Mit tegyünk, ha párunk nem akarja, hogy vállalkozzunk?

Gyakori, hogy egy házastárs vagy élettárs hezitál vagy egyenesen ellenzi a vállalkozás gondolatát, a párjuk viszont nagyon akarná. Hogyan lehet kompromisszumot kötni?

Ha nálunk is felmerül ez a helyzet, érdemes azzal kezdeni a probléma megoldását, hogy megkérdezzük párunkat, pontosan miért is van ellene a vállalkozás alapítás gondolatának - javasolja Rick Bisio franchise coach. Ezzel mindketten lehetőséget kapunk, hogy áttekintsük a pro és kontra érveket, ami mindkét fél számára hasznos.

Az érzések, nézetek, érvek megtárgyalása megnyitja az utat a másik ember megértéséhez. Lehetséges, hogy párunk belátja, engednie kell és hagyni, hogy kibontakozzunk. Senki sem szeretné a visszahúzó erőt eljátszani egy kapcsolatban és olyan színben feltűnni, hogy lehetetlenné teszi a párjának, hogy megvalósítsa az álmait.

Kép:Pexels

Miért nem lelkesedik párunk a gondolatért?

Talán fél tőle, hogy anyagilag rossz húzás váltani, és a család elveszíti a megtakarítását. Talán attól tart, hogy a cég adósságokat hoz a családra. Talán a rokonságban már volt valaki, aki alaposan befürdött egy üzleti ötletével. Ez esetben érdemes megvizsgálni, miben különbözött a két helyzet. Lehet, hogy csak egy zsigeri reflexről van szó, de a két vállalkozás nem említhető egy lapon, mert egyáltalán nem hordoz azonos mértékű és azonos jellegű kockázatokat.

8 jótanács, hogy ne menjen rá az üzletre a házassága
A vállalkozók között van egy különösen vakmerő típus - aki a saját házastársával alapít családi vállalkozást. Nekik adunk néhány tanácsot, hogy kerüljék el a zátonyra futást úgy a munkában, mint a magánéletben.
Talán azért aggódik, mert úgy látja, hogy a megfelelő szakmában vagyunk, ami a képességeinknek és adottságainknak megfelel, s az új próbálkozás elvisz attól a szakmai területtől, amiben a helyünk van. Vagy biztos a jelenlegi munkahely, s szerinte nem érné meg azt feladni. Talán azért húzza a száját, mert szeretne hamarosan nyugdíjba menni és nem akar felesleges anyagi komplikációkat és kései(?) üzleti kalandokat. És más nyugdíjas éveket képzel el.

Bármi legyen is az ok, alaposan végig kell beszélni. Az esetek többségében párunk húzódozása félelmeken alapul, nem pedig rosszindulaton, mely azért húzna vissza, mert nem akarja, hogy bármiben túlszárnyaljuk őt. Minden embernek mások a biztonságérzetet adó preferenciái és más a kockázattűrő képessége. Ezeket kommunikálni és tudatosítani kell egymás felé.

Meg kell találni a módját, hogy az együttélés harmóniája ne sérüljön, de mindkét fél biztonságban érezze magát az új vállalkozás beindításával anyagilag és szakmailag is. Akkor is, ha nem vesznek részt mindketten a projektben - mert hiszen a vállalkozás a család költségvetésére és anyagi helyzetére is hatással lesz.

Kép: freeimages.com/Muriel Miralles de Sawicki

Adjuk el az ötletet!

A megoldásban ebben az esetben is kommunikáció segíthet leginkább. Minden nagyobb horderejű döntést közös erővel kell meghozni. Ha kihagyjuk belőle párunkat, az olyan törést -és sértődést- okozhat a kapcsolatban, ami később nem biztos, hogy helyrehozható.

Képesnek lennünk megmagyarázni, hogy miért akarunk vállalkozni, miért akarunk cégtulajdonosok lenni, és a saját lábunkra állni. Úgy is felfoghatjuk, hogy ez az első tesztje az üzleti ötletünknek. Mintha pitch-et tartanánk egy startup inkubátor zsűrijének. Ha alapvető szakadékok vagy lyukak vannak a teóriánkban és a jövőképünkben arról, hogy miért fog működni a cég, miért lesz kereslet arra a szolgáltatásra vagy termékre, amit kínálunk, vagy honnan lesz pénzünk az induláshoz, az kiderül, ha a kezdeményezést ellenző párunk intelligensen átgondolja a mondandónkat. Képes lesz rámutatni a következetlenségekre és a valószínűtlenségekre.

Bár azért magyarázzuk el a terveinket, mert szeretnénk meggyőzni társunk, azért ne zárjuk ki a fejünkből az ő érveit sem. Fogadjuk el, ha valamiben igaza van. Ha pedig további vitás pontok merülnek fel, kérjük szakértő segítségét! Menjünk el együtt egy üzleti tanácsadóhoz például, akivel a párunk is beszélhet, így meggyőződhet róla, hogy nem csak a mi fejünkben tűnik jónak az ötletünk. Egy pénzügyi tanácsadó pedig abban segíthet, hogyan lehet biztonsági fékeket vagy tartalékokat beépíteni a vállalkozásba a húzósabb piaci helyzetek elviselésére és az előreláthatatlan nehézségek kezelésére.

A rábeszélés nem elég, lelkesedés kell

Ha sikerül elérni, hogy párunk áldását adja a dologra, még ne örüljünk túlságosan. A vállalkozói, cégvezetői létnek fontos eleme, hogy társunk állandó érzelmi és erkölcsi támogatást adjon. Vagyis nagyon kevés, ha most  vonakodva rábólint a vállalkozásunkra, de közben állandóan kritizál vagy csak passzív agresszív módon kivonja magát a dologból. Mindenképp szükségünk lesz rá a nehezebb időkben, legalább annyiban, hogy megbeszélhessük vele a gondokat. Ha erre az lesz a válasz, hogy "mondtam, hogy ne kezdj bele", az biztosan nem épít sem minket, sem a kapcsolatunkat.

Bisio azt tanácsolja, hogy nyissunk egy füzetet, amibe beleírjuk az ötleteinket, ami miatt a vállalkozás mindkettőnknek izgalmas lesz. Hangsúlyozandó: annak a félnek is, aki aktívan nem vesz részt benne - de egy közös élet, egy közös házastárs, egy egymáshoz kötött (párkapcsolati) sors esetén nincs igazán olyan, hogy "nem veszek részt benne".

Forrás: Entrepreneur

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo