Az EP környezetvédelmi szakbizottságának decemberi pozitív döntése után tegnap a plenáris ülés is felszólította a Tanácsot, hogy ne engedélyezze a szóban forgó GMO-növény uniós forgalomba hozatalát. Az európai honatyák legfőbb aggálya az volt, hogy a rendelkezésre álló kockázatértékelési módszerek alapján ma még nem lehet pontosan meghatározni a GMO termesztésben rejlő környezeti veszélyeket. Bánki Erik fideszes EP-képviselő a decemberi szakbizottsági vita során kifejtette: a jelenlegi kutatási eredmények nem bizonyítják, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek hosszú távon nem gyakorolnak károsító hatást környezetükre vagy az emberi szervezetre. A Fidesz EP-képviselője kiemelte: Magyarország az Alaptörvényében rögzítette, hogy területén nem kíván GMO-növényeket termeszteni és ilyen szervezeteket tartalmazó élelmiszereket előállítani. Hazánk GMO-mentességéből származó komparatív gazdasági előnyeit ezért jelentősen rontaná egy újabb GMO-növény uniós termesztésének engedélyezése.
Jelenleg nem engedélyezett Magyarországon genetikailag módosított növények termesztése, és ilyen élelmiszerek előállítása sem folyik, azonban egyre több híresztelést hallunk, miszerint különböző génmódosított (GMO) élelmiszerek lépik át a magyar határt, és kerülnek az asztalunkra. Napjainkban számos szakember vitázik azon, hogy a genetikailag módosított élelmiszereknek milyen hatásai lehetnek az emberi szervezetre. A megoszló szakmai vélemények között akad olyan, ami előrevetíti az esetleges egészségkárosító hatásukat, és olyan is, ami szerint nem kell számolni ilyen jellegű veszéllyel. Az viszont biztos, hogy már önmagában a környezeti károk és az élővilág sokszínűségének csökkenése miatt is kerülni kellene az alkalmazását.