Mégsem zöldebb a vegetáriánus étrend?

A zöldek évek óta hirdetik, hogy az állattenyésztés aránytalanul nagy természeti erőforrásokat él fel. Sokan hát politikai, illetve ökológiai okokból választották a vegetáriánus étrendet, mert annak kisebb a környezetre gyakorolt hatása. Egy új francia vizsgálat ennek a környezetre gyakorolt jótékony hatását tűnik cáfolni.

Úgy látszik, mindenbe belekötnek a kutatók. Három éve megkérdőjelezték az ősemberek étrendjét utánzó gasztronómiai hóbortot, tavaly pedig a bionövények egészséges voltát vonták kétségbe. A legújabb célpont a vegetáriánus étrend.

Lehet, hogy az állati szövetek kiiktatása az étkezésünkből jót tesz a szervezetünknek, de a bioszférának nem feltétlenül. A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban tették közzé annak a kutatásnak az eredményeit, mely 2000 alany étrendjének üvegházgáz-termelő hatását elemezte. Az alanyok ”élelmiszernaplót” vezettek (2006-ban és 2007-ben), s a szakemberek számba vették az elfogyasztott növények termesztéséből és csomagolásából eredő légszennyezést.

Az egészséges táplálkozás velejárója, hogy az ember sok olyan élelmiszert fogyaszt, aminek alacsony az energiatartalma, állítják a Marseilles-i Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet szakértői. Ugyan a zöldség- és gyümölcstermesztés közel sem jár annyi emisszióval, mint az állattenyésztés, de a mezőgazdasági eszközök (traktorok, permetező repülőgépek, öntözőberendezések) és a szállításhoz szükséges járművek energiaigénye és légszennyezése tetemes üvegházgáz kibocsátással jár – a fejlődő országok teljes emissziójának 15-30 százalékát teszik ki.

Kép:sxc

Háromszor szennyezőbb falatok - vagy mégsem?

A hét napig vezetett ”élelmiszernaplókból” a 100 grammnyi húsra jutó kivetített széndioxid-emisszió 1600 gramm lett. A vizsgált alanyok napi táplálékbevitelükkel átlagosan 5000 grammnyi széndioxid-kibocsátást okoztak. A vizsgálat nagy hiányossága, hogy a szállítás ÜHG-vonzatait nem vették figyelembe. Az becslések szerint 15-ször több, mint amit az élelmiszernövények és szálastakarmányok termesztése idején kibocsátanak, továbbá két és félszer több, mint amivel a hal-, szárnyas-, sertéstenyésztéssel jár.

A különbségek nem sokkal voltak nagyobbak, amikor a kétféle élelem kalóriaértékét vizsgálták. 100 kilokalóriánként (kcal) 857 gramm üvegházgázt juttat a légkörbe a hústenyésztés, ami háromszor több, mint az azonos energiájú élelmiszernövény termesztésének emissziója. De mivel a francia szakértők szerint a növények alacsonyabb energiatartalmúak, mint a húsok, a vegetáriánus étrendet követőknek nagyobb mennyiséget kell enni mindenből, ami kiegyenlíti a húsevők járulékos emissziójából eredő különbséget. Vagyis az alacsonyabb kvalitású, zsírokban és cukrokban gazdag táplálkozásnál számottevően nem zöldebb a vegetáriánus étrend.

Véleményvezér

Aranyat fognak érni a munkaerőpiacon a nyugdíjas 3, vagy több gyermekes nagymamák

Aranyat fognak érni a munkaerőpiacon a nyugdíjas 3, vagy több gyermekes nagymamák 

A szavazatszerző kampányban nem biztos, hogy mindent jól átgondoltak.
Trump matekja nem stimmel

Trump matekja nem stimmel 

Mit szólnak a befektetők Trump vámjaihoz?
Kísértetbölcsődét talált Hadházy Ákos

Kísértetbölcsődét talált Hadházy Ákos 

Semmi nincs biztonságban, ami mozdítható.
Elképesztő luxusban élnek a NER-cicák, erről közölt képeket Hadházy Ákos

Elképesztő luxusban élnek a NER-cicák, erről közölt képeket Hadházy Ákos 

Jól megy a NER körüli hölgyeknek. Méghogy nem szeretik a gyengébb nemet a fideszesek.
Aggasztó, hány évig élnek a magyarok – Romániában és Bulgáriában is jobb a helyzet

Aggasztó, hány évig élnek a magyarok – Romániában és Bulgáriában is jobb a helyzet  

A két ország újabb listán ver minket. 
A magyar idősek számíthatnak a legrövidebb élettartamra az EU-ban

A magyar idősek számíthatnak a legrövidebb élettartamra az EU-ban  

Még Bulgáriában és Romániában is tovább élnek az idősek. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo