2022 végére tűnhet el a mérgező gyomirtó

2017. október 24. kedd - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az európai képviselők döntése szerint 2022 decemberéig teljesen betiltanák a glifozát tartalmú növényvédő szereket, és addig is szigorítanának a használatukat. A háztartási használatot azonnal, a mezőgazdaságit 2022 végéig tiltanák be.

Az Európai Parlament ellenzi a Bizottság azon javaslatát, hogy a vitatott glifozát növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett azt javasolják, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére, melynek során először a háztartási használatot, majd a mezőgazdasági felhasználást tiltanák be, amennyiben az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmasak a szükséges gyomirtáshoz.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Kétségek a kockázatelemzés körül

Az engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárás kapcsán komoly kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az EU élelmiszer-biztonsági és vegyianyag-ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban eltérő következtetésekre jutottak.

A Monsanto nyilvánosságra hozott belső levelezése pedig – a cég a glifozát hatóanyagot tartalmazó Roundup termék tulajdonosa és gyártója – kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak.

Kitiltotta az EU a mérgező szert gyártó céget
Az Európai Unió kitiltotta az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalat megbízottait, miután a vitatott glifozátot gyártó óriáscég nem volt hajlandó együttműködni a szer vizsgálatában és képviseltetni magát az Európai Parlament bizottságai előtt.

Az EP azt akarja, hogy a növényvédő szerek uniós hatósági jóváhagyás céljából történő tudományos értékelése kizárólag független, lektorált és publikált tanulmányokon alapuljon, amelyek illetékes közigazgatási szervek megbízásából készültek, ezeknek a szerveknek pedig elegendő forrást kell biztosítani, hogy képesek legyenek független tudományos tanulmányok megrendelésére.

A tagállamok a héten szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról. A növényvédő betiltását kezdeményező európai polgári kezdeményezés már egymillió aláírásnál jár, ennek nyomán az EP novemberben nyilvános meghallgatást tart az ügyben. (EP Budapest)

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor