Ausztráliában már forgalomban van nanoméretű omega-3-zsírsav kapszulát tartalmazó kenyér, Amerikában kapható olyan olaj, mely nano-csomósodásgátlót tartalmaz. Hivatalosan engedélyezett nano-élelmiszer a EU-ban egyelőre nincs. Az Európai Parlament nemrég elutasította a nanoanyagok definíciójára benyújtott Bizottsági javaslatot, mivel a jelölési követelmény nem terjedt ki azokra a már fogyasztott adalékanyagokra, melyek esetleg nanoanyagoknak tekinthetők.
A nanotechnológia mára csaknem minden iparágban felütötte a fejét. A méter milliárdnyi részénél is kisebb részecskék módosításával foglalkozó szakterület az élelmiszeriparban olcsóbb és hosszabb ideig eltartható termékek előállítását célozza meg. Egyesek szerint ez egy fenntarthatóbb világot is eredményezhet, mivel így kevesebb élelmiszert megy majd tönkre. A mérnökök antibakteriális, a mikrobákat elpusztító nano-módosított csomagolóanyagokat fejlesztettek ki, melyekkel hosszabb ideig tartósíthatók az élelmiszerek. Az innováció másik irányát az intelligens, nano-jelzőrendszert tartalmazó csomagolók jelentik, melyek színelváltozással közlik a fogyasztóval, ha a termék már romlásnak indult, vagyis gáz képződött benne.
A termék nanoanyag tartalma természetesen szabad szemmel nem érzékelhető. Így ha a címkében nem tüntetik fel, könnyen nanoélelem szándékolatlan fogyasztójává válhat az ember, akaratán kívül. "Az élelmiszerek jelöléséről szóló rendelet azonban előírja, hogy a technológia alkalmazását a gyártónak a terméken jeleznie kell", közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A rendelet az egész unióra kiterjed. A legegyszerűbb megoldás, ha a termék nevében feltüntetik a nano szót.
A NÉHIB-nek "nincs tudomása" arról, hogy nanotechnológiával gyártott élelem került volna forgalomba hazánkban. Az interetneten azobnan megvásárolhatók "nanotermékként reklámozott étrend-kiegészítők". 2013 februárjában a vállalati elszámoltathatóságot zászlajára tűző non-profit aktivista szervezet, az "As You Sow" ("Ki mint vet") egy amerikai vizsgálat keretében 2500 élelmiszermárkát keresett meg a nanotechnológiájukat firtató kérdésekkel. Az olvasó tippelhet, hány vállalat válaszolt a körkédésekre. Mindössze huszonhat! Köztük a PepsiCo, az egészséges ételekről híres Whole Foods, a Pizza Hut és a Taco Bell anyavállalata. Vagyis 2474 cég egyszerűen megtagadta a válaszadást.
A válaszolók közül 14 állította, hogy nem dolgozik nanotechnológiával, de közülük is csak kettőnél van érvényben erre vonatkozó működési szabályzat. A nanotechnológia abban is segít, hogy krémesebb legyen az élelmiszer, zsíradalékok hozzáadása nélkül. Az íz és a színezék módosításához is használják a nanorészecskéket.
Ártalmas?
A nanorészecskék egészségügyi veszélyei vita tárgyát képezik, ezek a molekulák, kis méretüknél fogva képesek a test olyan helyeire is eljutni, ahova a "normális" részecskék nem. Vagyis belélegzés vagy megemésztés után beléphetnek a vérkeringésbe, ahol kedvezőtlen hatást fejthetnek ki - legalábbis ezt mutatták ki egereken végzett laboratóriumi kísérletek. A téma még alaposabb vizsgálat tárgyát kell, hogy képezze, de nem kizárható, hogy a nanorészecskék felhalmozódhatnak az emberi szervezetben.
Az "As You Sow" tízféle fánkot vizsgált meg: a Dunkin' Donuts termékeiben például 10 nanométernél kisebb titániumdioxid-részecskéket is talált 2013 első felében. Ezeket arra használják, hogy világosabb színekre tegyenek szert az élelmiszerekben. A New York Times-szal azt közölte a Dunkin' Donuts sajtószóvivője, hogy beszállítóikkal egyeztetnek azon, vajon az As You Sow teszteredménye fedi-e a valóságot. Vagyis kapásból sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták (nem tudták?).
- A "„nano” görög eredetű előtag, a „törpe” szóból származik. -Egy nanométer rendkívül apró méret: egy milliárd tesz ki egy métert. Az ilyen részecskék fénymikroszkóppal sem láthatók.
- Az influenzavírus körülbelül 80 nanométer méretű. A nanotechnológia e méretekben hoz létre, vagy használ fel nanorészecskéket, kihasználva azok előnyös tulajdonságait. -"A nanorészecskéket rendkívül kis méretükből adódóan nagy fajlagos felület, így nagy reakciókészség jellemzi. Nanotartományban újszerű fizikai és kémiai tulajdonságok alakulnak ki. Megváltozhat többek közt színük, halmazállapotuk, oldékonyságuk és kémiai reakcióképességük", áll a NÉHIB ismertetőjében. "Nanoméretű részecskék léteznek a környezetben is, például a levegőben szálló porokban, vagy belső égésű motorok kipufogójából származó gázokban."
- "Természetes körülmények között is előfordulhatnak, erre példák egyes 10-100 nm méretű fehérjék, összetett szénhidrátok, zsírok, vagy keményítők alkotóelemei. Méretüknek köszönhetően kapcsolódni és reagálni tudnak olyan részecskékkel vagy mikrobákkal is, melyekkel nagyobb méretben nem képesek, továbbá át tudnak hatolni bizonyos membránokon, illetve önrendeződésre is képesek."
- Testünk nemcsak az élelmiszeriparban kerül kapcsolatba a nanorészecskékkel: a textil- és a gyógyszeriparban is alkalmazzák őket.
- Az élelmiszeripari és gyógyszeripari alkalmazás további lehetőségeit jelentik a tápanyagok, vitaminok célzott szervezetbe juttatása.