Roham várható a lakástakarékokban

2018. október 15. hétfő - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Egy kormánypárti törvényjavaslat átszabná a lakástakarékok piacát: a konstrukciók kiemelkedő hozamát biztosító állami támogatást szüntetné meg a módosítás. Pedig jelenleg a lakástakarék-szerződések hozama kiemelkedő, akár 10 százalék felett is lehet – írja a BankRáció.

Megszüntetné a lakástakarék-szerződésekhez járó állami támogatást egy, a parlamenthez benyújtott – még nem elfogadott – kormánypárti törvénymódosító javaslat. A jogszabály-módosítás hatálybalépése után a lakástakarék-szerződésekhez nem járna a jelenleg 30 százalékos, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás.

„Egyelőre csak törvényjavaslatról van szó, ezért konkrétumokat nem lehet mondani. Mindenesetre tény, hogy az állami támogatás nagyon fontos eleme a lakástakarék-szerződéseknek, elsősorban ennek köszönhető, hogy akár két számjegyű hozamot biztosítsanak ezek a szerződések” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Megszűnhet a lakástakarékok állami támogatása
Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását. A módosító javaslatot hétfőn nyújtották be, kedden akár már meg is szavazhatják.

Roham várható

A BankRáció.hu friss összeállítása szerint október 15-én érvényes ajánlatok szerint a 4 éves futamidejű lakástakarék-szerződéseknek a hozama volt a legmagasabb, 10,28–12,54 százalékot tett ki, ami kimagaslónak számít a jelenlegi alacsony kamat- és hozamkörnyezetben. „Ha a törvénymódosító javaslatot a következő napokban változatlan formában fogadja el a parlament, akkor a hatálybalépésig lakossági roham és sok szerződéskötés várható, mert a jogszabály-változtatás visszamenőleg nem érinti a lakástakarék-szerződéseket” – tette hozzá Trencsán Erika.

A BankRáció.hu szakértője elmondta, a lakástakarék-szerződésekre a takarékoskodási időszak után lakáscélú hitelt is felvehetnek az érintettek. A szakember a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait idézve elmondta azt is, hogy a magyar piacon működő lakástakarék-pénztáraknál lévő lakáshitel-állomány 385 milliárd forintot tett ki az idei első félév végén, ez a teljes lakáshitel-állomány több mint 12 százalékát tette ki. A bankok kezében 1773 milliárd forintnyi lakáshitel volt, ami 57 százalékot jelent a teljes hitelállományból. A jelzálogbankok részesedése 28, a takarékszövetkezeteké több mint 3 százalékos volt.