Beleszeretett a tévésztár a génmódosításba

A Disney-birodalom által felkapott tévés-tudós-showman Bill Nye sokat tett a klímaváltozás problémájának ismertté tételéért, így sokakat meglepetésként ért, hogy beállt a GMO-pártiak táborába.

Bill Nye Science Guy című, népszerű amerikai tévéműsora sosem volt harcos ellenzője az élelmiszernövények genetikai módosításának, de igazából a pártfogója sem. Inkább óvatosságra intette a tudományos és az üzleti szféra szereplőit – írta a Business Insider. A sorozat arca, Nye fontos része az amerikai kultúrának és a médián keresztüli oktatásnak, mert a déli államokban még mindig erős az a keresztény-konzervatív mozgalom, mely szó szerint értelmezi a Bibliát, és úgy gondolja, a világot 6 nap alatt teremtette a Jóisten, ezért az evolúció Darwin vagy bárki által propagált elmélete kitaláció. Ezek a hangadó csoportok a klímaváltozást is hajlamosak elutasítani, mint fikciót. Nye sokat tett azért, hogy az emberek többet tudjanak meg a klímaváltozásról.

„Ha engem kérdeznek, nem kellene géneket átvinnünk egyik fajból a másikba, mert nem tudhatjuk, hogyan fog ez hatni más fajokra egy megbolygatott ökoszisztémában"– írta 2014-ban megjelent, Undeniable című könyvében, mely a genezis tudományos alapjait hirdeti. Nemrég egy konferencián arra is kitért, hogy világunk furcsa paradoxonja az alultáplált kövér ember jelensége. Aki nem kap elég létszükségletnek számító tápanyagot az élelméből, mert azok mű, iparilag elkészített ételek.

„Nem arról van szó, hogy több ételre lenne szükségünk – mondta, tulajdonképpen ellenezve a génmódosítás melletti tábor érvrendszerét (mely szerint a remélhetőleg szárazságtűrőbb, kórokozókkal szemben ellenállóbb, nagyobb terméshozamú GMO-fajták segítik a globális éhínség felszámolását) –, hanem jobban kellene menedzselnünk az élelmiszerrendszerünket. Szóval, amikor vállalatok kormányzati engedélyeket kérnek arra, hogy az ételforrásainkban géneket módosítsanak, megvakarom az arcom.”

Ez volt Nye eddigi vélekedése. Ám újabban más melódiát zeng. 2015 tavaszán ellátogatott az imperialista praktikáiról hírhedt Monsanto agrármultihoz, és sok időt töltött a cég tudósgárdájával. „Nagy izgalommal adom ezt a világ tudtára. Amikor szerelmes vagy, el akarod mondani a világnak” – fogalmazott.

Örvend a találkozásnak Robb Fraley, a Monsanto tudományos igazgatója
Fotó: Twitter

Azt is hozzátette, hogy könyvének az ősz folyamán megjelenő javított kiadásában már egy alaposan átírt fejezet lesz található a GMO-ról.

Az ENSZ Világegészségügyi Szervezete, a WHO a Business Insider szerint biztonságosnak tartja a GMO-élelmiszereket. Egy röpke pillantás azonban a WHO honlapjára kissé árnyaltabb képet ad. A WHO ilyen általános véleményt nem mond, és óvatosabban fogalmaz: „Különféle GMO-organizmusokba különféle génbehelyezés történik, különféle eljárásokkal. Ez azt jelenti, hogy az egyes génmódosított élelmiszereket és biztonságosságukat egyenként, esetről esetre kell megvizsgálni, és lehetetlen általános véleményt kimondani az összes génmódosított élelmiszer biztonságáról.”

Ugyanakkor tény, hogy a WHO ezt is kimondja: „A nemzetközi piacokon jelenleg kapható génmódosított élelmiszerek megfeleltek a biztonsági vizsgálatoknak, és nem valószínű, hogy kockázatot jelentenek az emberi egészségre nézve. Azokban az országokban, ahol jóváhagyták őket, nem mutattak ki olyan hatást az emberi egészségre, mely elfogyasztásukból eredt volna.” De a szervezet hozzáteszi: „A piacra kerülés utáni monitorozás is részét kell képeznie a génmódosított élelmiszerek biztonsági vizsgálatának.”

Amerikában a lakosságnak alig egyharmada érzi úgy, hogy a génmódosított növények aggodalom nélkül fogyaszthatók lennének.

A Monsantóról itt és itt olvashatnak a Klímablogon.

 

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo