Az EU nem tudja, betiltsa-e a génszerkesztést

Állat- és növényfajtákat módosítanak a tudósok génszerkesztéssel. Brüsszel 2015 decemberében és idén márciusban is elnapolta a döntést, hogy engedélyezze-e a génszerkesztő technológiával létrehozott új fajtákat. Egyesek Washington lobbierejét látják a dologban.

Fehér szőrű, melegtűrő marhák a trópikus éghajlatra "génszerkesztve". Sertések, melyek ellenállnak a fertőzéseknek. Magasabb terméshozamot produkáló, gyorsabban csírázó árpa. Gombák, melyek nem barnulnak be, sorolja a példákat elemző cikkében a Reuters hírügynökség. Csupa olyan idea, melyeket már egy olyan éghajlatú világba találtak ki a tudósok, amely a globális felmelegedés következtében vár ránk. (A magyar gazdáknak is kellene valamit kezdeni a klímaváltozással!) A számítógépek és szoftverek új generációjának köszönhetően a genetikusok olyan változtatásokat eszközölhetnek az élőlények génszerkezetében, amire korábban nem volt lehetőségük.

A molekuláris manipulációra képes új technológiával már javában kísérleteznek az élelmiszeripar és a mezőgazdaság nagyjágyúi, például a Monsanto (melyet éppen a német Bayer készül megvásárolni 62 milliárd dollárért). A konkurens DuPont azt reméli, 5-10 éven belül piacra dobhatja a génmódosított búzát.

Feketemarha (Angus beef): Még hogy nekem fehér utódot szerkesztenek?!
(fotó: freeimages.com)

Idén áprilisban az amerikai hatóságok engedélyt adtak rá, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen az a módosított gombafajta, mely nem barnul be. Nem ez volt az első eset, több más génszerkesztett növényfajta is megkapta már az engedélyt. Az Európai Bizottságnak eredetileg 2015. végén kellett volna döntenie a -technológiát - pontosabban annak produktumait, - illetően, de elnapolta a döntéshozatalt 2016 márciusára és mára már ezt a határidőt is túllépte az EB. Jelenleg nincs kitűzve új időpont. A dilemma az, hogy a génszerkesztett növényeket és állatokat a GMO kategóriába rakja-e az EU, melyet szigorú előírások szabályoznak.

Nincs bennük idegen DNS

A másik oldal, az agrármultik ellenben azt állítják, hogy új termékeik nem GMO-k, mert nem tartalmaznak a fajtán kívülről érkező DNS-t. Ők "csak" a meglévő génszerkezetet módosítják. A Reuters szerint a Greenpeace amellett kampányol, hogy a génszerkesztés is essen a GMO (genetikailag módosított organizmus) kategóriába, mert környezeti hatásuk potenciálisan kedvezőtlen lehet. Brüsszelre viszont Washington is nyomást helyezett, az amerikai szabályozás ugyanis megengedőbb.

Az EB szóvivője a Reutersnek tagadta, hogy a döntés kétszeri elnapolásának bármi köze lenne a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségi Megállapodást (TTIP) övező tárgyalásokhoz. A szóvivő azonban nem tudta megmondani, mikor születhet végre döntés Brüsszelben a génszerkesztés ügyében.

A klímaváltozás veszélybe sodorja az élelmiszeripart
El tudja látni az élelmiszeripar a jövőben a Föld lakosságát, még akkor is, ha az emberiség lélekszáma meghaladja a kilencmilliárdot? Ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a kutatókat, és a válasz viszonylag egyszerű: ha nem teszünk valamit sürgősen, akkor nem.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo