Génkezelt cikkek


Hiába leplezik le a csalásokat, az óriásvállalatok felsővezetői megússzák

Hiába leplezik le a csalásokat, az óriásvállalatok felsővezetői megússzák 

Mivel a nagyvállalatok dolgozói sokszor részvényopciókban kapják év végi jutalmukat, ezért az érdekük, hogy a cég mindenáron jól teljesítsen. Így fordulhat elő, hogy az esetleges jogsértéseket senki nem jelenti – hisz akkor zuhanna az árfolyam.
Betiltanák a tudósok a génszerkesztő programot

Betiltanák a tudósok a génszerkesztő programot 

Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy a géneket úgy módosítsák, ahogy a szövegszerkesztő variál a szavakkal. Embereken is használható a módszer örökletes betegségek kiküszöbölésére.
Beleszeretett a tévésztár a génmódosításba

Beleszeretett a tévésztár a génmódosításba 

A Disney-birodalom által felkapott tévés-tudós-showman Bill Nye sokat tett a klímaváltozás problémájának ismertté tételéért, így sokakat meglepetésként ért, hogy beállt a GMO-pártiak táborába.
Siker: lehet, hogy tényleg tilthatjuk a GMO-t

Siker: lehet, hogy tényleg tilthatjuk a GMO-t 

A korábbi tanácsi állásponttal ellentétes, a GMO-mentességet engedélyező határozatra bólintott rá az Európai Parlament szakbizottsága. A döntés még nem végleges, de lehet, hogy megóvhatjuk GMO-mentességünket.
Szörnyeteg vagy megmentő a GMO?

Szörnyeteg vagy megmentő a GMO? 

A környezetvédők és a GMO-puritanisták szemében egyértelműen szörnyeteg a génkezelt vetőmagok világpiaci óriása. Mások viszont úgy érzik, a génmódosított élelmiszernövények hosszú távon szükségesek ahhoz, hogy növelt terméshozamukkal vagy erősebb ellenálló képességükkel megoldható legyen a következő évtizedekben a 9 milliárd főre gyarapodó emberiség táplálása.
Veszélyben a GMO-mentesség?

Veszélyben a GMO-mentesség? 

A hazai zöldek szerint zárt ajtók mögött folynak az EU–USA szabad kereskedelmi tárgyalások. Nemcsak a részletek alapvető átláthatóságának hiánya miatt tiltakoznak, hanem mert a megállapodás „fellazítaná" a jogszabályi környezetet, mely a génkezelt élelmiszerek és a vegyszerek forgalomba hozását szabályozza Magyarországon.
Uniós nem a génmódosított kukoricára

Uniós nem a génmódosított kukoricára 

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap nagy többséggel támogatta azt a határozattervezetet, amely ellenzi a Pioneer GMO kukorica uniós termesztését engedélyező európai bizottsági javaslatot.
Továbbra is zéró tolerancia a génmódosítással szemben

Továbbra is zéró tolerancia a génmódosítással szemben 

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől, marad a zéró tolerancia - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.
Egészségesek lehetnének a génkezelt gyümölcsök

Egészségesek lehetnének a génkezelt gyümölcsök 

Immunerősítő és szívinfarktust megelőző tápanyagokkal nyomnák tele a génmódosított növényeket a biomérnökök. Vajon elterjed-e a GMO-élelmiszernövények új generációja az unióban?
Tápanyagszegény és toxikus a génkezelt kukorica

Tápanyagszegény és toxikus a génkezelt kukorica 

Aggasztó különbségeket állapított meg a 2012 Nutritional Report a génkezelt vetőmagból kikelt kukoricák és természetes társaik között. Mi több, a GMO-kukoricák olyan egészségügyi veszélyeket jelentenek az emberi szervezetnek, amiket a hagyományos kukoricák nem.

Hol termesztik a legtöbb génmanipulált élelmiszert? 

Az EU-ban csökkent a génkezelt növények termelési területe, a módszer ellenzői és támogatói közötti csata azonban távol van még attól, hogy eldöntöttnek legyen mondható.

Jön a génkezelt papaja 

Nem kevesebb mint egy évtizeden át tartó győzködés és tesztelés után engedték be a hatóságok a japán élelmiszerpiacra az amerikaiak génkezelt papajáját: a "szivárvány papaját", melyet Hawaii-on termesztenek. Ismeretes, hogy földi élete utolsó éveiben II. János Pál pápát is papajával kezelték, és egy ideig rendhagyó felépülés tanúi lehettek környezetének tagjai.

Klímavédelem génmódosítással: elnyelnék az összes füstünket 

A növények megkötik és leveleikben, száraikban, törzsükben tárolják a széndioxidot. Tudósoknak sikerült úgy megváltoztatni egyes fajták génállományát, hogy növeljék vele a növény széndioxid-megkötő képességét. Újabb eszközt nyertünk ezzel a klímaharchoz?

GMO-vetőmag: Hektáronként 360 ezer forint a károsultaknak 

A kormány szerdai döntése értelmében a génmódosított szervezetektől (GMO) szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kaphatnak az államtól - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szerdai kormányülést követően.

GMO-óriáscég: félnünk kell a Monsantótól? 

Mérlegen a Föld című könyvében Al Gore arról írt, hogy az újonnan kifejlesztett vetőmagokkal monopoly-t játszanak a multik, és hatalmas pénzügyi erejükkel képesek arra, hogy felvásárolják egy-egy fontos élelmiszer-növény teljes genetikai tárházát. Félelme valóra vált, a Monsanto a 2000-as években pontosan ilyesfajta konszolidációs politikát folytatott a piacon. Könyörtelenül üldözte azokat a gazdákat, akik ellenálltak a génmódosított termékeiknek. Mivel a szél átfújta e magvakat a Monsantónak bedőlt szomszédoktól, illegális használat vádjával indított perekkel csődbe űzte az ellenálló termelőket, főleg Amerikában. Most a GMO-ellenes Magyarországot is kipécézte a vállalat.

Erősödik a vita: illúzió a GMO-mentes agrárium? 

Tájékoztatást kapnak azok a gazdálkodók, akik növényállományuk megsemmisítéséről kaptak határozatot, hogy mit kell tenniük a határozatban foglaltak teljesítéséhez, állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Elkészült a burgonya géntérképe: olcsóbb lesz a génmódosítás 

Nemzetközi együttműködésben elkészült a burgonya komplex genetikai állományának leírása: az eredményt a Nature tudományos magazinban tették közzé. Összesen 26 kutatóintézet vett részt a világon legnépszerűbb zöldség genomjának leírásában. A szakértők szerint az eredmény hozzásegíthet, hogy életerősebb, nagyobb tápanyagtartalmú fajtákat fejlesszenek ki. Jelenleg 10-12 évbe telik egy új burgonyafajta kifejlesztése, de a genom információinak felhasználásával drámaian csökkenthető az új változatokhoz szükséges idő és anyagi ráfordítás.

Terjednek a génszennyezett növények a magyar földeken 

470 hektáron termesztett génmódosított (GMO) kukoricát semmisítettek meg Hajdú-Bihar megyében. A keletkezett kár elérheti a félmilliárd forintot, amit ősszel az importőr teljes egészében megtérít. Eközben Fejér megyében 71 hektáron kellett GMO-s kukoricát betárcsázni. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSzH) által az egész országra megsemmisítésre vonatkozó határozatot van érvényben.

Eltorlaszolták a génmódosított burgonya útját 

Az észak-svédországi Haparanda településen a Greenpeace 12 aktivistája elfoglalta és lezárta a német BASF cég raktárát, ahonnan az Amflora nevű génmódosított burgonyát tervezték vetésre elszállítani. A környezetvédő szervezet szerint az Amflora engedélyezése során megszegték az európai jogszabályokat, mivel nem vették figyelembe, hogy a burgonya fokozhatja az emberi szervezet antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességét. A Greenpeace a BASF-től a vetés leállítását, az Európai Bizottságtól pedig a burgonya engedélyének visszavonását követeli.

Génmódosított növények: szavaznak a tilalomról 

A génmódosított növények termesztésének tagállami tilalmáról szóló javaslat kapott fontos támogatást az Európai Parlament környezetvédelemi, egészségügyi, élelmiszerbiztonsági bizottságától.

Ellenőrizetlen GM-növényeket enged az élelmiszerláncba az EU 

Az EU-tagállamok képviselőinek szavazása véget vetett a zéró toleranciának és GM-növények állati takarmányozásban való engedélyezésével ajtót nyitott az élelmiszerlánc szennyezésének, állítja a Greenpeace.

Kemény viták várhatóak a magyar unós elnökség alatt 

A jövő év első felében esedékes magyar soros EU-elnökség feladata lesz a jogalkotási kompromisszum kialakítása az Európai Unió tagországai között a génkezelt növények termesztési korlátozásának kérdésében - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo