Gmo cikkek

hirdetés

Bill Gates pénzéből fejlesztették a szennyező, nitrogén-alapú műtrágyák utódját

Bill Gates pénzéből fejlesztették a szennyező, nitrogén-alapú műtrágyák utódját 

A nitrogén-alapú műtrágyák használata globális probléma, hiszen a nitrogén visszajut a légkörbe, ahol mint a szén-dioxidnál háromszázszor erősebb üvegházgázként fejti ki hatását. Bill Gates, Jeff Bezos és Michael Bloomberg egy olyan trágya-innovációba fektettek pénzt, mely kiválthatná a műtrágyát.
Fehér kenyér lisztérzékenyeknek: már nem sci-fi

Fehér kenyér lisztérzékenyeknek: már nem sci-fi 

Új lehetőségeket tár fel a gluténérzékenységben, gabonaallergiában szenvedők életminőségének javítására egy magyar, ausztrál, norvég, német és kínai kutatócsoportok együttműködésével megvalósult vizsgálat.
Tiltott gyümölcsöket keresett a NAV

Tiltott gyümölcsöket keresett a NAV 

Jövőre szigorodnak a növényeket károsító anyagokra, fertőzött növényekre vonatkozó tilalmak. A Ferihegyen már ellenőrizték az utasok csomagjait.
Túl jól irt a gyomirtó

Túl jól irt a gyomirtó 

A gyomirtó szerek előző generációja a glifozátra alapult. Csakhogy glifozátrezisztenciát alakítottak ki a gyomok Amerikában, ezért a Monsanto Roundup gyomirtója és Roundup Ready vetőmagjai már finoman szólva nem elég hatékonyak. „Utódként” a dikamba-alapú gyomirtót és az Xtend szójavetőmagokat dobta piacra a multi, de ez válságméretű növénypusztulást okozott. Olyan hatékony lett a gyomirtó, hogy a szomszédok növényeit is kiirtotta. A Monsanto be van rezelve, októberben jár ugyanis le gyomirtójának állami engedélye az USA-ban. Meghosszabbítja-e a Környezetvédelmi Hivatal?
A bíróság szerint rákot okoz a világ legnépszerűbb gyomirtó szere

A bíróság szerint rákot okoz a világ legnépszerűbb gyomirtó szere 

Több mint nyolcszáz ember pereli a Monsantót. Az egyik haldokló perét gyorsított eljárásban folytatták le. A világ legnépszerűbb növényvédőszeréről mondta ki San Franciscóban a bíróság, hogy rákot okozott az iskolai pályafelügyelőnek. Hasonló perek ezrei zúdulhatnak a gyomirtót gyártó Monsantóra, melyet júniusban vásárolt fel a Bayer. Lehet, hogy a biotermesztés új korszaka kezdődik ezzel?
hirdetés
Döntött az EU bírósága: GMO-nak számít a génszerkesztett növény

Döntött az EU bírósága: GMO-nak számít a génszerkesztett növény 

Az Európai Unió Bírósága Luxemburgban döntött: a mutagenezissel előállított növények GMO-nak minősülnek, ezért rájuk is a génmódosított növényekre vonatkozó szigorítások érvényesek. Befékezheti ez a génszerkesztő szoftverek újkeletű divatját.
Történelmi döntést hozott a bíróság GMO-ügyben

Történelmi döntést hozott a bíróság GMO-ügyben 

A mutagenezis útján nyert szervezetek GMO-knak minősülnek, és főszabály szerint vonatkoznak rájuk a GMO-król szóló irányelvben szereplő kötelezettségek. Ugyanakkor bizonyos technikák esetén engedékenyebb lehet a szabályozás – mondta ki mai ítéletében az Európai Bíróság.
A műhús is GMO

A műhús is GMO 

Az állattenyésztés üvegházgázvonzata óriási, a hús iránti globális igény egyre nő. Egy amerikai cég húsmentes húspogácsát fejlesztett ki hamburgerhez, de génmódosított növényeket használ hozzá, ami szintén nem a zöldek kedvence. Az eljárás számos kérdést és kételyt is felvet.
Védjegy jelzi a GMO-mentes élelmiszert

Védjegy jelzi a GMO-mentes élelmiszert 

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól mentes magyar élelmiszerek megjelölésére. Ezzel elsősorban a hazai, tudatos fogyasztói réteg elvárásainak felelhetnek meg az embléma használói. A tárca több száz gazdaság csatlakozását reméli.
Ne politikai szempontok alapján döntsenek a génmódosított növények termesztéséről

Ne politikai szempontok alapján döntsenek a génmódosított növények termesztéséről 

A génmódosított növények termesztése régóta vitatéma az Európai Unióban. Agrárkutatók és szakjogászok egy csoportja új típusú eljárást javasol az ügyben azért, hogy az engedélyezés folyamatában kevesebb szerep juthasson a politikai szempontoknak – írja az MTA.
hirdetés

Nem mondhatunk csak úgy nemet a GMO-ra 

A tagállamok a géntechnológiával módosított élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozóan nem fogadhatnak el sürgősségi intézkedéseket, amennyiben az egészségre vagy a környezetre veszélyt jelentő komoly kockázat fennállása nem nyilvánvaló – áll az Európai Bíróság legfrissebb ítéletében.

GMO: már örökölhető tulajdonságokat is módosítanak 

Amerikában az elmúlt hetekben először voltak képesek génszerkesztéssel élő embrión olyan tulajdonságokat megváltoztatni, ameéyek már átörökíthetők az utódokra. GMO-nak számítson-e a génszerkesztett kukorica? Segíthetik-e génszerkesztett sertések a szervátültetésre várókat? Állásfoglalást adott ki az európai tudományos akadémiák tanácsadó testülete.

Új GMO szabályozás jöhet friss kutatási eredmények miatt 

Új törvényi szabályozásra lehet szükség Magyarországon a legújabb, a genetikailag módosított szervezetekre (GMO), ezen belül a GMO-növények termesztésére vonatkozó kutatások miatt - fejtette ki Darvas Béla, a GMO-kerekasztal elnöke csütörtökön az MTI-nek egy budapesti szakmai tanácskozáson.

CETA: Időt kellene nyerni, de már megszavazták 

Miközben az USA és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény lefulladni látszik, „kisöccse”, az EU–Kanada megállapodás már túljutott az első fontosabb akadályokon. Ám még a nemzeti parlamenteknek is ratifikálniuk kell az egyezményt, ami évekbe telhet. Szükség is van időre ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalatok felkészüljenek a paktummal járó kihívásokra.

Hiába leplezik le a csalásokat, az óriásvállalatok felsővezetői megússzák 

Mivel a nagyvállalatok dolgozói sokszor részvényopciókban kapják év végi jutalmukat, ezért az érdekük, hogy a cég mindenáron jól teljesítsen. Így fordulhat elő, hogy az esetleges jogsértéseket senki nem jelenti – hisz akkor zuhanna az árfolyam.

Szabad a kereskedelem az Unió és Kanada között 

Aláírták az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA). Amely az Unió képviselői szerint lehetőségeket teremt az európai és a kanadai vállalkozásoknak, alkalmazottaiknak és a fogyasztóknak egyaránt.

Ezentúl jelölik a GMO-mentes termékeket 

Szigorúbbá váltak a GMO-mentes termelés szabályai, kedden életbe lépett a genetikailag módosított szervezetektől mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó magyarországi rendelet - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Nem lehet eltitkolni a génmódosítást 

Az amerikai Szenátus elfogadta azt a törvényt, mely arra kötelezi a gyártókat, hogy a csomagoláson tüntessék fel termékeik GMO-tartalmát. Azok az alapanyagok viszont, melyek GMO-vetőmagból készültek, de feldolgozásukkor már nem tartalmaznak GMO-anyagot feltüntetés nélkül átcsúszhatnak a jogi kiskapun.

Hagyjátok békén a GMO-t 

Több mint 100 Nobel díjas tudós fordult a Greenpeace felé, azt indítványozva, hogy a zöld szervezet hagyjon fel a génmódosított növények elleni kampányával, mert a tudományos konszenzus az, hogy termesztésük javára válhat a világközösségnek.

Az EU nem tudja, betiltsa-e a génszerkesztést 

Állat- és növényfajtákat módosítanak a tudósok génszerkesztéssel. Brüsszel 2015 decemberében és idén márciusban is elnapolta a döntést, hogy engedélyezze-e a génszerkesztő technológiával létrehozott új fajtákat. Egyesek Washington lobbierejét látják a dologban.

Veszélyben lehet a GMO mentesség titkos dokumentumok szerint 

Komoly nyomást gyakorol az amerikai fél az európaiakra az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) zajló tárgyalásokon a Greenpeace-hez került titkos dokumentumok szerint. A zöld szervezet szerint jöhet a génmanipulált termény és egy sokat bírált vitarendezési mechanizmus - ha ez lenne a végleges megállapodás.

Címkét kapnak a GMO-mentes termékek 

Elkészült a GMO-mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba. A címkézés önkéntes alapon működik majd.

Betiltanák a tudósok a génszerkesztő programot 

Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy a géneket úgy módosítsák, ahogy a szövegszerkesztő variál a szavakkal. Embereken is használható a módszer örökletes betegségek kiküszöbölésére.

Romániából jöhet a génmnipulált mag 

Az EU márciusban hagyta jóvá a kilépési (opt-out) lehetőséget a tagállamok számára: a nemzeti kormányok hatáskörébe tolva a végső döntést, hogy ellenálljanak a génmódosított élelmiszernövények hódításának, még akkor is ha egyes GMO-vetőmagokat időközben uniós szinten engedélyeznek. A 28 tagállam közül 19 élt a lehetőséggel.

Termeszteni nem, árulni lehet a GMO termékeket 

Elsöprő többséggel elutasította szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése azt a javaslatot, amely a génmódosított organizmusokat (GMO) tartalmazó növények köztermesztése után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a saját területükön.

Beleszeretett a tévésztár a génmódosításba 

A Disney-birodalom által felkapott tévés-tudós-showman Bill Nye sokat tett a klímaváltozás problémájának ismertté tételéért, így sokakat meglepetésként ért, hogy beállt a GMO-pártiak táborába.

Méreg helyett programozott halál 

A génmódosítást vetik be a tudósok a növényeket és termésüket pusztító ízeltlábúak ellen: a kártékony bogarak nőnemű egyedei hibás génszerkezetű nőnemű utódokat hozzanak létre, melyek elpusztulnak.

Védjegyet kapnának a GMO-mentes élelmiszerek 

Védjeggyel ellátott GMO-mentes termékek bevezetését kívánja elérni a GMO-mentes Magyarországért Egyesület, amely abban bízik, hogy már az év végén, a jövő év elején ezek megjelenhetnek a magyar üzletekben.

GMO vetőmagot árultak Magyarországon 

GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételnél a NÉBIH. A 34 tonna, árutermesztésre szánt vetőmagtételre a kockázatértékelés alapján végzett ellenőrzések során találtak rá a megyei kormányhivatal szakemberei.

Mostantól rugalmasabb a GMO-k felhasználása 

A Bizottság célja, hogy a nemzeti kormányok nagyobb mértékben beleszólhassanak az uniós engedéllyel rendelkező GMO-k állati vagy emberi fogyasztásra (azaz takarmányként, illetve élelmiszerként) való felhasználásába.

Döntött Brüsszel: tilthatjuk a GMO növényeket 

Az uniós tagállamok akkor is korlátozhatják vagy tilthatják területükön a géntechnológiával módosított növények (GMO-k) termesztését, ha az uniós szinten egyébként engedélyezett: erről döntött a Parlament kedden.

Siker: lehet, hogy tényleg tilthatjuk a GMO-t 

A korábbi tanácsi állásponttal ellentétes, a GMO-mentességet engedélyező határozatra bólintott rá az Európai Parlament szakbizottsága. A döntés még nem végleges, de lehet, hogy megóvhatjuk GMO-mentességünket.

Szörnyeteg vagy megmentő a GMO? 

A környezetvédők és a GMO-puritanisták szemében egyértelműen szörnyeteg a génkezelt vetőmagok világpiaci óriása. Mások viszont úgy érzik, a génmódosított élelmiszernövények hosszú távon szükségesek ahhoz, hogy növelt terméshozamukkal vagy erősebb ellenálló képességükkel megoldható legyen a következő évtizedekben a 9 milliárd főre gyarapodó emberiség táplálása.

Veszélyben a GMO-mentesség? 

A hazai zöldek szerint zárt ajtók mögött folynak az EU–USA szabad kereskedelmi tárgyalások. Nemcsak a részletek alapvető átláthatóságának hiánya miatt tiltakoznak, hanem mert a megállapodás „fellazítaná" a jogszabályi környezetet, mely a génkezelt élelmiszerek és a vegyszerek forgalomba hozását szabályozza Magyarországon.

Nem kell feltüntetni a mézen a GMO virágport 

Az Európai Parlament megszavazta a mézcímkézés új szabályait, amelyek a méz természetes alkotóelemeként határozzák meg a virágport, nem pedig külön összetevőként. Így nem kell feltüntetni, ha a méz GMO virágport tartalmaz.

Egy egérért két év – börtön járna a génmanipulációért 

Szigorúbban büntetné a GMO-tevékenységet a kormányzat. Ezentúl engedély nélkül tilos lenne génmódosított állatokat is behozni Magyarországra, de a GM vírusok előállítását és terjesztését is büntetnénk. A GM kukoricáért eddig is két évet lehetett kapni.

Uniós nem a génmódosított kukoricára 

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnap nagy többséggel támogatta azt a határozattervezetet, amely ellenzi a Pioneer GMO kukorica uniós termesztését engedélyező európai bizottsági javaslatot.

A mézben jöhet a GMO-virágpor 

Döntött az Európai Parlament (EP) szerdán arról, hogy a virágport a méz természetes alkotóelemének kell tartani, nem pedig összetevőnek. Ennek értelmében a genetikailag módosított (GMO) virágpor jelenlétét gyakorlatilag nem kellene feltüntetni a címkéken, mert a virágpor aránya nem haladja meg a mézben azt a mértéket, amely fölött az alkotóelemeket jelölni kell.

Megfricskázta Brüsszel orrát a kormány GMO-ügyben 

Megsemmisítette az Európai Bíróság az Amflora nevű génmódosított burgonya forgalomba hozási engedélyeit az Európai Bíróság, miután Magyarország megtámadta a brüsszeli Európai Bizottság határozatait. A döntés nagy győzelem a GMO-mentes magyar mezőgazdaságnak.

Továbbra is zéró tolerancia a génmódosítással szemben 

Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől, marad a zéró tolerancia - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Egészségesek lehetnének a génkezelt gyümölcsök 

Immunerősítő és szívinfarktust megelőző tápanyagokkal nyomnák tele a génmódosított növényeket a biomérnökök. Vajon elterjed-e a GMO-élelmiszernövények új generációja az unióban?

GMO: Óriási lehetőségek és óriási veszélyek 

Bár az európai polgárok nagyrészt a génmanipuláció-mentes mezőgazdaság hívei, ennek ellenére az Európai Unió a tagállamokban engedélyezte az emberi és állati fogyasztásra szánt génmódosított termékek kereskedelmét, valamint a repce, a kukorica és a szója esetében a termesztését is. Hazánk GMO-mentes övezet, a napokban fokozott ellenőrzés kezdődött a keleti határvidéken.

A hamis és GMO vetőmag tönkreteheti a gazdát 

A vetőmag-hamisítás áldozatául eshet, aki bedől az alkalmi vételnek, vagy ismeretlen forrásból vásárol. Neten ellenőrizhető minden zsák tartalma, de külföldről akár génmódosított vetőmag is beszerezhető, ami nem csak az óvatlan gazdának, de a szomszédainak is károkat okozhat.

Tápanyagszegény és toxikus a génkezelt kukorica 

Aggasztó különbségeket állapított meg a 2012 Nutritional Report a génkezelt vetőmagból kikelt kukoricák és természetes társaik között. Mi több, a GMO-kukoricák olyan egészségügyi veszélyeket jelentenek az emberi szervezetnek, amiket a hagyományos kukoricák nem.

Hol termesztik a legtöbb génmanipulált élelmiszert? 

Az EU-ban csökkent a génkezelt növények termelési területe, a módszer ellenzői és támogatói közötti csata azonban távol van még attól, hogy eldöntöttnek legyen mondható.

Adófizetők pénzéből segítenék a GMO-multit 

Az EU-ban csökkenőben van a génmódosított növényekkel bevetett termőföldek kiterjedése, az EBRD uniós közpénzből mégis pénzügyi garanciát adna a Monsantónak. A vállalat ígéretet tett rá, hogy a segítséget nem fordítja GMO-üzletágára.

Felmérés: mely hazai élelmiszerek GMO-mentesek? 

A hazai élelmiszercégeknek kétharmada GMO-mentes. A lakosság túlnyomó többsége nem kíván génmódosított alapanyagokból készült élelmiszereket fogyasztani. A 162 legfontosabb hazai élelmiszergyártót és -forgalmazót kifaggató felmérést a Greenpeace végezte. Az Auchan és a CBA elzárkózott a válaszadástól.

Mit okoz a GMO? Kampányt indít a minisztérium 

GMO Roadshow-t szervez novemberben és decemberben a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői az ország nyolc nagy városában tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok

Korlátozták az üzemanyagkivitelt, amitől árcsökkenését várnak az oroszok  

Az orosz kormány csütörtökön ideiglenes korlátozást vezetett be a benzin és a gázolaj exportjára a belföldi üzemanyagpiac stabilizálása érdekében.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo