Mindent a gyerekért, de kérdés, hogy miből

A magyarok 85 százalékának egyik legfontosabb célja, hogy jó anyagi feltételetekkel indítsa gyermekét az életbe, mégis csak 20 százalék gyűjt pénzt erre a célra – derült ki az OTP Öngondoskodási Index idei adataiból. A közép- és felsőoktatás költségeinek fedezésén túl a barátokkal közös programokat és az aktuális divatnak megfelelő eszközök finanszírozását is feladatuknak érzik a szülők, még akkor is, ha ez számukra lemondással és külön erőfeszítéssel jár.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az OTP Öngondoskodási Index kutatás szerint a lakosság nagyobb része egyáltalán nem rendelkezik pénzpiaci megtakarítással, legalábbis, ami saját céljaikat illeti. Gyermekeik jövőjének anyagi támogatása viszont annál fontosabb - legalábbis elméletben. A kutatásban megkérdezettek 85 százalékának fontos vagy akár legfontosabb célja, hogy gyermekét minél jobb anyagi feltételekkel indítsa az életben. (Nem csak a gyerekek függenek a szüleiktől, a fiatal felnőttek is a padlóra kerülnének nélkülük.)

Sok családban merül fel a kérdés, hogy pontosan miben és meddig is támogassa gyerekét a szülő. Abban tízből kilencen egyetértenek, hogy akár lemondások árán is, de fedezni kell a gyerekek középiskolai tanulmányait, egy kicsit kevesebben gondolják már úgy, hogy az egyetemi évek finanszírozása is a család feladata.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

A gondtalan iskolás évek biztosítását azonban nem csak a tanulmányok közvetlen költségeinek fedezésében látják a szülők. A felmérésben megkérdezettek több mint kétharmada szerint a különórák, a barátokkal közös programok, kirándulások, koncertek anyagi támogatása éppúgy a szülők kötelessége. A gyermekek hosszabb távú céljainak finanszírozását már kevesebben érzik feladatuknak. Saját lakást, autót kevesebb, mint felük venne a gyereknek és az esküvő költségeinek átvállalására is csak minden második szülő mond biztosan igent. Arról, hogy miként fognak a szülők anyagi tartalékot képezni a fenti célok fedezésére már megoszlanak a vélemények.

Későn kezdünk nyugdíjra tartalékolni
A fiatalabb generációk egyre inkább felismerik a nyugdíjcélú megtakarítás fontosságát, de az OTP Nyugdíjpénztár belépési adatai azt mutatják, hogy a legtöbben továbbra is inkább 40 éves koruk körül kezdenek el félretenni a boldog nyugdíjas évekre.
„A szülők mindössze ötöde gyűjt előre gyermekei rövid és hosszabb távú céljainak, álmainak teljesítésére. Harmaduk inkább plusz munkákat vállal el ”- nyilatkozta az adatok kapcsán Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. A szakember szerint tudatos pénzügyi tervezéssel azonban kevesebb lemondással járhat a célok megvalósítása, a gyermekek támogatása.

A megkérdezett szülők 57 százaléka szerint ameddig a szülő megteheti, addig kell támogatni a gyereket, a kisebbség, azaz 41 százalék szerint ez függ a gyerek életkorától, társadalmi helyzetétől. Jellemzően az előbbi nézet inkább a magasabb végzettségű és jobb vagyoni helyzetű válaszadókra jellemző.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo