A vállalkozása bánhatja, ha rossz nevet választott

Sok kezdő, de még rutinos vállalkozó számára is fogós feladat lehet megfelelő nevet választani a tevékenység mellé, nem árt néhány dolgot figyelembe vennünk, mielőtt alapító okiratba véssük a cég nevét.

10-ből 8 ember leginkább a cégnévre emlékszik, amikor kapcsolatba kerül velünk, és nem az általunk forgalmazott terméket fogja megjegyezni. Egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint a fogyasztók 77 százaléka szintén egyáltalán nem emlékszik például arra, hogy milyen menüt evett a McDonaldsban, nagy valószínűséggel azt válaszolja majd, ha kérdezik, hogy a „Mekiben voltam”, és korántsem azt, hogy mit evett ott.

Kép: Pixabay

A jó név megtalálása eléggé sok tényezős feladat, a Kosárérték Magazin megpróbál segítséget adni a megfelelő megtalálásában, és összefoglalta azokat a legfontosabb kérdéseket, amiket nem árt tisztázni, mielőtt nevet választanánk webáruházunknak.

1. A név legyen egyszerű, és legyen értelme! Meglévő nevet, fogalmat válasszunk, amely lehetőleg kapcsolódik a cég fő tevékenységéhez, szolgáltatásaihoz. Sokkal inkább fognak a partnereink arra emlékezni, hogy mivel foglalkozunk, mint hogy kinek a fiaiként visszük a vállalkozásunkat!

2. Ragaszkodjunk a rövidséghez, könnyen megjegyezhetőséghez! A túl sok szó vagy betű nehezíti a név felidézését. Mi hangzik jobban: Korona ékszerház vagy Korona ékszerház és ajándékbolt? Bár előnyös, ha minden tevékenységünket sikerül belesűrítenünk a névbe, mégis messze jobb, ha rövid és könnyen megjegyezhető cégnevet választunk.

3. Hangozzon jól, legyen pergős! Lehetőleg olyan könnyen kimondható, gördülő név, amely szinte leesik a szánkról. Olyan cégnevet, összeállításokat keressünk, amelyeket jó hallani.

4. Érdemes figyelni a nemkívánatos értelmezésre – a magyar nyelvben is, de más nyelveken is! Nem nagyon érdemes újdonságokat feltalálni a cégnevekben, mert bár jó pár kreált név van az e-kereskedelmi élmezőnyben, de nem árt jól megnézni, mit is jelent a cégnév. Jezz Bezzos, a később Amazon néven óriásit robbantó könyváruházát eredetileg Cadabra néven indította, de sokan a halotti házra asszociáltak a Cadaverhez (spanyolul hullát jelent) való hasonlatossága miatt.

Hét trend, amire a marketingtervezésnél nem ártana figyelned
Itt a 2019-es esztendő, ha még nem álltál neki a jövő évi (marketing) tervezésnek, itt az ideje, viszont van néhány trend, amit jó, ha már most szem előtt tartunk – figyelmeztet Lévai Richárd Facebook-marketing szakértő.
5. Kerüljük a túlbonyolítást, a jópofizást! A trükkösen írt szavak, furcsa grafikák, rafinált logók, jópofa reklámok egyáltalán nem olyan emlékezetesek az ügyfeleknek, mint azt gondolnánk. Legyünk inkább egyszerűek, célratörőek, mert a világos fogalmazás, a jól érthető szavak írásban és beszédben egyaránt a legkönnyebben megjegyezhető, leghatékonyabb közlési formát alkotják.

6. Gondoljunk a jövőre is! Ha már most van esély az exporttevékenységre, legyen a név univerzális, ne csak magyar nyelven legyen jól hangzó. Ügyeljünk arra is, milyen domainnév alatt szeretnénk weboldalt készíteni a készülő vállalkozásunk számára. A választott domainnévnek és a cégnévnek ki kell egészítenie egymást, és erősíteni a fenti hatásokat. Ha jó az ötletünk, akkor a legtöbb esetben a mellé regisztrálható domain is kiváló lehet, de mi történik, ha nem? A Speed Of Art talán jól hangzik, ha hangosan kimondjuk, de webcímként bejegyezve ez már olvasható Speedo fart.com-ként is, ami viszont egész mást jelent.

7. Nézzünk utána a bejegyzett márkaneveknek! Mindenképpen megéri rákeresni, hogy az általunk használt cégnév nincs-e már valamilyen formában szerzői jogvédelem alatt.

8. Próbáljuk meg ne bezárni magunkat a névválasztással! Kerüljük az olyan cégneveket, amelyek később skatulyába gyömöszölnék vállalkozásunkat siker esetén. Ilyen lehet a régió beleszövése a cégnévbe, esetleg a családnév valamilyen formában való névbe csempészése. Első pillantásra jó ötletnek tűnik, de később ha ki szeretnénk törni az adott szerepből, akkor igencsak nehéz dolgunk lehet a gondatlan névválasztás után.

Eladni is lehet az Instagramon
Az Instagram közösségi platformon naponta 200 millió felhasználó látogat meg legalább egy üzleti profilt, ami komoly lehetőség az e-kereskedők számára. A Kosárérték magazin bemutatott pár eszközt, amik megkönnyítik az Instagramon történő hirdetést, eladást.
9. Kérjünk tanácsot leendő ügyféltől, partnertől! Ne szégyelljük megszondáztatni az esetleges lehetséges nevekről a már jelenlegi partnereinket, ismerősi körünket sem. Ha esetleg van pár befutó tippünk, nem árt őket szűk körben megszellőztetni azokkal a partnerekkel, akikkel kapcsolatban vagyunk, és lehet, hogy nagy segítséget jelenthetnek a külső visszajelzések.

10. Ne rágódjunk rajta túl sokáig! Igaz, hogy nagy körültekintéssel kell nevet kiválasztani, de azért ügyeljünk, hogy ne túl sokáig ízlelgessük, forgassuk magunkban az egyes ötleteket. Mert amint bevésődik egy név, máris sokkal jobbnak tűnik, mint amikor először halljuk.

Ha nem menne, akkor még mindig fordulhatunk segítségért a Shopifyhoz, ott ugyanis van egy cégnévgenerátor, amibe csak beütjük, hogy mivel szeretnénk foglalkozni, és máris felajánl egy lehetőséget ehhez kapcsolódva.

Ugyanígy nagy segítség lehet számunkra egy szinonimaszótár használata, ha esetleg úgy éreznénk, hogy elakadtunk, inspirációiért még mindig megnézhetjük az azonos vagy közeli jelentésű szavak adatbázisát.

Ha pedig úgy éreznénk, hogy rossz lóra tettünk az első választás során, ne féljünk belátni, hogy tévedtünk, és akár meg is változtatni a cégnevet. Amennyiben úgy érezzük, a fentiek tanácsok ismeretében új márkát és cégnevet is lehet építeni, semmi sincs kőbe vésve.

 

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo