élelmiszer cikkek

Etikus marad a fagylaltóriás - megküzdött érte
Az alternatív kapitalisták zászlóhajójának tekintik az amerikai Ben & Jerry's jégkrémcéget. Amikor az alapítók eladják a céget egy multinak, az rendszerint az eredeti cégfilozófia halálát jelenti. Kis híján múlott, hogy nem így történt a Ben & Jerry's esetében. Egy ideig veszélyben volt a cég integritása.

Akik 2015-ben mentek el: a Nutella-mogul és szendvicsbáró
Íme listánk második része, melyben sorra vesszük az üzleti élet nagyságait, akik 2015-ben hunytak el. Egy fenntartható világért dolgoztak és értéket teremtettek, vagy a régi profithajhászó paradigmát képviselték? Döntse el Ön.

Romániából jöhet a génmnipulált mag
Az EU márciusban hagyta jóvá a kilépési (opt-out) lehetőséget a tagállamok számára: a nemzeti kormányok hatáskörébe tolva a végső döntést, hogy ellenálljanak a génmódosított élelmiszernövények hódításának, még akkor is ha egyes GMO-vetőmagokat időközben uniós szinten engedélyeznek. A 28 tagállam közül 19 élt a lehetőséggel.

152 kilométer autóúttal ér fel egy kiló bárányhús
A toplista szerint a húsevéssel szennyezzük leginkább bolygónkat, mert az állattenyésztésnek a legnagyobb a CO2-vonzata. Egy kiló bárányhús elfogyasztása egyenlő azzal a füstkibocsátással, mintha 152 kilométert tennék meg autóval.

Beleszeretett a tévésztár a génmódosításba
A Disney-birodalom által felkapott tévés-tudós-showman Bill Nye sokat tett a klímaváltozás problémájának ismertté tételéért, így sokakat meglepetésként ért, hogy beállt a GMO-pártiak táborába.

Kábítószerként függünk a cukortól
Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.

Gyorsul a méhek pusztulása: de miért?
Élelmiszerigényünk 90%-át 100 növényfajtával elégítjük ki. Ezekből 71-et méhek poroznak be. Korunk legkeresettebb migráns munkásai a méhek. Bérbe adják őket beporzásra. Megnéztük milyen teóriák vannak forgalomban a populáció megcsappanásáról.

Tilos lesz pazarolni az ételt? Még az is lehet!
Franciaországban nemrég törvény született róla, hogy az élelmiszerboltoknak jótékony célra kell felajánlaniuk a még ehető, de nem eladható élelmiszert. Az ötletadó az egész világra kiterjesztené a szabályt.

Olcsóbbak lettek a gabonafélék
Az első negyedév elején általános tendenciaként kis mértékben emelkedtek a gabonaárak hazánkban. Ez a folyamat január-február fordulóján tetőponthoz érkezett és az árak a továbbiakban fel-le ingadoztak. Ezt a jelenséget váltotta fel idén áprilisban egy egyértelműbb irány: az árak elkezdtek lefelé csordogálni.

Befejezi az erdőirtást a McDonalds
Részben talán munkajogi és élelmiszerminőségi botrányai miatt érezte szükségét a gyorsétteremhálózat menedzsmentje, hogy egy politikailag korrekt üzenettel álljon elő. A McDonalds vállalta, hogy teljes ellátási láncát megtisztítja olyan alapanyagoktól, melyek gyártása erdőirtást okoz.
Pazarul élhetnénk csak hulladékból
Túl sok ételt dobunk ki a szemétbe. Világszerte a megtermelt élelmek 40%-át nem fogyasztjuk el. Egy kanadai pár dokumentumfilmet készített arról, milyen jól lehet létezni a kukákból bányászott ételmaradékokon. A Just Eat It: A Food Waste Story című filmet a Thesszaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.
Ezt kell tennünk, ha nincs FELIR-kódunk
Január 1-jétől csak a FELIR azonosítóval rendelkező vállalkozóktól lehet majd a 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá eső termékeket vásárolni, illetve további értékesítésre, szállításra és tárolásra átvenni. A nyilvántartásba vételt tanúsító FELIR számot - a zökkenőmentes átállás érdekében - már idén januártól elérhetővé teszi weboldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Mi az a FELIR-kód? Mi történik, ha nincs ilyen kódunk januártól? Íme a legfontosabb tudnivalók!
Így lesz kevesebb az élelmiszer hulladék
Az egész világon, így Magyarországon is rengeteg felhalmozott élelmiszerfelesleg kerül a szemetesbe, pedig ez a több millió tonna jó minőségű élelmiszer csökkenthetné az éhezők számát. Egy ingyenes internetes oktatófelület gyakorlati segédletet nyújt az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.
Sört és pizzát fogyaszt a magyar a meccsek alatt
Jelentősen nőtt a szurkolás közben rendelők aránya Magyarországon, a vébé alatt harmadával többen szerezték be így a vacsorát a megszokottnál. Az ételek mellett az italok is slágertermékké váltak: legtöbben a pizzát és a sört választották.
Kész csőd egy üzem engedélyeztetése
Felelőtlenség egy üzem kialakítása során csak a beruházás költségével kalkulálnunk előre. Jó néhány engedély szükséges a működés megkezdéséhez. Ezek beszerzése időt, energiát és szép kis summát emészt fel.. Lássuk, mivel célszerű számolnunk, ha nem szeretnénk időközben kifutni a pénzünkből.
Csak idő kérdése a nanotechnológia az élelmiszerekben
A hazai és európai üzletekben egyelőre ugyan nem forgalmaznak nanotechnológiával gyártott élelmiszert, de az interneten már megvásárolhatók. Az USA-ban számos élelmiszermárka él a nanorészecskék alkalmazási lehetőségeivel, de javarészt titkolják ennek tényét.
A hatékony élelmiszeripar segítene az éhínségeken
Bolygónk szárazföldi felszínének 40%-át élelmiszernövények termesztésére használjuk. És 30 év múlva az élelmiszertermés negyede is a klímaváltozás áldozatává válhat, ha nem cselekszünk ma.
Kevesebb lehet az éhező, mint gondolták
Új módszerrel akarják kiszámítani azt, hány ember nem jut elegendő tápanyaghoz a Földön. A kalóriaérték helyett azt is figyelembe vennék, milyen ételt fogyaszt az ember. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen kategóriájú és árú élelmiszernövényből nyerjük mindennapi betevő kalóriánkat. Ennek megoszlása ugyanis korrelál a anyagi helyzetünkkel.
Jelentkezzen, ha tenne az élelmiszer-pazarlás ellen!
A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével fórumot indít az élelmiszer-pazarlás és - veszteség csökkentése érdekében. A fórumhoz várják a témában tenni szándékozó vállalatok és szervezetek csatlakozását.
Skorpiónyalóka és bogárpor – ez lenne a jövő?
Skorpiónyalóka mint desszert és őrölt rovarfehérje mint táplálékkiegészítő. Egy dietetikus egész karriert csinált abból, hogy azt tanácsolja az embereknek: egyenek bogarakat. Elvégre sok fehérje van bennük, és a természet bőségesen kínálja őket.
A GDP-vel nő a kövérség
Az vagy, amit megeszel. A G20 országok mintájára az XXL20-at is felállíthatnák. A jóléti társadalmakban az egészségtelen táplálkozás miatt népbetegség az elhízás és a cukorbetegség. Amerika lakosságának kétharmadára ráférne a fogyókúra.
Hivatalosan is magyar a csabai kolbász
A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság a keddi, székesfehérvári ülésén – jelentette be a bizottság elnöke.
A banán és ami mögötte van
Nekünk desszert, másoknak kulcs a megélhetéshez. A legszerencsétlenebbeknek pedig út a halálhoz. Mennyi szenvedés tapad a banánhoz, mire a sarki szupermarketbe ér? Sok. Egy dokumentumfilm-rendező felderítette az ügyet, ám ezzel magára haragított egy gyümölcsmultit és annak teljes jogi arzenálját.
Tizenkilenc termék nyerte el idén a HÍR védjegyet
A minőségi, hagyományos élelmiszerek eredetének, különleges tulajdonságainak megőrzésére és védelmére született meg a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program, amely egyúttal a tudatos vásárlói döntést is segíti – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Kardeván Endre államtitkár a HÍR védjegy 2013-as díjkiosztó ünnepségét és fórumát az OMÉK-on.
Gyorsabban öregszik a búza a klímaváltozás miatt
Nemcsak a fosszilis energiahordozók végesek. Az élelmiszernövények terméshozamának feszegetése sem kecsegtet végtelen lehetőségekkel. Főleg ha a búza öregedését gyorsítják a szélsőséges időjárási viszonyok, ahogy azt amerikai tudósok állítják egy kutatás eredményire hivatkozva.
Obama megoldja az éhezés világgondját
A recesszió elvonta a gazdag országok élelmiszersegélyekre fordított pénzeit, az élelmiszerárak növekedése pedig továbbcsökkentette a ráfordított összegek vásárlóerejét. Obama úgy akarná orvosolni a harmadik világbeli éhínséget, hogy az ottani termelőktől szereznék be az alapanyagokat.
Mégsem zöldebb a vegetáriánus étrend?
A zöldek évek óta hirdetik, hogy az állattenyésztés aránytalanul nagy természeti erőforrásokat él fel. Sokan hát politikai, illetve ökológiai okokból választották a vegetáriánus étrendet, mert annak kisebb a környezetre gyakorolt hatása. Egy új francia vizsgálat ennek a környezetre gyakorolt jótékony hatását tűnik cáfolni.
Ázsiában is hódítottak a magyar élelmiszerek
Minden várakozást felülmúlóan szárnyalt a Közel-Kelet vezető élelmiszeripari szakkiállítása, az idén 17. alkalommal megrendezett Gulfood, melyen idén másodszor szervezett közös megjelenést magyar cégek részére a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA).
Felmérés: mely hazai élelmiszerek GMO-mentesek?
A hazai élelmiszercégeknek kétharmada GMO-mentes. A lakosság túlnyomó többsége nem kíván génmódosított alapanyagokból készült élelmiszereket fogyasztani. A 162 legfontosabb hazai élelmiszergyártót és -forgalmazót kifaggató felmérést a Greenpeace végezte. Az Auchan és a CBA elzárkózott a válaszadástól.
Hat évvel korábban jön az első szívinfarktus
A fejlődő országok feljövőben lévő középosztálya a nyugati fogyasztói kultúra és életvitel majmolásával együtt a nyugati világ betegségeket is átveszi. Az egészségtelenebb táplálkozás, a sportolás hiánya éppolyan egészségügyi problémákat idéz elő, mint az elmúlt évtizedekben az amerikai és európai lakosságban.
Másfél évtizedes trend szakadt meg
Megállt az általános élelmiszerüzletek számának másfél évtizede tartó csökkenése. Összesen 19 544 általános élelmiszerbolt működik Magyarországon a Nielsen piackutató vállalat új felmérése szerint, míg egy évvel korábban számuk 19 569 volt. Ezen kívül a piackutatók személyesen mértek fel a 10 ezer lakosúnál nagyobb városokban minden olyan üzletet, ahol élelmiszert árusítanak.
Termelői piacon vesz almát az átlagmagyar
Egyre több gyümölcsöt és zöldséget vásárolnak a magyar háztartások, javarészt még mindig a hagyományos csatornákon keresztül, a termelői piacokon, illetve a kiskereskedőknél, utcai árusoknál. A gyümölcsök között az alma, a zöldségekből a burgonya a legnépszerűbb.
Biztonságos a fagyi és a jégkrém
A nyári szezonban gyakrabban fogyasztott termékek ellenőrzése az idei évben is kiemelten fontos, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012. június-júliusában a jégkrém és fagylalt termékekre vonatkozó célellenőrzéseket rendelt el.
A magyar termék rendelet nem ütközik uniós jogba?
A szaktárca álláspontja szerint nem ütközik az európai uniós versenyjogba a Magyar termék rendelet. A Magyar termék rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az unióval, lesznek is még egyeztetések az ügyben, de a vitás kérdések rendezhetők - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Hungarikum lenne a pálpusztai
Az idén ünnepli születésének 120. évfordulóját a hungarikumok közé kívánkozó pálpusztai sajt. A patinás sajtkülönlegesség ma is állja a versenyt a hazai piacon a világhírű holland és francia termékekkel szemben, a választék határtalan bővülése sem képes letaszítani a jobb élelmiszerüzletek polcairól.
Már csak három napig lehet pályázni ötmilliárd forintra!
Július 23-ig pályázhatnak az élelmiszeripari vállalkozások a mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére. Az ötmilliárd forintos keretből a mezőgazdasági termelők összesen három-, a nem mezőgazdasági termelők kétmilliárd forintot igényelhetnek. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell beadni.
Önkéntes lesz a „magyar termék" jelölés használata
A jövőben önkéntes alapon feltüntethető az élelmiszereken a „magyar termék", a „hazai termék" és a „hazai feldolgozású termék" jelölés. A vidékfejlesztési miniszteri rendelet a hazai vásárlók jobb tájékoztatását, a magyar termékek kiemelt pozícióját biztosítja.
Nem tűnik el a búza a magyar földekről
Miként reagálnak a növények a hőmérséklet emelkedésére? Milyen hatással lesz fejlődésükre a szén-dioxid-koncentráció további növekedése? Mit kell tenni azért, hogy a gyarapodó népesség biztonságos élelmiszerellátásához elegendő gabonát tudjunk termelni ötven vagy száz év múlva is? A néhány évtized múlva bekövetkező globális klímaváltozás várható hatásaira való felkészülés jegyében ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a világ számos országában - köztük Magyarországon - a kutatók.
Szalmonella - a hőség egyik nagy veszélye
A nyári melegben különösen nagy az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, ám a legtöbb problémát kétségtelenül a szalmonella baktérium okozza.
Lesz pénz a magyar élelmiszercégre
A magyarországi Kelet Food és két másik, szintén az év elején megvásárolt konzervgyár újrafinanszírozására 300 millió eurós összegben ötéves lejáratú, megújítható hitelt vett fel a Bonduelle - jelentette be Párizsban a francia vállalatcsoport.
Kánikulában a vásárlásnál is legyünk körültekintőbbek!
A nyár nemcsak a szabadidő eltöltéséhez kínál jó lehetőséget, de a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával egészségesebben is táplálkozhatunk. Ugyanakkor a nyári meleg kedvez az élelmiszerekből eredő megbetegedéseknek is, ezért legyünk körültekintőbbek a vásárlásnál.
Jön a "műhús"
A lakosság növekvő húsigényét mesterségesen, sejttenyésztéssel előállított hússal elégítenék ki a biomérnökök. Egy őssejtből ideális esetben száztíz kilogramm "állatmentes" húst is létre lehet hozni.
Piacmustra – Több tér termelőknek
Röpke két hónap leforgása alatt négy új termelői piac nyitott meg Budapesten, a legújabb éppen a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. A kezdeményezések nem csak a fővárosi lakosoknak jók, akik így közvetlenül, - és sokszor olcsóbban - juthatnak hozzá a háztáji termékekhez, hanem a termelőknek is, akik végre eljuthatnak a fizetőképes kereslethez. A piacok növekvő száma azonban azt is jelzi, hogy a lakosság részéről is emelkedik az igény a friss háztáji termékekre.
Új klímához fejlesztett növényekkel az éhezés ellen
900 millió ember éhezik világszerte, miközben a fejlett országokban megvásárolt ételek 30-50 %-a a szemétben végzi. Ám e pazarlás megfékezése csak az egyik lehetséges alternatíva a 2050-re 9 milliárd főre duzzadó emberiség élelmezésügyi gondjainak orvoslásában. Új, a klímaváltozás zordabb körülményeihez alkalmazkodó növények, talaj nélkül termesztett fajták, takarékosabb öntözés, gondosabb logisztikai szervezés is szükségesek az élelmek egyenlőbb elosztásához.
Megszüntethetnék az éhezést a szemétbe került ételek
Az ételek mintegy fele a szemétbe kerül a fejlett gazdaságokban, miközben a világban közel egymilliárd ember éhezik. A kidobott élelmiszerek fele is elég lehetne ahhoz, hogy megszűnjön az éhezés a világon.
„Az vagy, amit megeszel…” Mutasd, mi vagy!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) játékot hirdet közösségi oldalán, melynek során élelmiszer alapanyagokat ábrázoló fotó montázsokat vár. A hatóság célja, hogy megismerje, milyen összetevőket találnak biztonságosnak, minőséginek a fogyasztók. A NÉBIH olyan összeállításokra számít, amelyek elsősorban hazai kötődésű élelmiszer alapanyagokat ábrázolnak.
Reszkessetek áfacsalók: összefogtak az élelmiszercégek
Az alapvető élelmiszereket előállító ipar kulcsszereplői olyan ad hoc koalíciót hoztak létre „Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért" néven, melynek célja az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 10 százalék alá csökkentése. A résztvevők emellett gátat kívánnak vetni az ágazatot egyre növekvő mértékben sújtó áfacsalások terjedésének, s fellépnek a csalások által fenyegetett nagyszámú élelmiszeripari munkahely megőrzése érdekében.
Magyar élelmiszerek mehetnek Ciprusra
Ciprus és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, elsősorban a további magyar exportlehetőségek feltárása érdekében a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával 12 magyar vállalkozás vesz részt május 18. és 27. között a 37. Ciprusi Nemzetközi Vásáron Nicosiában.