Döntött Brüsszel: tilthatjuk a GMO növényeket

Az uniós tagállamok akkor is korlátozhatják vagy tilthatják területükön a géntechnológiával módosított növények (GMO-k) termesztését, ha az uniós szinten egyébként engedélyezett: erről döntött a Parlament kedden.

Kép: Pixabay

Az eredetileg 2010-ben benyújtott jogszabálytervekről végül decemberben a Parlament és a Tanács között született megállapodást csaknem négy évig hátráltatta a GMO-kat támogató és az azokat ellenző tagországok Tanácson belüli vitája. „A megállapodás nagyobb teret enged azoknak a tagállamoknak, akik szeretnék területükön betiltani a GMO-k termesztését. Ugyanakkor ez a döntés nem jelenti a GMO-k mellett kiállók és az azt ellenzők közötti vita végétˮ - mondta a témáért a Parlamentben felelős Frédérique Ries belga liberális képviselő. „Ami pedig a továbbiakat illeti, én bízom a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker hivatalos ígéretében a GMO-kkal kapcsolatos demokratikusabb európai döntéshozatalra és a valóban független kutatásokra vonatkozóan."

Korábbi cikkünkből megtudhatja, mely hazai élelmiszerek GMO-mentesek!

Kockázatelemzés és kockázatkezelés

Az új szabályok értelmében a tagállamok környezetvédelmi szempontokra hivatkozással is betilthatják a GMO-k termesztését. Ez alól csak azok a szempontok képeznek kivételt, amelyet az Unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége, az EFSA már felmért.

A tagállamok többek között várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy mezőgazdaság-politikai célokra való hivatkozással tilthatják meg a GMO-k termesztését. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak.

(Itt találja GMO-térképünket, amiből megtudhatja, hol mennyi génmanipulált élelmiszert termesztenek.)

A tiltás bevezetése előtt a GMO-t előállító cég elfogadhatja piaci engedélyének korlátozását, azonban a tagállam egyoldalúan akkor is érvényesítheti a termény betiltását, ha a gyártó vitatja a lépést. Az Európai Unióban jelenleg a MON810 kukorica az egyetlen termesztett génmódosított növény. Az „Amforaˮ génmódosított krumplit az Európai Bizottság engedélye ellenére 2013-ban betiltotta az Európai Unió Elsőfokú Bírósága.

GMO: Óriási lehetőségek és óriási veszélyek
Bár az európai polgárok nagyrészt a génmanipuláció-mentes mezőgazdaság hívei, ennek ellenére az Európai Unió a tagállamokban engedélyezte az emberi és állati fogyasztásra szánt génmódosított termékek kereskedelmét, valamint a repce, a kukorica és a szója esetében a termesztését is.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo