élelmiszer cikkek
Drágul a csoki!
Mától éles a chipsadó, a népegészségügyi termékdíj gyakorlati hatását azonban még csak találgatni lehet. Az ÉFOSZ szerint félő, hogy az újabb adóteher ellehetetleníti a kis- és középvállalkozásokat, és munkahelyeket szüntet meg. Emellett inflációs nyomást gerjeszthet, csökkentheti az ÁFA bevételeket, erősítheti az ágazatban tevékenykedő vállalakozások versenyképességét jelenleg is erősen veszélyeztető feketekereskedelmet, így összességében a társadalomra és a gazdaságra is kártékony hatást gyakorolhat.
Betevő falatunk: betesz nekünk?
A halálos áldozatokat követelő németországi E.coli-baktérium-fertőzés ráirányította a figyelmet: az élelmiszeripar és a tápláléklánc ma már olyannyira export-import alapú, hogy nehéz rövid időn belül megtalálni a kirobbanó járvány okát. Mennyire védenek minket a jogszabályok és a szabványok, s mit tehet a fogyasztó saját egészsége megőrzése érdekében?
Radioaktív húst találtak a japán piacon
A japán közegészségügyi hivatal képviselői igyekeztek elbagatellizálni a veszélyt, ám a héten felfedezett radiokakítv húsok forgalomban vannak Fukushimában és minden bizonnyal nem kis számmal vásárolták meg és fogyasztották el ezeket. A CNN hírtelevízió értesülése szerint 6 piacon is találtak az ellenőrök céziummal szennyezett marhahúst.
Veszélyeztetetté nyilvánítottak két tonhal-fajt
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalófélben lévő déli kékúszójú tonhal mellé két másik tonhalfajt is felvett a veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös könyvbe. A döntést globális felmérés előzte meg: e két faj létét túlhalászat fenyegeti.
Megháromszorozódhat a hazai biotermelés
Közel háromszorosára, a jelenlegi 120 ezer hektárról 320 ezer hektárra nőhet az ökológiai gazdálkodásba vont termőterületek aránya Magyarországon, ha az ígéretek szerint még az idén létrejövő támogatási és fejlesztést segítő jogszabályok a jelenlegi vidékstratégiában megfogalmazottak alapján készülnek el, véli a Magyar Biokultúra Szövetség. Javítani kell a feldolgozottság arányát, mert a bionövények 90 százaléka alapanyagként hagyja el az országot.
Magyar kolbászban is találtak E.coli baktériumot!
Magyarországi húsboltból származott az a füstölt kolbász, amelyben E.coli baktériumot mutattak ki júniusban Ausztriában, de más törzshöz tartozik, mint a járványt okozó, és megbetegedést sem okozott - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH).
Megadóztatják a chipseket és kólákat
A Világgazdaság úgy tudja, eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra, és a korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, amelyre egyelőre nem kerültek fel a hamburgerek, a készételek és az alkoholféleségek.
Olcsó élelmiszerekre már ne számítsunk!
Tartósan magas élelmiszerárakra számít a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
Megy a vita: rosszabb minőségű élelmiszert kap Kelet-Európa?
Alaptalanok azok a vádak, melyek szerint a multinacionális vállalatok alacsonyabb minőségű termékeket szállítanak Kelet-Európába - jelentette ki az Európai Bizottság, amelynek állásfoglalása szerint a vállalatoknak megengedett, hogy a különböző piaci igényekhez igazítsák a termékeiket.
Uborka-pánik: Máris kártérítést követelnek a termelők
Spanyolország bejelentette, hogy kártérítést követel, miután német kutatók igazolták, hogy a spanyol uborkák nem tartalmazták a halálos E.coli baktériumot, amely 15 német és egy svéd állampolgár halálához vezetett.
Szennyezett uborka: a CNN-nek vagy a miniszternek van igaza?
Két -három hete tart a járvány, mára 16 ember halt bele a kólia-baktérium fertőzésbe, melyet vélhetően uborkák elfogyasztásából szereztek. E baktérium halálos különösen erős törzse halálos kimenetelű betegséget okoz: hasmenéshez vezet, vese-elégtelenséggel és idegrendszeri zavarokkal járhat. A haláleseteket Németországban regisztrálták. 39 fertőzött van Svédországban - mindegyikük Németországban járt nemrég. Egyelőre folyik a vizsgálat annak kiderítésére, vajon csak uborkák okozták-e a tragédiát, vagy saláták, paradicsomok is. Agrárminiszterünk tagadja, hogy a magyar boltokban lévő friss -tehát újonnan érkezett- zöldségek fertőzők lennének. Ám az európai Élelmiszerbiztonsági Hálózat biztosra veszi, hogy hazánk is kapott a fertőző szállítmány(ok)ból. A kérdés: mikor?
Újabb élelmiszer-pánik: rákot okozhat az aszpartám?
Az Európai Bizottság felszólította az EU élelmiszer-biztonságot ellenőrző szervezetét, az EFSA-t, hogy egy átfogó vizsgálat során értékeljék újra az aszpartám használatának hatásait. Az édesítőszer negatív hatásait bemutató tanulmányok már tavaly óta nyilvánosak, az Európai Parlament pedig évek óta szeretné elérni, hogy vizsgálják felül az aszpartám engedélyeit.
Génmódosított élelmiszerek: nemcsak titkolták, hazudtak is?
A fogyasztókat, a közérdeket védték, nem rágalmaztak a GMO-ellenes aktivisták, jelentette ki döntésével a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A Greenpeace aktivistái 5 évvel ezelőtt egy TESCO-áruházban a vásárlók figyelmezetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel. A környezetvédők a génmódosított összetevőt tartalmazó, jelölés nélküli konzervekre ragasztották a "'Génmódosított termék, nem kérünk belőle" feliratú matricákat.
Ami jó hír: élelemre mindig szükség lesz
Bár az élelmiszeripari cégek nemzetközi versenyhátránya csökkent, sokuk számára lehet sorsdöntő az elkövetkező időszak, hiszen a legtöbben a talpon maradás határán billegnek - véli a Coface.
Drágul az élelmiszer, miközben a gazdagokra rárohad...
Miközben világszerte egyre szűkösebb és drágább az élelmiszer, tonnaszámra romlanak meg a nem megfelelő csomagolás és szállítás miatt - idézett egy szakértőt a Handelsblatt.
Itt a metánmentes hamburger
"Ki gondolta volna, hogy a hamburgerek tönkretehetik a földgolyót?" tette fel némileg túlzóan a kérdést a Newsweek. A neves amerikai hetilap címlapsztoriban foglalkozott a környezetbarát hamburger gondolatával. Az állattenyésztés rettentően nagy üvegházgáz-kibocsátással jár. Nem is tujduk, hogy a hamburgerünk milyen nagy légszennyező.
Nyakukon az élelmiszerhiány?
Az egész észak-afrikai régióra átterjedhet a Líbiában tapasztalható élelmiszerhiány - közölte pénteken az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint.
Egyre fenntarthatatlanabb a haltenyésztés
Az ipari rendszerű haltenyésztés évente 6,6 százalékkal nőtt az elmúlt 30 évben. Az egy főre jutó 0,7 kilogrammos évi halfogyasztás ezért mára 7,8 kilóra emelkedett. De az erőforrások végesek. Az ágazatai volumen bővülésének is megvannak a határai.
Egy biztos: drágulni fognak az élelmiszerek!
Tovább növelheti a februárban történelmi csúcsra emelkedett élelmiszerárakat és veszélybe sodorhatja az ellátás biztonságát a klímaváltozás, a bioüzemanyagok használatának terjedése és a protekcionizmus - figyelmeztet hétfőn megjelent elemzésében az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).
Itt tartunk: a magyarok Ausztriába mennek cukorért
Ausztriában is nagy mennyiségben vásárolnak cukrot a magyarok - írta szerdán internetes portálján az osztrák rádió. Burgenlandban a magyarok minden nap kiürítik a polcokat...
Simon: "lisztet és tésztát osztunk a rászorulóknak"
Lisztet és tésztaféléket fog osztani a legszegényebbeknek a szlovák kormány, hogy ezzel is enyhítse az élelmiszerek árának emelkedését, amely Szlovákián kívül más államokban is érezhető.
A magyarokat nem nagyon izgatja a bioélelmiszer
Új racionalitás vezérli a fogyasztót a fenntarthatóság gondolatával átitatott világban: választását egyre több esetben az általa fontosnak tartott értékek határozzák meg. Ennek köszönhetően egyre erőteljesebben jelenik meg a kereskedelemben az értékmegőrzés, a fenntarthatóság, a szolidaritás e területen eddig ismeretlen fogalma. Az értékvezérelt kereskedelem többek ágazatban is látványos változást hoz, így például a betegséget feltételező gyógyászati ipar egészségiparként összekapcsolódik az életminőséget javító más gazdasági ágazatokkal.
Nincs miért aggódnunk az euró miatt?
A davosi Világgazdasági Fórum egyik szekciójában szombaton Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azt mondta, hogy szerinte már nem éri újabb nagy sokk az euróövezetet, az euró a továbbiakban stabil marad.
Ebből még baj lesz: történelmi csúcson az élelmiszerárak
Decemberben történelmi csúcsra emelkedtek a globális élelmiszerárak, és meghaladták a 2008. évi szintet, amikor a rendkívüli drágulás számos fejlődő országban váltott ki zavargásokat - derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerdán ismertetett adataiból.
Agro-outsourcing: sokmillió hektáros földfelvásárlások
Napjainkban egyre kecsegtetőbb befektetésnek ítélik a termőföld-vásárlást. Stratégiai fontosságú a földszerzés: a jövőben csak fokozódó élelmiszerkrízis és vízhiány miatt a termékeny terület egyre nagyobb ritkaság lesz, értéke folyamatosan nőni fog. Az elmúlt években az önellátó élelmezésre képtelen gazdag országok kormányai, a szuverén nemzeti vagyonokat kezelő alapok, és a multinacionális vállalatok szépen-csöndben megkezdték a termőföldek felvásárolását a harmadik világban, ahol már eleve nagy az éhínség. Újabb gyarmatosítás indult meg a fogyatkozó erőforrások korszakának nyitányaként?
Tudtunk nélkül folyik a sokmillió hektáros földfelvásárlás
Megkezdődött a stratégiai helyezkedés, vagy inkább versengés az értékes termőföldek megszerzéséért. Csak tavaly, 2009-ben 45 millió hektárnyi termőterület cserélt gazdát a nagy globális földszerző manőverben. A játszma stratégiai fontosságú: a jövőben csak fokozódó regionális élelmiszerhiányok és vízhiányok miatt a termékeny föld egyre nagyobb ritkaság lesz, értéke folyamatosan fog nőni. Az önellátásra képtelen gazdag országok földeket javarészt a szegény országokban vásárolják fel, ahol már eleve nagy az éhínség. Újabb gyarmatosítás indult meg a fogyatkozó erőforrások korszakának nyitányaként?
Milliók éheznek Amerikában
Nem lenne teljes, sőt félrevezető lennek a kép, ha az Egyesült Államokat csak az elhízottak kánaánjaként ábrázolnánk. A recesszió miatt nagyot ugrott a munkanélküliség aránya, és milliók kényszerülnek állami élelmiszersegélyre. Havonta 200-300 dollár értékben is kaphatnak élelmiszervásárlásra jogosító jegyeket.
Földimogyoróval az éhínség ellen?
Világszerte 20 millió gyerek szenved alultápláltságtól és éhezéstől. André Briend francia gyerekorvost a Nutella krém ihlette meg, hogy olyan ízletes és melegítés nélkül fogyasztható, vitamin- és kalóriadús élelmiszert fejlesszen a harmadik világ kiskorú éhezőinek, mellyel hatékonyan fékezhető meg a gyermekhalandóság - kórházi, intravénás ápolás nélkül. Vállalkozása azonban monopolisztikus tendenciákat mutat.
Megdöbbentő adatok: itt az éhínség világtérképe!
Elemzők úgy vélik, a gazdasági válság miatt az éhínség felszámolására csak akkor tudnak több pénzt fordítani a deficittel és magas munkanélküliséggel küszködő "gazdag országok", ha átideologizálják a szegénység leküzdését célzó segélyezést, és a biztonsági kiadások közé csoportosítják. Nézzünk körül a világban, hol a legszörnyűbb az élelmiszerhelyzet? Hol vannak az éhínség veszélyzónái, ahol könnyen táptalajra talál a demagógia és a terrorizmus? Az International Food Policy Research Institute Globális Éhségindexe e szempontból rangsorolja a világ országait.
Globális kalória-egyenlőtlenség: ott éheznek, itt híznak...
Miközben 6,9 milliárd fős népességű bolygónkon egymilliárd ember nem jut elegendő táplálékhoz és éhezik, a fejlett országokban a túlsúlyos polgárok száma már évekkel ezelőtt túllépte az éhezőkét! Nemcsak vagyoni, de kalória-egyenlőtlenségek is jellemzik a világunkat.
Búzatermés-rekord jön, de 60 százalékkal drágulhat a kenyér
A modern agrárium történetének harmadik legerősebb globális búzatermését könyvelhettük el idén. De a klímaváltozás által létrejövő szélsőséges időjárási viszonyok miatt az elkövetkező években kiszámíthatatlanabb lesz a búzatermés. A szárazság és az árvizek idén is jócskán beleszóltak a termésmennyiség alakulásába Oroszországtól Pakisztánon át Magyarországig.
Kemény viták várhatóak a magyar unós elnökség alatt
A jövő év első felében esedékes magyar soros EU-elnökség feladata lesz a jogalkotási kompromisszum kialakítása az Európai Unió tagországai között a génkezelt növények termesztési korlátozásának kérdésében - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben.
Magyarország továbbra is baromfinagyhatalom
Az ágazatnak számos feladatot kell megoldania, ha kedvező belpiaci és exportpozícióit meg kívánja őrizni, illetve fejleszteni akarja - ez a végkövetkeztetése annak a szakmai konferenciának, amelyet a Baromfi Termék Tanács (BTT) szervezésében rendeztek pénteken a debreceni egyetemen.
Erdőtüzek és agrárium a globális felmelegedés korában
Megérkezett az őszies idő, de alig egy-két hete még rekkenő hőség uralta Európát, az oroszországi erdőtüzek pedig a híreket. A tűzbe veszett termések miatt Vlagyimir Putyin leállította az orosz gabona-exportot. Milyen hatással van egy ilyen döntés a globális agráriparra és a társadalom élelmezésére? A kérdés már csak azért is fontos, mert a globális felmelegedés miatt a jövőben is kell számolni hasonló természeti katasztrófákkal.
Egyelőre nem ízlik a magyaroknak a biotermék
Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék) - áll a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon végzett felmérésében.
Az egészséges húsról tanácskoznak Magyarországon
Minden fogyasztót, a lakosság egészségét is súlyosan érintő kérdésekkel foglalkozik a X. (jubileumi) Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus. A rendezési jogot hazánk Kína és Brazília elől nyerte el.
Új hóbort: kövessük az ősember étrendjét!
Érdekes írás jelent meg a New York Times hétvégi mellékletében. A cikkből kiderült, New Yorkban egyre többen hódolnak egy új táplálkozási mániának: egészségük megőrzése érdekében néhány évezredet visszautaznak a történelemben. Legalábbis ami a gyomrukat illeti. És élteti. Csakis olyan dolgokat esznek, amit egykor a barlanglakó ősemberek. Ismerkedjünk meg hát a paleolit (kőkorszaki) étrenddel!
Gondolta volna? 37 millió ember éhezik Amerikában!
A recesszió az Egyesült Államok lecsúszó rétegeire is megsemmisítő hatást gyakorolt. Egyre többen élnek a Food Bank adományain, valamint a szövetségi szervek által kibocsátott élelmiszerjegyeken. Évente 37 millió ember fordul segítségért hozzájuk, mert nem tudja biztosítani magának az alapvető önellátást. Az amerikai üzletlánc, a Wal-Mart bejelentette, hogy kétmilliárd dolláros vállalati adománnyal támogatja az éhezés elleni harcot.
Csabai és Gyulai: másé már nem lehet!
Védett eredetnevű termékké nyilvánította az Európai Bizottság a gyulai és a csabai kolbászt. Mindkettő két néven is (Csabai kolbász és Csabai vastagkolbász, illetve Gyulai kolbász és Gyulai pároskolbász) felkerült az Európai Bizottság igen szűk körű listájára. A lista összesen mintegy 900 helyi tradíciójú terméket tartalmaz.
Magyar találmány az energiatakarékos szalámiérlelő
Az új cellák üzembe helyezése mellett a szalámiérlelő egész területén megváltozott az energia ellátás. A felesleges hő hasznosításával fűtik fel az érlelő melegvíz körét, a hűtés-fűtési ciklus így zárt rendszerben üzemel, ami rendkívül energiahatékony. Az érlelési folyamat hatékonyabb és környezetkímélőbb lett.
Hogyan került szennyezett paprika Magyarországra?
Kizárják az exportból azt a marokkói paprikatermelőt, akitől vegyszerrel szennyezett paprika érkezett Magyarországra a közelmúltban - közölte Muláj Abbesz el-Kadiri, a Marokkói Királyság butapesti nagykövete kedden magyar újságírókkal a nagyköveti rezidencián.
28 000 gyerek kap ajándékot és élelmiszert a gyereknapon
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezésére indított adománygyűjtés eredményeként gyermeknap alkalmából összesen 28 000 rászoruló gyermek kap ajándékot. Az összesen 8 tonna adományt az akcióban részt vevő 20 vállalat dolgozói és élelmiszeripari vállalatok ajánlották fel.
KitKat-botrány: nem esznek többet orángután-ujjat
A nyugati világ pálmaolaj igénye hatalmas. Az olajpálmából kinyert olaj kozmetikai termékekben, fogkrémekben, testápolókban és csokoládékban kerül felhasználásra - de a "környezetbarátnak" nevezett bioüzemanyagokban is. A kereslet kielégítésére esőerdőket tüntetnek el és helyette országnyi területeket ültessenek be monokultúrás állománnyal: olajpálmafákkal. Eközben megfosztják élőhelyüktől a veszélyeztett fajokat, például az orángutánt. A Nestlé csatlakozott azon cégek sorához, melyek gondosan megszűrik pálmaolaj-beszállítóikat, hogy elkerüljék az őshonos ökoszisztémákat romboló gyakorlatot.
Több vegyszer van a külföldről behozott terményekben
Tavaly óta számottevően emelkedett azok aránya, akik úgy vélik, a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget, derült ki a Medián felméréséből. A válaszadók csaknem háromnegyede volt ezen a véleményen, és a lakosság csupán 2 százaléka szerint nem károsítják az egészségünket a mesterséges vegyi anyagok, közölte a Levegő Munkacsoport.
15 000 fiatal vállalt önkéntes munkát a közösség érdekében
1000 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze eddig a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) és a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) ápirlis eleje óta tartó jótékonysági akciójában. A kezdeményezésben fővárosi középiskolák vesznek részt, és olyan közéleti személyiségek is támogatják, mint Bombera Krisztina televíziós műsorvezető és Hajós András előadóművész. A gyűjtés a KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napján is folyt, melynek keretében 15 000 fiatal vállalt munkát tágabb közössége érdekében.
Hoki: veszélyben az élettere
Az emberek többsége soha nem hallotta a hoki hal nevét. Úgy talán ismerősebb, hogy kék gránátoshal? Talán így sem. Csak akkor került a hírekbe, amikor a halipari cégek "túlhalászata" miatt elvesztette imázsát, mint a "fenntartható halászat" kopoltyús sztárja. Uszonya helyett a nevét övező fényes glóriától vált meg. A mirelit hal-rudacskákba és a hamburgerekbe ez a Csendes-óceáni halfaj is gyakran bekerül a World Wildlife Fund sorozatos tiltakozása ellenére. Ha betiltják vagy korlátozzák halászatukat, nagy kereskedelmi érdekek kerülnek veszélybe. Egyelőre viszont e halfaj fennmaradása van veszélyben.
Nem éri meg ásványvizet venni?
Nagyságrendekkel több ivóvizet használunk fel testünk táplálására, mint amennyivel akár megközelítőleg is tisztában lennénk. Természetesen nemcsak arról a mennyiségről van szó, amit megiszunk, hanem amit az élelmiszerek előállítására fordít az emberi civilizáció ipari szinten. Egy kilogramm kristálycukor előállításához például 1047 liter, egy csomag kutyaeledel legyártásához 14 800 liter vizet fogyasztanak el!
Harcban a szupermarketek és a gazdák
A brit kormány 2030-ig szóló mezőgazdasági stratégiáját ismertette egy oxfordi konferencián, számolt be róla a BBC. A "termeld meg saját élelmed" jelszóval fémjelzett programban kiemelt helyet kapott az állampolgárok földhöz juttatása. A gazdák közben az egyre nagyobb hatalommal bíró szupermarketek miatt panaszkodnak, melyek lenyomják a termelői árakat.