Vállalkozás cikkek


Végük a Bróker Marcsiknak, drasztikusan szigorodik, hogy ki lehet Magyarországon pénzügyi vállalkozó

Végük a Bróker Marcsiknak, drasztikusan szigorodik, hogy ki lehet Magyarországon pénzügyi vállalkozó 

Pénzügyi vállalkozások: emelni kell induló tőkét a biztonságos működéshez.
Trükköző építési vállalkozó bukott le

Trükköző építési vállalkozó bukott le 

540 millió forint a kár.
6 hasznos online tanfolyam, ha vállalkozás indításán gondolkozol

6 hasznos online tanfolyam, ha vállalkozás indításán gondolkozol 

Ha vállalkozás indítását fontolgatod, tudnod kell, hogy nem elég, ha a saját szakmádban profi vagy. Számos új ismeretet kell elsajátítanod ahhoz, hogy sikerre vidd az üzletedet. Szerencsére már rengeteg, szinte fillérekért elérhető online tréning és tanfolyam segít abban, hogy megszerezd a szükséges tudást céljaid eléréséhez.
Hogyan legyünk vállalkozók?

Hogyan legyünk vállalkozók? 

Világszerte és Magyarországon is egyre több embert érdekel, hogy hogyan lehet vállalkozást indítani, sőt, hazánkban immár közel egy évtizede töretlenül nő az egyéni vállalkozók száma. Tavaly a Google adatai szerint globálisan már többen kerestek rá arra, hogy hogyan lehet vállalkozást indítani, mint ahányan arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan lehet állást szerezni.
9600-an kapnak több millió forintot

9600-an kapnak több millió forintot 

„A fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válását ösztönző programban összesen mintegy 10 ezren igényeltek fejenként 4,5 millió forintos tőketámogatást. 9600 pályázónak már odaítélték a forrásokat, közel 34 milliárd forintot ki is fizettek" - jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hozzátette: összesen több mint 50 milliárd forintból valósul meg az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése program.
Új program segít a fiatal vállalkozókon

Új program segít a fiatal vállalkozókon 

Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Hamarosan indulhat egy újabb vállalkozás-újraindítási program

Hamarosan indulhat egy újabb vállalkozás-újraindítási program 

A magyar falvakat célzó program kezdetére még tavasszal lehet számítani.
Vállalkoznának a magyarok, de van, amitől tartanak

Vállalkoznának a magyarok, de van, amitől tartanak 

A magyarok fele szívesen indítana vállalkozást, leginkább azért, mert a saját magunk urai lehetünk és azzal foglalkozhatunk, ami igazán a szenvedélyünk. A megkérdezettek háromnegyede a közösségi média hálóját is használná, ha saját vállalkozásba kezdene, ám közel 40 százalékuk véli úgy, hogy nincs elég ismerőse ehhez – derül ki az „Amway Globális Vállalkozói Jelentés 2020” című kutatásból.
Közel 30 milliárd jutott már vállalkozásindításra

Közel 30 milliárd jutott már vállalkozásindításra 

Csaknem 30 milliárd forintot ítéltek meg eddig a vállalkozások indítását segítő programban – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát idézve szombaton az MTI-t.
Vállalkozások újabb köre kaphat segítő kezet hamarosan?

Vállalkozások újabb köre kaphat segítő kezet hamarosan? 

Elkezdődött a társadalmi egyeztetés a hátrányos helyzetű településeken működő kis- és mikrovállalkozások fejlesztési támogatásáról – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Budapesten.

Budapestre érkezik egy startup akcelerátor 

Budapesten nyitja meg legújabb nemzetközi képviseleti irodáját a korai fázisú startupokra fókuszáló nemzetközi üzletfejlesztési szervezet (akcelerátor), a Founder Institute - közölte a szervezet.

Nem kerültek bajba a taxisok a koronavírus miatt? 

A koronavírus ellenére sem indult tömeges megszűnési hullám a taxis cégeknél, viszont az egyéni vállalkozók jobban megfogyatkoztak

Megválasztották 2020 Legsikeresebb Női Vállalkozóját - interjú a győztessel 

A "bükki füvesember", Szabó Gyuri bácsi egy időben egyszemélyes intézmény volt. Szedte, válogatta, szárította a gyógyhatású növényeket gyomorbántalomra, magas vérnyomásra, vesére, prosztatára, és még sok minden másra. Ahhoz azonban, hogy a kezdeményezés egy jól működő vállalkozássá fejlődjön lánya,  Lopes-Szabó Zsuzsanna is kellett, akivel közösen sikerre vitték a Györgytea Kft-t. Lopes-Szabó Zsuzsanna, a cég ügyvezetője mindezért nemrég megkapta 2020 Legsikeresebb Női Vállalkozója díjat. 

Mikor és miért alakítsuk vállalkozásunkat cégcsoporttá? 

Míg egy tipikus családi kis- vagy középvállalkozást jellemzően egyetlen cég testesít meg, addig a nagyvállalatok rendszerint számos cégből álló cégcsoport formájában működnek. Hogyan jönnek létre a cégcsoportok, mi indokolja a létrehozatalukat? Mikor érdemes cégcsoport létrehozatalába kezdeni?

Hitelből vállalkozást indítani: mire figyeljünk? 

Egy új vállalkozás indításához sokszor jelentős összegű befektetésre is szükség van. A vállalkozói hitel kézenfekvő lenne, de egy új vállalkozás ezekhez megfelelő vállalkozói múlt nélkül nem feltétlenül fér hozzá.

Nemzetközi átlag alatt van a magyar fiatalok vállalkozási kedve 

Országszerte 42 középiskola végzősei tanulhatnak vállalkozási ismereteket egy civil kezdeményezés keretében. A program célja valós képet mutatni a vállalkozásról és ösztönözni a fiatalok vállalkozási hajlandóságát.

Mire kell figyelni a családi vállalkozások adásvételekor? 

A családi vállalkozások nemzeti gazdaságokban betöltött szerepe kiemelt a közép-európai régióban. Ezek a vállalkozások sok területen jelentősen különböznek a nem családi tulajdonban működő vállalkozásoktól, és számos jogszabályi rendelkezés is eltérően érinti őket. Ilyenek például a felvásárlásokkal kapcsolatos rendelkezések, melyek be nem tartása komoly büntetést is vonhat maga után.

Egyre kevesebben mernek az építőiparban vállalkozni? 

Harmadik negyedévben is tovább csökkent az építőipari cégalapítások száma

A helyi vállalkozásoknak segít Debrecenben az új Városi Tőkealap 

Tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Célja a hazai nagyvárosok gazdasági működésének gerincét képező vállalatok finanszírozása.

Lehet még jelentkezni az ingyenes mentorprogramba 

A Személyes Vállalkozói Mentorprogram keretében a mentoráltak teljesen ingyen, tapasztalt vállalkozók (mentorok) segítségét vehetik igénybe vállalkozásuk dinamizálásához, növekedési pályára helyezéséhez.

Miért félnek a vállalkozás indításától a magyar fiatalok? 

Bár továbbra is stabilan emelkedő trendet mutat az egyetemisták vállalkozási hajlandósága az ezt kétévente vizsgáló nemzetközi kutatás eredményei szerint, a többség még mindig nagyvállalati alkalmazottként képzeli el a jövőjét. Mi növelheti a vállalkozási vágyat? Úgy néz ki, többek között a vállalkozó egyetemek.

A vállalkozásoknak egyénileg is tenni kell a klímaváltozás ellen 

Mit jelent az éghajlatváltozás mikro-szinten, akár egy vállalkozás esetében? Mit kell tennie és mire kell felkészülnie egy cégnek?

Bombabiztos üzlet az atom-bunker 

Bombabiztos öröklakásokat alakítanak ki az amerikai hadsereg egykori atomrakéta-silóiban. A fejlesztőknek bombaüzlet: bagóért vett bunkereket milliókért értékesít az új iparág.

Erre a határidőre a vállalkozásoknak is figyelni kell 

Az OTP Bank által kibocsátott üzleti betéti kártyával rendelkezőket is védi az internetes biztonsági kód szolgáltatás, amelynek használata 2019. szeptember 14-től kötelező lesz az Európai Unión belül. Érdemes még a határidő előtt igényelni a díjmentes szolgáltatást, hiszen ezt követően – a magánszemélyek mellett – a vállalkozások sem fogják tudni internetes bankkártyás vásárlásra használni kártyájukat.

A mentorprogramnak csak nyertesei lehetnek 

A vállalkozói mentorprogram közvetítésével egymásra találhatnak a kkv-k és az őket segíteni képes tanácsadók és szolgáltatók. A gyakorló vállalkozók átadják egymásnak a működtetéssel kapcsolatos tapasztalatukat és tudásukat.

Mi a közös a sikeres vállalkozásokban? 

A sikeres vállalkozások általában azok, ahol a munkatársak jól érzik magukat, el vannak ismerve, és jó a fizetésük is. A vezetőnek van szabadideje, rengeteg a profitja és az egész cége stabil. Ez így kemény melónak tűnik, de sok vállalkozónak sikerült már elérnie.

Jó világ jöhet a vállalkozásokra 

Globálisan megnőtt a vállalati kötvénypiac jelentősége, a nettó kibocsátás mértékében és a kibocsátó vállalatok számában is. Itthon is teljesen átalakíthatja a cégek forrásbevonási szerkezetét a Magyar Nemzeti Bank 2019. július 1-jén induló Növekedési Kötvényprogramja.

A szponzoráció nem csak a nagyok terepe 

A szponzoráció hallatán sok cégtulajdonos és cégvezető úgy véli, ez csupán a nagyok terepe, ami tévedés. Akár már az egyéni vállalkozók és a kisebb vállalkozások számára is számtalan remek szponzorációs lehetőség kínálkozik.

A turizmus adhat lendületet a vidéki vállalkozásoknak 

Vidéken az emberek nem mernek vállalkozni. Mihalcsek Noémi, a Golden Events Kft. ügyvezetője szerint a helyzet megváltoztatásához meg kell mutatni nekik, hogyan foghatnak bele egy vállalkozásba, és megfelelő tudásanyagot kell átadni nekik vidéki tréningek, képzések segítségével, hogy felismerjék a potenciális lehetőségeiket.

Kedvező lehetőséget kapnak az agrárvállalkozások 

Kedvező lehetőséget kapnak az agrárvállalkozások: állami támogatással igénybe vehető lízingfinanszírozással korszerűsíthetik a gépparkjukat egy április végén megjelent rendelet alapján.

Kedvezőnek látják a jövőt a vállalkozások 

A vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint. A konjunktúramutató az adatfelvétel kezdete, 1998 óta most a legmagasabb.

Mikor nem kell kamarai hozzájárulást fizetni? 

Szükséges-e kamarai hozzájárulást fizetnie annak, akinek szüneteltetés alatt van az egyéni vállalkozása? A Reggeli egyperces eligazít abban, mitől függ a szüneteltetés.

A cégek egyelőre kivárnak 

A geopolitikai és kereskedelmi bizonytalanságok miatt világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések (IPO) száma – derül ki az EY globális részvénykibocsátási trendeket elemző negyedéves jelentéséből. A vállalatok egyelőre kivárnak, de akár már idén új lendület kaphatnak a tranzakciók. 

A hazai milliárdos cégek javára billen a mérleg 

Már közel 6000 tisztán hazai érdekeltségű cég árbevétele haladja meg az évi 1 milliárd Ft-ot, ezzel párhuzamosan arányaiban csökken a külföldi érdekeltségű cégek száma hazánkban.

A hazai cégvezetők hagyományosan gondolkoznak a kihívásokról 

Míg a hazai vállalatvezetők és tulajdonosok hagyományosabb irányt képviselve költséghatékonyságra és piaci lefedettségre fókuszálnak, addig a nemzetközi vállalatok vezetői inkább preferálják a felforgató trendekben rejlő lehetőségek feltérképezését és kiaknázását.

Kézi vezérléssel nehéz fellépni a csalás ellen 

A SAS piackutatása szerint Magyarországon sok céget ér anyagi veszteség beszerzési csalás miatt. Ennek ellenére a vállalkozások többsége még mindig idejétmúlt, manuális felderítési technikákat alkalmaz.

Nem szégyen a profiktól tanulni 

Kezdő vállalkozóként mindenki követ el hibákat, érdemes azonban a profiktól tanulni, és ezzel minél több buktatót elkerülni. A K&H, a Cápák között versenyzőinek pénzügyi mentora ezért tippeket ad, hogy miket és hogyan érdemes elkerülni, ha vállalkozást indít vagy fejleszt az ember.

A menedzsereknek leáldozott, a mozgósító vezetőké a jövő 

A Microsoft megbízásából készült kutatás arra kereste a választ, hogy az MI miért, mennyiben fontos a vezetőknek, milyen befolyással van, lesz a vezetésre, milyenek lesznek az új MI-korszak legsikeresebb vezetői.

A vállalkozása bánhatja, ha rossz nevet választott 

Sok kezdő, de még rutinos vállalkozó számára is fogós feladat lehet megfelelő nevet választani a tevékenység mellé, nem árt néhány dolgot figyelembe vennünk, mielőtt alapító okiratba véssük a cég nevét.

Ki minősül társas vállalkozónak? 

Ki minősül társas vállalkozónak? Sok más feltétel mellett fontos, hogy részt vegyen a vállalkozás tevékenységében, és az ne munkaviszony keretében történjen – írja az Írisz Office ma Reggeli egypercese.

Egekben a hitelezés, de könnyű pénzre senki ne számítson 

Néhány évvel ezelőtt még küzdeni kellett a hitelekért, azonban mára jelentősen növekedett a hazai pénzügyi szektor likviditása. Könnyű hitelre ennek ellenére sem számíthatnak a cégek, hiszen a 2008-as gazdasági válság hatására megnőtt a kockázatkezelők szerepe, és egyre fontosabb lett, hogy optimális finanszírozási struktúrát alakítsanak ki a vállalatok – hangzott el az EY konferenciáján.

Olyan nem lehet, hogy "átalakítás miatt zárva" 

Hogyan kivitelezhető a modernizálás anélkül, hogy az megzavarná a vállalat mindennapi működését? A Micro Focus szakértői összegyűjtötték a négy legfontosabb területet, amelyek fejlesztése segít zökkenőmentessé tenni a digitális átállást.

Van remény a követelés-behajtásra 

Nagy port kavart szakmai berkekben az Európai Bíróság két áfa témában hozott, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos döntése. Az egyik ítéletben megfogalmazott bírósági álláspont megalapozott reményt adhat a nagy összegű behajthatatlan követeléssel rendelkező magyar vállalkozások számára is az áfakötelezettség megítélése kapcsán.

Palya Bea vállalkozása lett a legizgalmasabb sikertörténet 

Nagyon fontos, hogy a gazdaság számára komoly potenciált képviselő nők minél többen kezdjenek el vállalkozni, illetve minél többen döntsenek vállalkozásuk fenntartása, továbbvitele mellett.

A bukás tartja vissza a vállalkozókat 

Hiába szeretne vállalkozást indítani a magyarok túlnyomó többsége, csak töredékük mer belevágni, mert tartanak a kudarctól. Pedig egy friss pályázati programnak köszönhetően minden korábbinál kedvezőbb feltételek mellett lehet belevágni az új életbe.

Milyen fenyegetéstől tartanak a vállalkozások? 

A technológia fejlődése nem csak az új üzleti modellek számát szaporítja, de a fenyegetésekét is. A hagyományos kockázatok mellett idén is a kiberkockázatok és az üzletmenet folytonosságát fenyegető kockázatok toplistások az Allianz Kockázati Barométerén.

Sok cég képtelen a GDPR betartására 

A szervezetek többsége nem tud teljes mértékben eleget tenni az európai általános adatvédelmi rendelet követelményeinek; az első hazai bírságot már ki is szabták a GDPR megsértéséért. Friss felmérés szerint a cégek több mint fele leváltaná, vagy már le is cserélte valamelyik beszállítóját, hogy megfeleljen az előírásnak.

Nyakukon a kés, de még mindig tétlenül várnak 

A magyar cégek többsége elkerülhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, ezért egyelőre nem készült fel a kilépés következményeire – mutat rá egy friss felmérés.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Most indul a kazáncsere program, érdemes igyekezni

Most indul a kazáncsere program, érdemes igyekezni 

A JóSzaki a rendszerében regisztrált 224 kazánszereléssel foglalkozó szakembert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a most megjelenő energiahatékonysági támogatásról. A szakik zöme szerint a támogatási felhívásban meghatározott keretösszegek elegendők egy kazáncseréhez, a legtöbben még egy hónapon belül el tudnának végezni egy teljes kazáncserét. A szakik 34 százaléka szerint a gyártók már emelik az árakat, és sokuknál már nagy a lakossági érdeklődés.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Társadalom

A TISZA párt igen, a KDNP repül

A TISZA párt igen, a KDNP repül 

Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP családjához.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo