Úgy látszik, mindenbe belekötnek a kutatók. Három éve megkérdőjelezték az ősemberek étrendjét utánzó gasztronómiai hóbortot, tavaly pedig a bionövények egészséges voltát vonták kétségbe. A legújabb célpont a vegetáriánus étrend.
Lehet, hogy az állati szövetek kiiktatása az étkezésünkből jót tesz a szervezetünknek, de a bioszférának nem feltétlenül. A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban tették közzé annak a kutatásnak az eredményeit, mely 2000 alany étrendjének üvegházgáz-termelő hatását elemezte. Az alanyok ”élelmiszernaplót” vezettek (2006-ban és 2007-ben), s a szakemberek számba vették az elfogyasztott növények termesztéséből és csomagolásából eredő légszennyezést.
Az egészséges táplálkozás velejárója, hogy az ember sok olyan élelmiszert fogyaszt, aminek alacsony az energiatartalma, állítják a Marseilles-i Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet szakértői. Ugyan a zöldség- és gyümölcstermesztés közel sem jár annyi emisszióval, mint az állattenyésztés, de a mezőgazdasági eszközök (traktorok, permetező repülőgépek, öntözőberendezések) és a szállításhoz szükséges járművek energiaigénye és légszennyezése tetemes üvegházgáz kibocsátással jár – a fejlődő országok teljes emissziójának 15-30 százalékát teszik ki.
Háromszor szennyezőbb falatok - vagy mégsem?
A hét napig vezetett ”élelmiszernaplókból” a 100 grammnyi húsra jutó kivetített széndioxid-emisszió 1600 gramm lett. A vizsgált alanyok napi táplálékbevitelükkel átlagosan 5000 grammnyi széndioxid-kibocsátást okoztak. A vizsgálat nagy hiányossága, hogy a szállítás ÜHG-vonzatait nem vették figyelembe. Az becslések szerint 15-ször több, mint amit az élelmiszernövények és szálastakarmányok termesztése idején kibocsátanak, továbbá két és félszer több, mint amivel a hal-, szárnyas-, sertéstenyésztéssel jár.
A különbségek nem sokkal voltak nagyobbak, amikor a kétféle élelem kalóriaértékét vizsgálták. 100 kilokalóriánként (kcal) 857 gramm üvegházgázt juttat a légkörbe a hústenyésztés, ami háromszor több, mint az azonos energiájú élelmiszernövény termesztésének emissziója. De mivel a francia szakértők szerint a növények alacsonyabb energiatartalmúak, mint a húsok, a vegetáriánus étrendet követőknek nagyobb mennyiséget kell enni mindenből, ami kiegyenlíti a húsevők járulékos emissziójából eredő különbséget. Vagyis az alacsonyabb kvalitású, zsírokban és cukrokban gazdag táplálkozásnál számottevően nem zöldebb a vegetáriánus étrend.