Megtakarítás cikkek


Csökkennek a betéti kamatok

Csökkennek a betéti kamatok 

Három hónap alatt harmadszorra is csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot, a múlt héten bejelentett kamatvágást azonban már „beárazta” a lekötési ajánlataiba a bankok többsége – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. Nemzetközi összehasonlításban még így is magasnak számít a magyar kamatszin.
Ők azok, akik egyre fontosabbak a bankoknak

Ők azok, akik egyre fontosabbak a bankoknak 

A következő években akár a mostani három-négyszeresére is nőhet magyarországi lakossági bankpiacon belül a jelenleg 800-1200 milliárd forint méretűre tehető prémium banki szegmens, amely ezzel meghaladhatja a bankoknál és befektetés szolgáltatóknál tartott teljes megtakarítási állomány egy negyedét – derül ki a Bankmonitor.hu és a myClient stratégiai és üzletfejlesztési tanácsadó cég friss piacfelméréséből.
Mit mutat a Malacpersely?

Mit mutat a Malacpersely? 

A fiatal felnőttek körében egyre népszerűek a rendszeres megtakarítási programok. Elsősorban olyanok érdeklődnek e lehetőségek iránt, akik nem rendelkeznek még felhalmozott tartalékkal, ám havonta félretéve összegyűjthetik azt a tőkét, amelyet később befektethetnek – derül ki a CIB Bank Malacpersely elemzéséből.
Fogynak a nyugdíjkasszák

Fogynak a nyugdíjkasszák 

11 magánnyugdíjpénztár maradt talpon és az önkéntes nyugdíjkasszákból is öttel kevesebb szolgáltatott adatot a második negyedév végén, mint egy évvel korábban. A PSZÁF friss jelentése szerint 25 ezren léptek vissza az állami társadalombiztosítási rendszerbe és tízezerrel lett kevesebb az önkéntes kasszák taglétszáma az év második három hónapjában. A nyugdíjpénztárak továbbra is veszteségesek szemben az egészségpénztárakkal, amelyek tagdíjbevétele ebben az időszakban is nőtt.
Így trükköznek a bankok a kamatokkal

Így trükköznek a bankok a kamatokkal 

Vannak igazán magas bankbetéti kamatok és ezek gyakran meg is győznek sokakat arról, hogy itt már pedig le kell kötni megtakarított pénzünkett. A bankok persze semmit se csinálnak véletlenül, és ha lehet, szívesen kiveszik a maguk részét a haszonból, ezért érdemes figyelni a magas kamatozású betétek lejártakor - hívják fel a figyelmet a Bankmonitor.hu elemzői.
Itt a lista! Hol fial a legjobban a pénz?

Itt a lista! Hol fial a legjobban a pénz? 

A legmagasabb, feltételek teljesítéséhez kötött forint alapú betéti lehetőség 9,13 százalékos kamatot és 5,64 százalékos reálkamatot garantál a lekötésekre, a mindenki számára feltételmentesen elérhető legjobb kamatszint pedig 8 százalékos az országos fiókhálózattal rendelkező bankok között - derül ki a Bankmonitor.hu aktuális, a 13 országos lefedettséggel rendelkező bankra kiterjedő betéti körképéből.
Hatékonyabb, olcsóbb, és még nyerhet is vele

Hatékonyabb, olcsóbb, és még nyerhet is vele 

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a környezetvédelem pluszkiadást jelent. A zöldebb iroda viszont elsősorban éppen takarékosságra tanít. A jó példákat díjazzák is - az ön irodája is versenyezhet!
Hitel, betét - Nem egyszerű a választás

Hitel, betét - Nem egyszerű a választás 

A hitelfelvétel kérdéskörében a legtudatosabb a lakosság a pénzügyeiben, de bőven vannak még fehér foltok az ismeretekben. Egy a Bankmonitor.hu által elvégzett tesz eredményei szerint ma Magyarországon két szituációban képes dönteni a lakosság: szabad-e hitelt felvenni, ha rendelkezünk megtakarítással, illetve forintban, vagy euróban érdemes lekötni pénzünket. Komoly problémát jelent viszont a többség számára az, ha különböző kamatozási típusok közül kell választani, vagy ha arról kell dönteni, hogy feltörje-e lekötött bankbetétjét.
Bizakodóbbak vagyunk, de hitelt nem vennénk fel

Bizakodóbbak vagyunk, de hitelt nem vennénk fel 

Bár továbbra is jelentősen elmarad az elmúlt két év azonos időszakában mért értéktől, 2012 júniusában emelkedett a GfK Komplex Fogyasztói Bizalom Indexének értéke az első negyedévhez képest. A hitelfelvételi kedv némiképp az eddigieknél is alábbhagyott.
Az államnak is kell az emberek megtakarítása

Az államnak is kell az emberek megtakarítása 

Nemcsak az egyéni életút miatt fontos, hogy a magyarok pénzügyileg tudatosabbak legyenek és növeljék megtakarításaikat. A magyar gazdaságnak is fontos forrást jelentene, ha többet tudnánk félretenni. Az adósságunkat legalább elkezdtük leépíteni.

Lapos a pénztárca - Mire költünk a válság óta? 

A takarékoskodás mellett újragondolt, értékalapú fogyasztással reagálnak a családok a válságra, s ennek velejárójaként jövedelmük mérséklődésére - derül ki egy Európa 12 országára kiterjedő friss felmérésből. A vállalkozók számára tanulságosak lehetnek az eredmények ahhoz, mely területeken, hogyan érdemes fogyasztóikat megszólítani.  

Bankbetét: zsebbevágó döntés 

Átlagosan 3,21 százalékponttal magasabb kamatot kínálnak a különböző feltételek teljesítéséhez kötött bankbetétek, mint a hagyományos lekötések, de büntetnek, ha nem teljesíti őket az ügyfél. A Bankomonitor.hu friss felmérése a 10 legnagyobb lakossági bank 132 különböző betéti konstrukcióját vizsgálta. Ebből csak 19 volt, amely a kínált kamat mellé feltételeket is támasztott.

15 százalékkal is olcsóbb lehet az áram 

Néhány forint spórolásért nem éri meg feláldozni az áramszolgáltatóval kialakult jó kapcsolatot, de előfordulhat, hogy a szolgáltatóváltás jelentős évi megtakarítást eredményez.

Tízezreket takarítanánk meg fejenként az IMF megállapodással 

Évi nyolc százalékos kamat mellett naponta 4,6 milliárd, hat százalékos kamattal viszont csak 3,4 milliárd forintba kerül a 20 827 milliárd forintos adósságállomány kamatainak fizetése. A megtakarítás így évente 416 milliárd forint lehetne, ami fejenként több mint negyvenezer, a csecsemőket is beleértve. A külföldiek kezében levő forint kibocsátású állampapírokra 86 milliárd forinttal kevesebbet kéne kifizetni.

A kiszámíthatatlanság ára 

A maradék nyugdíjpénztári megtakarítások bekebelezésének szándéka ismét a figyelem középpontjába állította az időskori megélhetés kérdését. Az állami nyugdíj mellett ugyan számtalan hosszú távú megtakarítási forma létezik a hazai piacon, a lakosságnak azonban csekély százaléka takarékoskodik idős korára. Ebben a jövedelmi viszonyok mellett komoly szerepe lehet a kiszámíthatatlan szabályozásnak.

Így biztosítható a békés öregkor 

A hosszú távú eszközök szűkülő palettája a biztosítások felé tereli a megtakarítókat, állítja az ING Biztosító. Más felmérések viszont azt mutatják, hogy ma Magyarországon kevesen tudnak rendszeresen megtakarítani. Különösen a hosszú távra szóló lehetőségek nem kapósak. Ugyanakkor bizonyos életbiztosításokat adómentes juttatásként adhat a munkáltató, amennyiben a kedvezményezett a munkavállaló.

Elfogyott a pénzünk  

A lakosság körében olyan alacsony még soha nem volt a megtakarítói hányad, mint tavaly, amikor is a hazai lakosság 18 százaléka rendelkezett valamilyen banki megtakarítással. Ez az érték 2004 óta a legalacsonyabb, alulmúlja még a 2008-2010 közötti válságos időszak megtakarítási arányszámait is.

Tonnányit spórolhat  

Egy átlagos közepes méretű vállalat évente több tonna papírral kevesebbet használhat, ha elektronikus dokumentumkezelő rendszert használ. A csökkenő papírfelhasználás nem csak helyet takarít meg és az  iroda-ellátási költségeket csökkenti, hanem a bolygó jövője szempontjából is fontos.

Keresik a megtakarítás bajnokait! 

A KÖVET Egyesület tizedik alkalommal buzdítja a vállalatokat és szervezeteket, hogy csatlakozzanak az Ablakon Bedobott Pénz Programhoz, mutassák be az elmúlt 5 évben megvalósított, gazdaságilag is megtérülő környezetvédelmi fejlesztéseiket, hogy elnyerhessék a 2012-es díjakat.

Így is lehet spórolni a benzinnel 

A folyamatosan növekvő benzinár nem csak a fuvarozókat, de minden vállalkozót és fogyasztót is közvetlenül érint. Az üzemanyag spórolás egyik, itthon még kevéssé alkalmazott módja lehet cégek számára a flottakövetés.

Se nyugdíj, se megtakarítás 

A lakosságnak már csak 16,4 százaléka rendelkezik megtakarítással Raiffeisen Bank és a GfK közös megtakarítási felmérése szerint. Az elmúlt három hónapban a megtakarítási képesség jelentősen visszaesett. Sem a végtörlesztés, sem a magánnyugdíjpénztári mizéria nem használ az öngondoskodásnak.

Váltásra fel!  

Mivel a hazai piac továbbra is stagnál, és a bankok is csak egy szűk kör számára kínálnak hitelt, a kis- és középvállalati szektor szereplői ma sincsenek jobb helyzetben, mint a válság kezdetén. A talpon maradás a legfontosabb cél, a túlélés eszköze pedig a költségcsökkentés. E területen a különböző szolgáltatók versenyeztetése jelentős havi megtakarítást hozhat.

Akik végtörleszteni tudnak 

Az idei évben a gazdasági környezet változása mellett a hazai gazdaságpolitikai intézkedések is jelentős hatással voltak a háztartások megtakarításaira. A piaci tényezők mellett az idén életbe lépett szja-változás, a magán-nyugdíjpénztári hozamok kifizetése, valamint a végtörlesztés befolyásolta leginkább a lakossági megtakarításokat. Miközben a vagyonosok a megtakarításukból, a hitelképesek forinthitelből törlesztenek. Aki egyik körbe sem tartozik, továbbra is nyögi a terheket.

Tízezreket spórolhatunk a karácsonyi vásárláson 

A karácsonyi vásárlással még a forint jelenlegi, gyenge árfolyamával számolva is tízezrek spórolhatóak meg, derül ki a nemzetközi online fizetések vezető szolgáltatója, a PayPal által készített féléves árjelentésből. A külföldi webshopok kínálatából akár több tíz százalékkal olcsóbban juthatunk mobiltelefonhoz, tablet PC-hez vagy parfümökhöz.

Nincs tartaléka a magyarnak  

A magyar lakosság, ha van lehetősége takarékoskodni, akkor azokat a megtakarítási termékeket preferálja, amelyek biztonságosak és gyorsan pénzzé tehetők. A kedvezőtlen gazdasági környezetben ez racionális lépés, azonban az állami nyugdíjak kifizetésének bizonytalansága miatt a hosszabb távú megtakarításoknak fel kellene értékelődniük.

A megtakarítás nem a gazdagok luxusa 

A rendszeres, hosszú távú, akár kisösszegű megtakarítások jelenthetnek biztos jövőt egy nagyon bizonytalan korszakban. A Takarékossági Világnap alkalmával a Piac & Profit által szervezett és az OTP Bank támogatásával megvalósult konferencián az előadók arra keresték a választ, hogy milyen módon fokozható az egyenlőre nagyon alacsony öngondoskodási hajlandóság.

Akikkel kivételeznek a bankok 

Megduplázódott a privát banki ügyfelek száma és az ágazat által kezelt vagyon nagysága 2006 és 2010 között, de sokan - becslések szerint még egyszer ennyien - még nem találták meg az utat a szolgáltatáshoz.

Spórolási tippek kkv-knak 

Okosan kell gazdálkodniuk a vállalkozásoknak ahhoz, hogy hosszú távon is versenyben maradjanak. Az irodai piac alapos feltérképezésétől a tudatos papírfelhasználáson át a megfelelő, akár zöld, fenntartható informatikai megoldások kiválasztásáig számos olyan lehetőség áll rendelkezésükre, amellyel spórolhatnak a cégek.

Nyugdíj: mennyit tegyünk félre havonta? 

Nálunk varázsszó a „legális adóelkerülés" a megtakarítások piacán is: az adóelőnyt jelölte meg az elsődleges szempontok között a megtakarítási mód kiválasztásánál a Budapest Bank és Alapkezelő felmérésében a megkérdezettek 57 százaléka.

Íme, egy új megtakarítási lehetőség a piacon! 

Keveseknek van ma Magyarországon hosszú távú megtakarítása, valószínűleg azért, mert a bizonytalan gazdasági környezetben nem mernek távlati céllal félretenni az emberek. Rugalmas, kényelmes és átlátható eszközökbe viszont szívesen fektetnének, derül ki az OTP Alapkezelő friss trendkutatásából.

"Megtakarítás? Én hitelt fizetek!" 

A családok több mint fele kevesebbet tud félretenni, mint 5 évvel ezelőtt. Megtakarításaik célját tekintve a lakosság elsősorban konkrét, rövidtávú befektetésekben gondolkodik az Aviva Életbiztosító által végzett kutatás szerint.

A sokkhatások tovább növelhetik a megtakarításokat  

A pénzügyi sokkok hatására erősödhet a magyar háztartások megtakarítási hajlandósága, ahogy az 2008 után Európa legtöbb országában tapasztalható volt. A belföldi kereslet belátható időn belüli élénkülésére azonban nem számít a Pioneer Alapkezelő a 230 milliárd forint összegű reálhozam-kifizetés ellenére sem.

Akik jól jártak: félretesznek a januártól többet keresők 

Az egykulcsos személyi jövedelemadó és a családi kedvezmények hatására keletkező többletjövedelmeket a legtöbben félre szeretnék tenni - közölte az OTP Bank pénteken a Gfk felmérése alapján.

Okos mérőkkel csökkenthetjük áramfogyasztásunkat 

Hamarosan indulnak a hazai áramszolgáltatók úgynevezett okosmérési kísérleti projektjei; a tesztek eredményei alapján dől el, hogy Magyarország milyen szabályozási és üzleti modellel tegyen eleget annak az uniós elvárásnak, mely szerint 2020-ra a háztartások mintegy 80 százalékában a szolgáltató és a felhasználó közötti kommunikációt lehetővé tévő fogyasztásmérés lehetőségét (azaz okosmérést) kell biztosítani, jelentette a Világgazdaság hivatkozva az MTI.

Hitel? Inkább megtakarítás! 

Minimális az esély a lakossági hitelpiac rövid távú felpezsdülésére - állítja az egyik legnagyobb hazai független pénzügyi tanácsadó cég, a Money & More. Hitelezési oldalon tartósan hiányzik a fizetőképes kereslet, ugyanakkor a lakosság körében egyre népszerűbbek a megtakarítási termékek.

Ön mennyire gondoskodik a jövőjéről? 

A magyar családok kétharmada mindössze néhány hónapot tudna átvészelni, ha a fő kereső elvesztené a jövedelmét. A sokkoló adat a Pioneer Alapkezelő pénzügyi kultúrát feltérképező kutatásából származik. Ahogyan a bankok a kkv-k számára készített csomagajánlatoknál rendszerint számolnak azzal, hogy a cégek és dolgozóik magánszemélyként is megjelennek az ügyfelek körében, hasonló tendencia várható a biztosítási szektorban is.

Hiába akar, nem tud félretenni a magyar 

A magyarok 43 százaléka nem rendelkezik semmilyen megtakarítással, és ezt csaknem 90 százalékban az anyagi erőforrások hiányával indokolják - derül ki a BellResearch-nek az Aegon Magyarország megbízásából készült kutatásból. Az átlag felett keresők 91 százaléka tenne félre.

Hova kerülnek a magyarok megtakarításai? 

Hallani aggódó hangokat, hogy a hazai gazdaságpolitikai intézkedések hatására a magyar megtakarítások egy része külföldi bankokba vándorolhat. A téma kényes, a hazai pénzintézetek többsége cáfolja a feltételezéseket. Tavaly év végén ugyanakkor gyakorlatilag nem folyt be friss tőke a hazai befektetési alapokba.

Akinek van megtakarítása, bírja a bankokat 

Alacsony, és továbbra is stagnál a hazai lakosság megtakarítási képessége, ugyanakkor növekedett a pénzintézetek iránti bizalom és a megtakarítással rendelkezők körében erős a banki lojalitás - derült ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index kutatás III. negyedévi eredményeiből.

Szja: milliárdok maradnak a lakosságnál 

Éves szinten legalább 300 milliárd forint plusz jövedelemhez juthat hozzá a lakosság, amennyiben bevezetik az új, egykulcsos szja-t. Elsősorban a közepes és magas jövedelműek tudnak megtakarítani belőle - derült ki a KBC Equitas felméréséből.

Pénzünk nincs, de kezdünk optimistává válni 

Borúsan látja a jelenlegi pénzügyi lehetőségeit a megtakarítók nagy része, csökkent a lakosság megtakarítási képessége - derült ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményeiből. Az index 2010. második negyedévi adatai alapján a jelenlegi csökkenés mellett a jövőtől várunk változást, a lakosság bizakodó befektetői hangulatát jelzi a felmérés.

A megtakarítók kivárják a bankadót 

A lakosság megtakarítási képessége csökkent, a megtakarítók nagy része borúsan látja jelenlegi pénzügyi lehetőségeit a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményei szerint. Az index második negyedévi adatai ugyanakkor a lakosság bizakodó befektetői hangulatát jelzik.

Megéri: feleannyiba kerül az elektromos autó fogyasztása 

A környezetbarát fogyasztói magatartáson túl mit nyer az elektromos autó tulajdonosa? Az üzemanyag-vásárlás elhagyása mennyi megtakarítást eredményez? Léteznek már erről számítások - ezeket elemezzük.

Van megtakarítása? Ön a kivétel! 

Amíg a magyarok 74 százaléka nem rendelkezik megtakarításokkal, addig az Egyesült Államokban a döntő többség rendelkezik megtakarított vagyonnal - derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb Befektetési Barométer tanulmányából.

Szemléletet formál a Raiffeisen 

MegtakarítOK címmel, társadalmi célú pénzügyi szemléletformáló programot indít a Raiffeisen Bank. A két szakmai partner bevonásával életre hívott kezdeményezés célja a hazai megtakarítási hajlandóság növelése, illetve a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése. A program egyik sarokpontjaként a mai napon került bemutatásra a GfK Hungária Piackutató Intézettel közösen elkészített Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index, amellyel negyedévente nyomon követhető lesz a lakosság megtakarításokkal kapcsolatos attitűd- és véleményváltozása. Az index szerint jelenleg a magyarok mindössze egytizede tervez félretenni a következő 12 hónapban.

Tavaly 100 000 négyzetméternyi iroda zöldült 

A KÖVET Egyesület negyedik alkalommal hirdeti meg a Zöld Iroda Versenyt, amelyre már csak egy hétig, 2010. február 1-jéig nevezhetnek azok a vállalatok, szervezetek, ahol irodai munka folyik. A verseny célja, hogy a résztvevő irodákban feltárják és csökkentsék a működéssel járó környezeti terheléseket és a keletkező hulladékokat, valamint környezettudatos gondolkodást alakítsanak ki a dolgozók körében.

Egyszerű tippek: hogyan spóroljunk otthon? 

Takarékoskodni sok mindennel lehet és érdemes is, hiszen az energiatakarékossággal nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős szükségtelen energiafelhasználást csökkenthetjük, hanem mérsékelhetjük közüzemi számláinkat is, így kímélhetjük környezetünket és a pénztárcánkat is. Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani.

Havi 14 ezret tudunk félrerakni 

Ezzel az összeggel Magyarország a régiós középmezőnyben tartózkodik, ám a térségben mi vagyunk a legelégedetlenebbek a megtakarítás mennységével - derül ki az Erste Bank közép-kelet-európai országokban végzett felméréséből. Az Ausztriára, Csehországra, Magyarországra, Romániára, Szerbiára és Ukrajnára kiterjedő vizsgálat eredménye szerint leginkább a magyarok és a románok tartják fontosnak a takarékoskodást.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk 

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo