2022 végére tűnhet el a mérgező gyomirtó

2017. október 24. kedd - 18:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az európai képviselők döntése szerint 2022 decemberéig teljesen betiltanák a glifozát tartalmú növényvédő szereket, és addig is szigorítanának a használatukat. A háztartási használatot azonnal, a mezőgazdaságit 2022 végéig tiltanák be.

Az Európai Parlament ellenzi a Bizottság azon javaslatát, hogy a vitatott glifozát növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett azt javasolják, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére, melynek során először a háztartási használatot, majd a mezőgazdasági felhasználást tiltanák be, amennyiben az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmasak a szükséges gyomirtáshoz.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Kétségek a kockázatelemzés körül

Az engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárás kapcsán komoly kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az EU élelmiszer-biztonsági és vegyianyag-ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban eltérő következtetésekre jutottak.

A Monsanto nyilvánosságra hozott belső levelezése pedig – a cég a glifozát hatóanyagot tartalmazó Roundup termék tulajdonosa és gyártója – kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak.

Kitiltotta az EU a mérgező szert gyártó céget
Az Európai Unió kitiltotta az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalat megbízottait, miután a vitatott glifozátot gyártó óriáscég nem volt hajlandó együttműködni a szer vizsgálatában és képviseltetni magát az Európai Parlament bizottságai előtt.

Az EP azt akarja, hogy a növényvédő szerek uniós hatósági jóváhagyás céljából történő tudományos értékelése kizárólag független, lektorált és publikált tanulmányokon alapuljon, amelyek illetékes közigazgatási szervek megbízásából készültek, ezeknek a szerveknek pedig elegendő forrást kell biztosítani, hogy képesek legyenek független tudományos tanulmányok megrendelésére.

A tagállamok a héten szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról. A növényvédő betiltását kezdeményező európai polgári kezdeményezés már egymillió aláírásnál jár, ennek nyomán az EP novemberben nyilvános meghallgatást tart az ügyben. (EP Budapest)