Nem lehet eltitkolni a génmódosítást

Az amerikai Szenátus elfogadta azt a törvényt, mely arra kötelezi a gyártókat, hogy a csomagoláson tüntessék fel termékeik GMO-tartalmát. Azok az alapanyagok viszont, melyek GMO-vetőmagból készültek, de feldolgozásukkor már nem tartalmaznak GMO-anyagot feltüntetés nélkül átcsúszhatnak a jogi kiskapun.

A washingtoni törvényhozás szavazása előtt Nobel díjasok kiáltványban kérték arra a Greenpeace-t és más zöld szervezeteket, hogy hagyjanak fel GMO-ellenes aktivizmusukkal. (GMO = génmódosított organizmus.) A szenátus 63-30 arányban szavazta meg a törvényt, mely kötelezővé teszi, hogy szavakkal és ábrákkal tüntessék fel, termékük milyen génmódosított összetevőket tartalmaz - esetleg olyan vonalkóddal, amit az okostelefonok le tudnak olvasni és a releváns online oldalra viszik a fogyasztót magyarázatért. Bernie Sanders volt demokrata elnökaspiráns azt nehezményezte, hogy az utóbbi megoldás kiskaput nyújt a cégeknek: sokan nem fogják az okostelefonjukat előkapni és online tartalmakat olvasni, amikor ott állnak a polc előtt a szupermarketben. Nincs rá idő.

Kép: SXC

A törvény a Képviselőházhoz, vagyis a Capitol Hill tulajdonképpei alsó házához megy következő állomásként, hogy ott meg- vagy leszavazzák. A jogszabály egyúttal beszünteti a tagállamok önrendelkezését a témában és országos szinten teszi egységessé a követelményeket. Eddig ugyanis több állam -például Vermont- szigorúbb GMO-törvényt léptetett életbe, mások lazábbat. (A vermonti törvény egyébként termékenként napi 1000 dolláros bírságot állapít meg azokra a cégekre, amelyek késlekednek termékeik GMO-tartalmának feltüntetésével.)

Márciusban a washingtoni képviselők már leszavazták azt a törvényjavaslatot, mely önkéntessé tette volna a GMO-tartalom feltüntetését. Aktivisták ezt a javaslatot Deny Americans the Right to Know néven illették (Nem megadni a jogot az amerikaiaknak, hogy tudjanak) és a DARK szóval rövidítették, amit pedig azt jelenti: sötét.

Ők transzparensek
Több vállalat önként elkezdte a GMO-tartalom jelzését a termékeken vagy megkezdte azok kivonását az áruiból. Ilyen a Chipotle mexikói konyhára szakosodott amerikai gyorsétterem hálózat, az egészséges élelmiszereket árusító Whole Foods Market, a Campbell Soup, a Mars, a General Mills, a Kellogg, a ConAgra Foods.
Jogi kiskapu

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA), mint szaktárca illetékességébe utalták azonban a törvényhozók azt a kompetenciát, hogy megszabja, milyen hozzátevők minősülnek génmódosítottnak. Olyan élelmiszernövények, "mint a szójaolaj vagy a cukorrépa génmódosított vetőmagból állíthatók elő, de magukban már szinte semmi génmódosított anyagot nem tartalmaznak, mire a feldolgozásra kerülnek nem feltétlenül esnek a biotechnológiával módosított (bioengineered) kategóriába", fogalmazott a Reuters hírügynökség.

Ilyen esetben hacsak a cégek nem tüntetik fel önként, hogy GMO-vetőmagból készültek az élelmiszereik egyes alapanyagai, akkor azok a vásárlók sem fognak értesülni róla, akik a GMO mindenféle formáját ki akarják iktatni a konyhájukból. Érdekes módon maga az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező Hivatal (FDA) is fenntartásainak adott hangot egy hivatalos memóban az iránt, hogy a minisztérium jogkörébe fog tartozni a GMO, mint fogalom meghatározása.

Óriási GMO-piac

A minisztérium a fenti érvekre azt válaszolta megnyugtatásképpen, hogy a génmódosított vetőmagból készült gabonánál, szójababnál, cukornál és repcénéll mindenképpen kötelezővé teszi a feltüntetést. Az amerikai gabona- és szójababtermék 90 %-a(!) már génmódosított, akárcsak a cukortermés túlnyomó része. Elemzők szerint egyre nagyobb az igény a nem-GMO cukornádra, amit a piac a GMO-dominancia miatt képtelen kielégíteni. E két élelmiszerfajtát 2015-ben 77,6 milliárd dollárt értékben termesztették az országban. A csomagolt élelmiszerek piaca évi 363 milliárd dolláros forgalmat bonyolít az USA-ban.

Az ellentábor

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb GMO-élelmiszerpiaca. A szójabab rengetegféle termékbe kerül be adalékként. A génmódosítás célja legtöbbször az, hogy a növény rezisztenssé váljon a gyom- vagy rovarirtók és maguk a kártevők ellen. Az Environmental Working Group állítása szerint a nagy élelmiszermultik mintegy 100 millió(!) dollárt költöttek 2015-ben arra, hogy lobbizzanak a GMO-törvényjavaslat ellen, mely kötelezővé teszi a fogyasztók informálását. A feltüntetés ellenzői között volt a Grocery Manufacturers Association, melynek tagja többek között a PepsiCo, a Kellogg, továbbá a BIO nevű szervezet, melybe a Monsanto, a Dow AgroSciences is tartozik.

Termeszteni nem, árulni lehet a GMO termékeket
Elsöprő többséggel elutasította szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése azt a javaslatot, amely a génmódosított organizmusokat (GMO) tartalmazó növények köztermesztése után abban is vétójogot adott volna az uniós tagállamoknak, hogy engedélyezik-e uniós szinten már jóváhagyott GMO-t tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását a saját területükön.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo