hirdetés

Mindenki ráugrott a lakástakarékra

Alig jelent meg hétfőn a hír, hogy megszűnik az állami támogatás a lakástakarékra, máris soha nem látott mértékben nőtt az érdeklődés a konstrukció iránt, nem véletlenül, hiszen a most kötött szerződések után még jár az állami támogatás.
hirdetés

„A lakástakarékpénztári megtakarításokhoz járó állami támogatás eltörléséről szóló hétfő reggel beadott törvénymódosítási javaslat hatására jelentős mértékben rendkívül megnövekedett az érdeklődés a lakástakarékpénztári megtakarítások iránt az elmúlt pár órában” – mondta el Vajnági Richárd, a City Hitelbróker Kft. ügyvezetője. Már a múlthéten megjelent piaci híresztelések – miszerint 20 százalék lesz az állami támogatás mértéke – hatására is, a vállalat ügyfeleinek 19 százaléka jelezte: az állami támogatás csökkentése előtt újabb megtakarítást indít.

Az elmúlt években a lakástakarékpénztári megtakarítások népszerűségüket a 30 százalékos állami támogatásnak, illetve a megtakarításhoz járó kedvező és kiszámítható lakáshitel konstrukcióknak köszönhették. Egy 10 éves futamidejű, 20 ezer forintos havi megtakarítási összegű szerződés esetén az állami támogatás 720 ezer forintot is elérte. Az állami támogatásnak köszönhetően az elmúlt években a lakástakarékok hozama kiemelkedőnek számított a piacon, mely egyes konstrukciók esetén akár 10 százalék feletti is lehetett.

Kép: Pixabay

Vajnági Richárd szerint már az állami támogatás esetleges csökkentésének hírére is jelentősen megnőtt a napokban a kereslet lakástakarékok iránt. A CHB egy 1000 fős reprezentatív kutatást végzett ügyfelei körében egy lehetséges állami támogatás változással kapcsolatban, melyből kiderül, hogy minden 5. ügyfél az állami támogatás 20 százalékra való lecsökkentése esetén is újabb megtakarítást indított volna, még 30 százalékos állami támogatással.

Ezen felül a még 30 százalékos állami támogatás kihasználását tervező ügyfelek több mint 30 százaléka kettő vagy több lakástakarék szerződés megkötését tervezte. Az állami támogatás megszűnésének hírére az érdeklődés tovább fokozódott: „Az elmúlt pár órában az ügyfelek tömegesen keresték fel munkatársainkat, partnereinket, hogy ha lehetséges, akár még a mai nap folyamán indítanának lakástakarékpénztári megtakarítást, mert nem szeretnének elesni az állami támogatástól” – mondta el Vajnági Richárd.

A tőzsdén is beütött a hír
A lakástakarékok állami támogatásának megszűntetésével a költségvetés fokozatosan – mintegy nyolc év alatt – 70 milliárd forint kifizetésétől, azaz a GDP 0,17 százalékának kifizetéstől mentesül. Az intézkedés azonban néhány tőzsdei céget is érint. Az OTP a lakástakarékpénztárból évi 2,4 milliárd forint profitra tett szert, ami az éves nettó eredmény kevesebb, mint 1 százaléka, azaz az előrejelzések hibatartományába eső érték. Mindenesetre azért negatív a hír. A Duna House-nál az első félévben 68 millió forint bruttó eredmény származott az LTP értékesítésből. Mivel az egyszeri tételek nélküli éves eredmény a cég várakozása szerint valahol 950 és 1150 millió forint között alakulhat, így az eredményhatás jelentős, a 10 százalékot is elérheti, nyilván nem az idei évben, hanem jövőre.
hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo