Túl jól irt a gyomirtó

A gyomirtó szerek előző generációja a glifozátra alapult. Csakhogy glifozátrezisztenciát alakítottak ki a gyomok Amerikában, ezért a Monsanto Roundup gyomirtója és Roundup Ready vetőmagjai már finoman szólva nem elég hatékonyak. „Utódként” a dikamba-alapú gyomirtót és az Xtend szójavetőmagokat dobta piacra a multi, de ez válságméretű növénypusztulást okozott. Olyan hatékony lett a gyomirtó, hogy a szomszédok növényeit is kiirtotta. A Monsanto be van rezelve, októberben jár ugyanis le gyomirtójának állami engedélye az USA-ban. Meghosszabbítja-e a Környezetvédelmi Hivatal?

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Néhány hete egy kaliforniai bíróságon 289 millió dollárt fizetésére kötelezték a Monsantót, amiért rákkeltőnek találták a korábbi technológiát képviselő, glifozát-tartalmú gyomirtó szerét. (Az Európai Unióban 2022-től egyáltalán nem lehet forgalomba hozni ilyen hatóanyagú gyomirtót.) De a gond már az új generációs hatóanyaggal, a dikambával is jelentkezik. (A vegyületet 1967-ben szabadalmaztatták.)  Ezzel váltaná ki a vegyipar a glifozát-centrikus gyomirtást. (Dikamba-alapú gyomirtó szereket nemcsak a Monsanto gyárt, hanem riválisai, a BASF és a DowDuPont is.)

Most két magántulajdonban lévő vetőmagcég, a Beck's Hybrids és a Stine Seed akarja rábírni az amerikai hatóságokat, hogy korlátozzák a dikamba-tartalmú gyomirtó szerek használatát.  A közösségi médiát ugyanis már 2017 nyara óta elárasztják a gazdák által készített fotók, melyek növekedésben elmaradt és elszáradt növényeket mutatnak.

A Környezetvédelmi Minisztériumként funkcionáló Környezetvédelmi Hivatal (EPA) képviselői heti rendszerességgel konzultáltak telefonon a panaszkodó gazdákkal, s el is látogattak farmokra, ahol nagyok a károk a méreganyag miatt (Tennesse, Missouri és Arkansas államban). Ha területileg nézzük, tavaly az összes amerikai, nem.rezisztens szójaültetvény 4 százaléka vált a dikamba-alapú gyomirtók áldozatává (közel 3,6 millió hold).

Fotó: flickr/Donna Cleveland

 

 

Túl jól irt mindent

Júliusban a University of Missouri adta ki becslését, mely szerint egymillió holdnyi szójababültetvény sérült a dikambától. Az ilyen farmok közelében élő polgárok is panaszkodnak, hogy fáik és virágaik elszáradtak. A Monsanto hivatalos magyarázata az volt a kialakult helyzetre, hogy a gazdák nem használták jól a szert. A cég hangsúlyozta, hogy idén kötelezővé tették nekik, hogy képzésben részesüljenek, s ez segített. A Monsanto állítása szerint 2018-ra a dikambával károsított földekből eredő panaszok csökkentek: idén már „csak” kilenc panasz jutott egymillió holdra, míg tavaly negyven.

Kitiltotta az EU a mérgező szert gyártó céget
Az Európai Unió kitiltotta az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalat megbízottait, miután a vitatott glifozátot gyártó óriáscég nem volt hajlandó együttműködni a szer vizsgálatában és képviseltetni magát az Európai Parlament bizottságai előtt.
A Reuters-nek megszellőztettek egy körlevelet, amit a cég küldött a gazdáknak, arra kérve őket, hogy támogassák a dikamba engedélymeghosszabbításának ügyét az EPA-nál, mert mások megpróbálják elérni a szerv használatának korlátozását. Ryan Rubischko, a cég dikamba-alapú termékportfóliójáért felelős vezetője elismerte a Reutersnek, hogy a dikamba dicsérésére ösztönözték a gazdákat az illetékes szabályozó szervnél. Eközben a Monsanto a University of Wisconsin kutatócsoportját kérte fel, hogy vizsgálják meg, valóban a dikamba okozta-e a növények pusztulását. Az eredmények magukért beszéltek: a kísérletben a nem rezisztens, műanyaggal letakart(!) szóját is károsította a vetés után kiszórt növényvédő szer.

Kicsik kontra nagyok

A Mosanto ellen lobbizó cégek az USA legnagyobb független, multikba nem betagozódó vetőmag-előállító és -forgalmazó vállalatai. Egyébként a Stine Seed saját vetőmagot fejleszt, amellyel versenyre kíván kelni a Monsantóval, de közben együtt is működik riválisával más vetőmagok fejlesztésében, tehát nem ősellenségek.

A Stine Seed mintegy 900 szabadalommal rendelkezik. A céget Harry Stine és négy gyermeke birtokolja. A cég éves árbevétele 2 millió dollár, munkatársai száma 39. A Beck's Hybrids szintén családi tulajdonban van, 127 alkalmazottat foglalkoztat, és éves bevétele 4,4 millió dollár. Két Dávid kezd tehát ki két Góliáttal?

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo