.
Ez a hatféle munkastílus dominálja majd a jövő irodáját

Ez a hatféle munkastílus dominálja majd a jövő irodáját 

Egy globális kutatás megállapításai alapján összesen hatféle tipikus munkavállaló különböztethető meg a technológiai fejlettség, valamint a helytől független, rugalmas munkavégzés szintje szerint, amellyel mostantól minden vezetőnek és cégnek kalkulálnia kell. A szakértők a hatékony együttműködés mellett még egy nagyon fontos szempontra hívták fel a figyelmet: az irodai eszközbeszerzésekben már nem a flipchart tábla funkciókészlete vagy a székek minősége számít, hanem az, hogy mindenki a maga technológiai fejlettségi szintjéhez mérten tudjon bekapcsolódni a közös munkába – legyen szó csoportos meetingekről vagy egyéni munkavégzésről.
Nőnek a cégek aggodalmai a munkaerőhiány miatt

Nőnek a cégek aggodalmai a munkaerőhiány miatt 

Már a cégek harmadának jelent komoly nehézséget a növekvő munkaerőhiány – derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredményeiből. Így a következő egy évben a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál dolgozók fizetése várhatóan újra olyan ütemben nőhet, mint a járvány előtt. A középvállalkozások, illetve a mezőgazdasági cégek terveznek leginkább béremelést.
Mi a jó munkaerő megőrzésének kulcsa? Erre vágynak a dolgozók

Mi a jó munkaerő megőrzésének kulcsa? Erre vágynak a dolgozók 

A pandémia a munka világát nem csupán a munkavégzés helyének függvényében változtatta meg, hanem a munkavállalóknak nyújtott juttatások tekintetében is. Egy munkahely kiválasztásának ill. megtartásának talán legfontosabb szempontja lett az, hogy mit nyújt egy cég. Utazást, otthoni vagy irodai munkavégzést támogató, well-being juttatások: ezek az elsődleges szempontok ma egy munkavállalónál.
Hány nem EU-s állampolgár dolgozhatott Magyarországon? Itt vannak a számok

Hány nem EU-s állampolgár dolgozhatott Magyarországon? Itt vannak a számok 

Magyarország tavaly 54 835 engedélyt adott ki nem uniós országok állampolgárainak, nagy részét tíz ország lakosainak.
Meglepően kevesen keresnek ma állást Magyarországon

Meglepően kevesen keresnek ma állást Magyarországon 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat októberi adatai szerint a tavaly januárinál is kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, számuk a 246 ezret közelíti, az egy évvel ezelőtti szintnél 60 ezerrel alacsonyabban alakul.
Megdőlhet a hagyományos irodamodell? Teljes átalakulás a piacon

Megdőlhet a hagyományos irodamodell? Teljes átalakulás a piacon 

Az elmúlt pár év örökre megváltoztatta az irodahelyiségről alkotott véleményünket, hiszen a hagyományos íróasztal/fő megoldás már nem fenntartható, a folyamatosan változó igények és az elkerülhetetlen digitalizáció már nehezen kezelhető a hagyományos irodai környezetben.

Elbizonytalanodott, magányos dolgozók: a robotok nyújthatnak segítséget? 

Az Oracle és a Workplace Intelligence HR-kutató és tanácsadó cég új tanulmánya szerint az emberek a robotokhoz fordulnak karrierfejlesztési iránymutatásért, miután a COVID-19 járvány miatt magányosnak és a saját életükben is kívülállónak érzik magukat.

Csalódást okozott az amerikai adat 

Elemzők által vártnál jóval kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma szeptemberben az Egyesült Államokban.

Egyre több a halálos munkahelyi baleset 

A pandémia évében több halálos baleset történt a munkahelyeken.

Elvesztett állások: a fiatalokat is megviselte a járvány 

A munkájukat elveszítő fiatalok 37 százaléka a járvány miatt vált állástalanná.

Bővül a program: így segítenék tovább az álláskeresők elhelyezkedését 

Napokon belül bővül az álláskeresők elhelyezkedését ösztönző program - jelentette be Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Még mindig több mint 200 ezer forint vár rengeteg magyarra 

Az ágazati bértámogatásból kimaradó önfoglalkoztatók is igényelhetnek egyszeri támogatást.

Nem bíznak a cégek a távmunkában dolgozókban, és ez komoly problémákat okozhat 

A Ricoh Europe új kutatásából kiderült, hogy a munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk pedig úgy véli, hogy emberei nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában.

Beteg a gyerek: mit tehetünk akkor, ha hirtelen kiesünk a munkából a vészhelyzet miatt? 

A gyermeket nevelő és dolgozó szülők mindennapjaiban szinte állandóan egy kimondatlan gondolat a „mi van, ha történik valami a gyerekkel”. Ha pedig ténylegesen megérkezik az a bizonyos hívás akár az iskolától, akár az óvodától, még inkább nehezebb a munkára koncentrálni. A Harvard Business Review tanácsai segítenek abban, hogyan lehet tudatosan felkészülni a hasonló helyzetekre, különösen akkor, ha a család és a partner nem tud besegíteni.

Bérnövekedést ígérnek a következő hónapok? 

Munkaerőhiány és bérnövekedés: ezt hozhatják a következő hónapok az elemzők szerint.

Szép kilátások: mire készülnek a munkaerőpiacra lépésükkör a diákok? 

Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből.

Rengeteg diákot érdekelt a nyári munka 

A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben dolgoznak.

Vége az iskolának: meddig jogosultak a diákok az ingyenes orvosi ellátásra? 

A NAV honlapján tett közzé egy tájékoztatót az ügyben.

Állásdömping a munkaerőpiacon: most mindenkinek jut munka? 

Mi várható a korlátozások feloldása után? A belföldi turizmus és vendéglátás munkerőhiánya rekordokat döntöget, és a kereskedelem is élénk évre számíthat. Mindezekhez munkaerő szükséges. A munkaerő toborzás a munkanélküliek magas száma ellenére sem könnyű feladat. Szezonális munkákra pedig nehéz jó munkaerőt találni. A 2021-es nyár munkaerőpiaci helyzetéről és a növekvő állásdömpingről Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary ügyvezető-tulajdonosa beszélt.

Kinyitotta a kormány a pénzcsapot, és az önfoglalkoztatók lecsaptak rá 

Az egy hónapja elindított programban az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók kaphatnak 219 ezer forintos egyszeri támogatást.

Sokakat érdekel ez a támogatási forma is 

Már több mint 42 ezren igényelték az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását – közölte egy közleményben Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai álamtitkára.

Hogy áll most a munkaerőpiac? Közzétették a számokat 

47 ezerrel többen dolgoztak májusban, mint áprilisban.

Örül a minisztérium: nagyon sokaknak segített a munkaerőpiaci portál 

Már több mint 5 milliószor jutottak a munkaerőpiaccal kapcsolatos hasznos információkhoz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavaly áprilisban megújult hivatalos honlapjára kattintó vállalkozók és magánszemélyek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Kulcsfontosságúvá vált az élelmiszeripar a járvány alatt 

A dolgozók helytállása a járványhelyzetben azt eredményezte, hogy az agrár- és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált - mondta az agrárminiszter a hajdú-bihari Egyeken, ahol átadták a település új piacát és csónakkikötőjét.

Egy jó terv a kulcs: hogyan menedzseljük a női terheket a járvány alatt és után? 

Mintegy negyedszázaddal vetette vissza a korona-vírus járvány a nők helyzetét - derült ki az ENSZ 2020-as globális, 38 országot érintő kutatásából.

Mindenre felkészültek a magyar dolgozók – bármikor átképeznénk magukat? 

A magyar munkavállalók csaknem fele mondta azt a világjárvány alatt, hogy bármikor kész átképezni magát és egy teljesen más területen elhelyezkedni, derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a The Network és annak magyar partnere, a Profession.hu közös, globális, Decoding Global Reskilling and Career Paths című tanulmányából.

Óriási harc jöhet a külföldi munkaerőért? 

Az elmúlt 5-6 évben megötszöröződött a külföldi munkavállalók száma Magyarországon. A koronavírus átmenetileg megakasztotta a növekedést, de már elindult a munkaerőpiaci visszarendeződés. A munkaerő iránti kereslet összességében még nem érte el a járványhelyzet előtti szintet, és szektoronként is eltérő képet mutat a piac, de már vannak olyan területek, ahol újra munkaerőhiány van.

Alig növekednek a bérek: mennyit visznek haza a kétkezi munkások? 

Az idei első negyedévben 1388 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből.

Mit nekik a járvány? Új embereket vennének fel a cégek 

A hazai munkáltatók 2021 második negyedévében átlagosan 3 százalékkal tervezik bővíteni jelenlegi munkaerőkeretüket – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Tabutéma a vakcina: bírság lehet a vége egy óvatlan kérdésnek az állásinterjún 

Nagy baj lehet abból, ha a koronavírus elleni oltás a munkavállalóval kapcsolatban szóba kerül.

Nincs több feketemunka: új eszközzel támad a NAV 

A március elsejétől hatályos törvénymódosítás felszámolhatja a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Élet a járvány után: ezzel a kihívással szembesülnek majd a vezetők 

A következő évek egyik legnagyobb kihívása a cégvezetők szerint a vírus miatt sok különböző helyről, irodában és otthonról, dolgozó munkaerő menedzselése lesz – derül ki az IBM üzleti háttérintézete, az Institute for Business Value (IBV) globális kutatásából.

Ennek örülhetnek a távmunkában dolgoztató cégek 

A kormány a biztonságosabb munkavégzés és a munkahelyi egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében meghosszabbítja a távmunka szabályainak veszélyhelyzeti alkalmazását is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

2021-ben is a koronavírus vethet árnyékot a cégekre 

A COVID-19-hez kapcsolódó három kockázat vezeti a 2021-es, összességében tizedik Allianz Kockázati Barométer rangsorát; tükrözve azokat a lehetséges diszruptivitási- és káresemény-forgatókönyveket, amelyekkel a vállalatok a koronavírus-járvány nyomán szembesülnek.

Megvan a bérmegállapodás – erre számíthatnak a Spar dolgozói 

Megállapodott a 2021-es bérfejlesztésről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.

A nagy visszatérés: mit tanulhatnak Kínától a cégek? 

Hellyel-közzel már látni a pandémia utáni életet, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje.

Rossz adatok jöttek Amerikából 

Jelentősen, a vártnál sokkal nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mivel a koronavírus-járvány tombolása miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására.

Bértámogatás: két hete maradt észbe kapni a cégeknek 

Még két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás, aminek maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint - közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Koronavírus: még mindig rengeteg magyar nem tud rendesen dolgozni 

A koronavírus okozta járvány következtében a gazdaságot érintő működési zavarok mérséklése érdekében a munkáltatók gyakran éltek a munkaidő-csökkentés eszközével.

Több mint ezer cég kap jelenleg bértámogatást 

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerő-piaci fordulat következett be.

Indul a program: sokaknak segíthetnek így munkát találni 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indított programot az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése érdekében.

Több mint 12 milliárd forintos programot indít a minisztérium – ez a cél 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint 12 milliárd forintos támogatási programot indít az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése érdekében.

Hogy alakulhatott a foglalkoztatottság a második hullám küszöbén? 

Júliushoz képest augusztusban nem változott a foglalkoztatottság a GKI Gazdaságkutató Zrt. reprezentatív lakossági felmérése szerint.

Hogy változott az álláskeresők száma Magyarországon? 

A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni  

A lakásbiztosítási kampány első három napjának adatai szerint viszonylag koncentrált a verseny az új lakásbiztosítási szerződésekért.

Adózás

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV

Plusz egy hónap haladékot adott az autósoknak a NAV  

Március elején érkeznek az adóhivataltól a gépjárműadóval kapcsolatos határozatok a gépjárműadó fizetésére kötelezetteknek vagy képviselőjüknek.

Cégblog

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft.

Ismét a legjobb munkáltatók között az R-Water Kft. 

A Magyar Brands a 2023-as évre az R-Water üdítőgyártó Absolute Live márkáját találta érdemesnek a Kiváló munkáltatói márka megjelölésre.

Klímablog

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság  

Egyelőre nem látni pontosan, az energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo