Döntött az EU bírósága: GMO-nak számít a génszerkesztett növény

Az Európai Unió Bírósága Luxemburgban döntött: a mutagenezissel előállított növények GMO-nak minősülnek, ezért rájuk is a génmódosított növényekre vonatkozó szigorítások érvényesek. Befékezheti ez a génszerkesztő szoftverek újkeletű divatját.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A biotechnológiai szektor szereplői azzal érveltek, hogy az általuk használt mutagenezis technikák, vagyis a génszerkesztés csak kicsit különbözik a természetben normális körülmények között megjelenő mutagenezistől vagy a sugárzással előállított mutagenezistől, amit már az '50-es évek óta használnak cégek.

A bíróság ugyanakkor úgy döntött, hogy a mutagenezis igenis "olyan módon változtatja meg az organizmus génállományát, ahogyan az a természetben nem fordul elő." Ez a döntés szembemegy az Európai Unió Bíróságának főügyvédje által megfogalmazatt véleménnyel. A szakember januárban azt szorgalmazta, hogy a biotechvállalatok által alkalmazott mutagenezis technológiákat engedni kellene, legfőképp azért, mert meg van bennük a lehetőség, hogy erősebb, ellenállóbb és tápanyagdúsabb növényeket eredményeznek, s ez még a gyógyszeriparnak is hasznos lehet, hiszen a gyógyszerek hatóanyagai is a növényekből erednek.

Kritizálta a döntést a német vegyipari cégeket tömörítő szervezet, a VCI, melynek tagjai között van a BASF, a Merck és a Bayer. A környezetvédők és a GMO-ellenes szervezetek persze üdvözölték a bírói döntést.

fotó: Flickr/Antoine Couturier

Az Európai Unió jó ideje szabályozza és korlátozza a GMO-alapú termékek használatát, de jogi bizonytalanság állt fent azt illetően, vajon a növények génszerkesztése is a GMO csoportba tartozik-e.

A GMO (génmódosított organizmus) kifejezés még akkor született meg, amikor a géntechnológiai innováció első hullámában a tudósok tulajdonképpen "csak" új tulajdonságokat adtak a növényeknek vagy állatoknak. A második hullám, a génszerkesztés -mely a "molekuláris ollóként" szolgáló CISPR/Cas9 technológiával él- már egészen kis részeit változtatja meg a DNS-nek és nagyon célirányos, precíz módosításokat hajt végre.

Éppen nem sokkal a bírósági döntés előtt, júliusban jelent meg egy tanulmány, mely szerint tudósok a vizsgálatuk során úgy találták, a CRISPR/Cas9-technológia váratlan génkárosodást idéz elő olykor, s ezáltal veszélyes változásokat okoz egyes sejtekben.

A mostani döntés előzménye egyébként az, hogy egy francia mezőgazdasági szervezet nyújtott be keresetet a bíróságra, mert nem tetszett a tagságának, hogy a francia jogrendben a mutagenezissel létrehozott növények kivételt képeznek a GMO-szabályozások alól. A luxemburgi döntés tehát ezt is felülírja.

(Reuters)

Mutagenezis
Mutagenezis A mai magyar tankönyvirodalom szerint a mutagenezis alatt valamely maradandó genetikai változás létrehozását kell érteni. Régebben, a genetikai hőskorában ezt radioaktív sugárzással érték el vagy bizonyos vegyületek alkalmazásával, melyek véletlenszerű mutációkat generáltak az élőlények génállományában.
Az új génszerkesztő szoftverek éppen a randomszerűséget küszöbölik ki, rendkívül irányított, célzatos, precíz változás megvalósítását teszi lehetővé a genomban.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo