hirdetés

Meddig tart a negatív kamat?

Az idei évet nyugodt hangulatban zárhatják a piacok, miközben a jövő évi gazdasági növekedés kifejezetten ígéretes. A befektetők azonban mégsem nyugodhatnak meg, mivel a továbbra is alacsony kamatkörnyezetben az egyre látványosabb infláció elviheti a befektetések hozamát. A nagy kérdés ezért, hogy mikor emelkedhetnek a kamatok, és addig is milyen stratégiát követhetnek a befektetők, ha eredményessé akarják tenni megtakarításukat - hangzott el a K&H prémium befektetői klub budapesti rendezvényén.
hirdetés

A befektetői hangulat szempontjából kedvező kimenetelű francia és német választási eredmények után az európai részvénypiacok többsége új csúcsot ért el, miközben a gazdaságok várható teljesítményét előrejelző beszerzési menedzser indexek több régióban is soha nem látott szintekre emelkedtek.

Kockáztatni kell ha meg akarjuk őrizni a megtakarításunk reálértékét (fotó: archív)

„A világgazdaság növekedési üteme így jövőre várhatóan 3,7%-ra gyorsulhat. A technológiai forradalom és az on-line vásárlások hatásaként a globális inflációs mutatók azonban továbbra is elmaradnak a nagy jegybankok középtávú inflációs céljától. Az amerikai jegybankot ez ugyan nem zavarta abban, hogy emelje az irányadó kamat mértékét, a legfőbb kérdés azonban, hogy az Európai Központi Bank mikor követi a tengerentúli példát, hiszen ez egyben a negatív kamatok idejének végét is jelentené” - tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere a K&H prémium befektetői klubján.

A befektetőket érintő kihívások 2018-ban

Az évek óta tartó alacsony kamatkörnyezetben egyelőre még nem várható látványos változás, hazai szinten azonban az infláció az idei évben már meghaladja a 2 %-ot. A befektetők számára az egyik fontos cél az lehet, hogy a megtakarításuk reálértéke (vásárlóértéke) megmaradjon.

Kriptopénzek – van ahol betiltják, van ahol szabályozzák
A közelmúltban, Kínában és Dél-Koreában is a Bitcoin használatát tiltó szabályokat hoztak, amelyet valószínűleg Oroszország is be fog vezetni a közeljövőben. A Bitcoin támogatói számítanak arra, hogy más országok is követik a példát, de a többség várhatóan megfelelő szabályozás mellett engedi majd a kriptovaluta használatát.
„Jelenleg egyetlen módon tudjuk megőrizni a megtakarításunk reálértékét, ha tudatosan kockázatot vállalnunk, azaz olyan befektetéseket választunk, amelyek magasabb hozampotenciával rendelkeznek. Ennek legmegbízhatóbb módja, ha a befektetéseinkből egy gondosan összeállított portfóliót építünk, azaz különböző típusú befektetési eszközöket (pénzpiaci, kötvény, részvény, deviza, nyersanyag stb.) a piaci környezetnek megfelelő arányban és a kockázatviselő képességünknek megfelelően alkalmazunk” - hangsúlyozta ki a szakember.

A befektetési alapok magyarországi piacán jelenleg egyre inkább előretörő vegyes alapok éppen ennek a portfólió-építésnek tesznek eleget. Azt azonban tudni kell, hogy a portfólió összeállításnak - és így a vegyes alapoknak is - többféle formája és stratégiája van, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző piaci helyzetekben a különböző vegyes alapok is eltérően teljesítenek. Az igazán profi befektetők ezért a vegyes alapokból is egyfajta „portfoliót” képeznek.

 

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo