Egy egérért két év – börtön járna a génmanipulációért

Szigorúbban büntetné a GMO-tevékenységet a kormányzat. Ezentúl engedély nélkül tilos lenne génmódosított állatokat is behozni Magyarországra, de a GM vírusok előállítását és terjesztését is büntetnénk. A GM kukoricáért eddig is két évet lehetett kapni.

Szigorodhat a Btk. - Kép: SXC

Jelentősen szigorítaná a génmanipuláció és az ehhez kapcsolódó tevékenységek szabályozását a kormány. A Büntető Törvénykönyv jelenleg csak a génmódosított növényfajtákkal kapcsolatos, engedély nélküli tevékenységeket bünteti két évig terjedő szabadságvesztéssel, beleértve többek között az Európai Unióban nem engedélyezett, vagy Magyarországon moratórium alatt álló génmódosított növények termesztését is.

Ugyanakkor számos más géntechnológiai tevékenység létezik, melyek engedély nélküli, vagy esetenként az engedélytől eltérő végzése, súlyos egészségügyi, környezeti vagy akár gazdasági kockázatokat hordozhat magában. Például egy géntechnológiával módosított vírus környezetbe történő kijuttatásával adott esetben sokkal nagyobb környezeti vagy egészségügyi kárt lehet okozni, mint egy GM növény termesztésével, amire a jelenleg hatályos tényállás vonatkozik. Új problémaként merül fel egyes genetikailag módosított állatok illegális megjelenése az Európai Unió piacain. A közelmúltban fény derült többek között génmódosított egerek Magyarország területére történő illegális behozatalára is.

Ha Brüsszel a feje tetejére áll, akkor sem

Közben egyre élesedik a vita a Pioneer 1507 GM kukoricafajta engedélyezése körül. Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a génmódosított kukorica termesztésének engedélyezésére, miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt - közölte a múlt héten Roger Waite, a brüsszeli testület agrárkérdésekért felelős szóvivője. "A tagállamok által alkotott jogi keretek között a bizottságnak nincs más választása, mint jóváhagyni ennek a génmódosított organizmusnak a termesztésére vonatkozó engedélykérelmet" - szögezte le a szóvivő.

GMO: Óriási lehetőségek és óriási veszélyek
Bár az európai polgárok nagyrészt a génmanipuláció-mentes mezőgazdaság hívei, ennek ellenére az Európai Unió a tagállamokban engedélyezte az emberi és állati fogyasztásra szánt génmódosított termékek kereskedelmét, valamint a repce, a kukorica és a szója esetében a termesztését is.
A szakminiszterek tanácsának keddi ülése után a Magyarországot képviselő Győri Enikő külügyminisztériumi államtitkár közölte: Magyarországon nem lesz GMO-termelés. "Magyarországon ezt semmiképpen nem fogjuk megengedni, ha a feje tetejére áll az Európai Unió, akkor sem" - nyomatékosította. (Nemrégiben egyszer már megfricskázta Brüsszel orrát a kormány GMO-ügyben.)

Jelenleg nem engedélyezett Magyarországon genetikailag módosított növények termesztése, és ilyen élelmiszerek előállítása sem folyik, azonban egyre több híresztelést hallunk, miszerint különböző génmódosított (GMO) élelmiszerek lépik át a magyar határt, és kerülnek az asztalunkra. Napjainkban számos szakember vitázik azon, hogy a genetikailag módosított élelmiszereknek milyen hatásai lehetnek az emberi szervezetre. A megoszló szakmai vélemények között akad olyan, ami előrevetíti az esetleges egészségkárosító hatásukat, és olyan is, ami szerint nem kell számolni ilyen jellegű veszéllyel. Az viszont biztos, hogy már önmagában a környezeti károk és az élővilág sokszínűségének csökkenése miatt is kerülni kellene az alkalmazását.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo