Élelmiszer 2.0 - menü a Szilícium-völgyből

Hamburger hús nélkül, majonéz tojás nélkül - se szeri se száma a biotechnológiai innovációknak, amelyek új válaszokat adnak a globális népességnövekedés és az élelmiszer-termelés rohamosan erősödő ökolábnyoma jelentette kihívásokra. A Szilícium-völgy már nem csak a számítógépekről és az internetről szól. A techmogulok legújabb célpontja az élelmiszergyártás.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A boltban vett csomagolt élelmiszerek tele vannak kémiai adalékanyagokkal, hogy tovább megőrizzék az állagukat, és ízletesebbek legyenek. A mai élelmiszer-technológia talán legfőbb ígérete az, hogy mindezt egy korábbi fázisban is el lehet végezni: az élelmiszermérnökök molekuláris szinten manipulálják a biológiai anyagokat, speciális igények szerint. A nanotechnológia révén születtek már sós ízű ételek, amelyek nem hordozzák a só egészségügyi kockázatait, édesített táplálékok a cukor kedvezőtlen élettani hatásai nélkül, vagy tonhalolaj-tartalmú kenyerek, amelyek híján vannak az olaj utóízének.

A konzervatív, félelemmel teli reakciók erősek a társadalomban. Pandora szelencéjét nyitnák ki az új ételgyártási eljárásokkal? Különösen a nanomódosításokat övezik aggodalmak, mondván, az így megváltoztatott étel részecskéi váratlan kölcsönhatásokat eredményezhetnek, eltömíthetik ereinket vagy feltorlódhatnak a vesében és a májban. Mások – mint a Google jövőkutatója, Ray Kurzweill – viszont azt várják a nanotechnológiától, hogy kitisztíthatjuk vele az ereinkben lerakódott koleszterint és a meszesedéseket. A biotechfejlesztések kritikusai Frankensteinre utalva „frankenfoodnak” csúfolják a mérnökileg szerkesztett élelmiszereket, a biotechnológusok viszont titánoknak látják magukat, akik a 21. század népességnövekedési és élelmezési problémáira keresnek fenntartható megoldásokat.

Szilícium-völgyi ízek

Hogyan fog kinézni a fenntartható reggeli és az ökotudatos ebéd? Majonéz tojás nélkül. Burger hús nélkül. Vitaminital étel helyett. A Szilícium-völgy már nem csak a számítógépekről és az internetről szól. A techmogulok legújabb célpontja az élelmiszergyártás.

Ez itt például hús. Vagy valami, helyette
Forrás: Wikipedia

– Az állattenyésztés jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, de bizonyítottan elő tudunk állítani növényekből húskészítményeket. Ez csökkenthetné a lábasjószágoktól való függésünket – mondta az amszterdami Startup Festen Eric Schmidt, a Google anyavállalata, az Alphabet elnöke.

Állati függőség
Évente mintegy 60 milliárd állatot mészárolunk le, hogy ellássunk 6 milliárd embert élelemmel és bőrrel. Az állattenyésztésből ered a globális üvegházgáz-kibocsátás 14%-a. 2050-re 10 milliárdan leszünk a Földön, a jóllakatásunkért 100 milliárd állatot kell lemészárolni.

ÁLLATTENYÉSZTÉSRE HASZNÁLJUK

  • a jégtakaró-mentes szárazföld 38%-át,
  • a termőföldek 70%-át,
  • az ivóvízkészletek 8%-át,
  • az összes éves vízhasználat 70%-át,
  • a teljes energiafogyasztás 20%-át.
A LABORATÓRIUMBAN ELŐÁLLÍTOTT HÚS
  • 99%-kal kevesebb földterületet,
  • 96%-kal kevesebb vizet igényel,
  • 96%-kal kisebb ÜHG-emisszióval jár.
A techguruk módszere nem nagyon különbözik attól, mint amit eddig csináltak: hekkelés. Beleavatkoznak a növényekbe, alkotóelemeikre bontják, s másként – szerintük hatékonyabban, ízletesebben – újraszerkesztik azokat. Nagyon is illik a Szilícium-völgy mindent felforgató, innováló – divatos nevén diszruptív – étoszához a fejlett világ táplálékuniverzumának átalakítása. A biotech-innováció is komputercentrikus: a fejlesztések nem lennének lehetségesek az új adatelemző szoftverek nélkül, sem a biomérnökök és a komputermérnökök szoros együttműködése nélkül. A biotechnológiai vállalkozások a Google-től vagy éppen a Stanford Egyetemtől csábítgatják el a big data-szakembereket.

Csakhogy míg az appok könnyen (digitálisan) forgalmazható, meglehetősen immateriális termékek, az élelmiszer nem az. Gyártósort, raktárhelyet, fűtést-hűtést, szállítást igényel.

Utópisztikus étkek

A Szilícium-völgy kellős közepén, Redwood Cityben készítik azt a húst, amely sosem látott tehenet vagy legelőt. Az Impossible Foods nevű startup vezetői meg vannak róla győződve, hogy nem a hús alternatíváját hozták létre, hanem valamit, ami jobb annál, mert a termékük valójában „olcsó és bőséges biomassza”, amiből kispórolják a szarvasmarha-tenyésztést. Úgy készül, hogy állatból – a legtöbb cég rendszerint az embrióból – kivesznek sejteket, és azokból tenyésztenek laboratóriumi húst. A cég a spárgából is kivon bizonyos fehérjéket, s megbuherálja a növény szövetét, állagát és ízét.

A Hampton Creek nevű cég a csirkéket pécézte ki. A tojásokat igyekeznek kivonni az élelmiszerláncból, és zöldebb alternatívát nyújtani. A vállalkozás tojásmentes majonézt és sütiket állít elő. A tojást kanadai sárgaborsóval helyettesítik. A recept titkos, annyit azonban elárultak, a tojás kiváltása növényi alapú fehérjével 40 százalékkal olcsóbbá tenné a tojásos élelmiszereket. A cég a babban is lehetőséget lát, mert kiválthatná a cukrot ízesítőként a süteményekben.

A Soylent még ennél is többre szánta el magát: egész étkezéseket váltana ki tápanyagban gazdag, bézs színű egészségitalokkal. Mindössze három dollárba kerül így egy menü. A Financial Times újságírója szerint a mixtúra nem igazán finom, de nem is zavaró az íze: olyan, mintha a palacsintaporban túl sok lenne a liszt. A cég alapítója, a 27 éves Rob Rheinhart teljes mértékben függetleníteni akarja cégét az agrárium termelési folyamataitól például úgy, hogy algából von ki zsírsavakat. Ahogy a Financial Timesnak elmondta, a hatékonyság antitézisének tartja a mai élelmiszer-áruházakat, ahol temérdek romlandó élelmet kínálnak. Az ő Szent Grálja az íz nélküli vitaminbomba.

A jövő húsát bioerőművekben állítanák elő, ahogy a tejiparban laboratóriumi körülmények között hozzák létre a joghurtot.
Szövetmérnökök

Az In Vitro Consortium már az évtized elején azon volt, hogy az állatok izmából vett őssejtekből tenyésszenek laboratóriumi körülmények között húst. A legnagyobb kihívás a növesztéshez szükséges vérkeringés, vagyis a tápanyag szállításának megoldása. A kutatók szerint ideális esetben egy őssejtből 110 kilogramm húst lehet ily módon gyártani, megspórolva a takarmánytermesztést, s az állatok ürülékképzésével járó üvegházgáz-emissziót. Főleg a kérődző – szellentő – tehenek nagy kibocsátók, de az állati ürülékből kiáramló metángáz is hússzor erősebb ÜHG-hatással bír, mint a szén-dioxid.

Óriási piacról van szó. A húseladások éves forgalma 1000 milliárd dollár világszerte. A tudósok víziója szerint a jövő húsát bioerőművekben állítanák elő, hasonlóképp ahhoz, ahogy a tejiparban baktériumtenyészet használatával, laboratóriumi körülmények között hozzák létre a joghurtot. Ez ma már teljességgel elfogadott módszer. Csakhogy a „gyárilag” tenyésztett fehérjének nincs önálló immunrendszere, így a bioerőművekben kreált húsról könnyen kiderülhet, hogy védtelen a fertőzésekkel szemben. Egyesek szerint még ezt a veszélyt tudomásul véve is jobban jár a fogyasztó, mivel megszabadul az antibiotikumoktól és hormonoktól, amikkel a tenyészállatokat kezelik, és még a koleszterinje sem lesz magas.

Vízigény (1 kg élelmiszer előállításához, liter)
  • Marhahús 15 415
  • Birkahús 8 763
  • Sertés 5 988
  • Vaj 5 553
  • Csirkehús 4 325
  • Tojás 3 265
  • Tej 1 020
  • Gabona 1 644
  • Gyümölcs 962
  • Zöldség 322
  • Cukor 197
Forrás: Wired, waterfootprint.org

Bitek után atomok

A fejlesztések a tőke érdeklődését is felkeltették, és az IT-startupok után az új generációs biotechcégek is népszerűek lettek a befektetők körében. Az ételmérnökök ma az élelmiszer-szállító technológiákat megújító cégekkel vívnak versenyt a tőkéért a drónszállítmányozás korának hajnalán. Pedig néhány éve még túlságosan kockázatos húzásnak látszott ilyen vállalkozásokra fogadni. Egyrészt túl magas volt az indulóköltség, drága a K+F, másrészt kétséges a végeredmény. Arról nem is beszélve, hogy az innováció kommercializálása sem egyszerű. Nehéz ugyanis meggyőzni a fogyasztókat arról, hogy dobják el az emberiség évezredek során megszokottá vált ételeit.

A Soylent 750 ezer dollárt szedett össze tömegfinanszírozással 2014-ben, majd nem kisebb mogul állt mögé, mint Marc Andreessen, aki a tech-startupok legnagyobb angyaltőkései közé tartozik. A cég 2012, a megalakulása óta összesen 182 millió dollárnyi befektetést kapott. A Google állítólag 200-300 millió dollár közötti összegért próbálta megvenni a vállalkozást, de az alapítók nem álltak kötélnek. Bill Gates nemcsak ebbe a cégbe, hanem a Hampton Creekbe is beszállt pénzzel, amely már olyan fősodorbeli áruházláncokban teríti termékeit, mint a Walmart, a Target, a Costco vagy Angliában a Tesco. Némely startup fejlesztése tehát egész jól halad. Az Impossible Food például három év alatt túljutott azon az időszakokon, amikor egy-egy húspogácsa legyártása 325 ezer dollárba került, s az íze sem volt jó, legalábbis az endgadget.com szerint. Egy londoni ízlelőshown munkatársai azt tanácsolták, tessék hozzá bőségesen adagolni a ketchupot, akkor elviselhető lesz. Burgerjeit a cég ma már 5 dollárért árulja.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo