Egyre nagyobb a baj az óceánokban

Ha a tenger tovább savasodik és a mészhéjú élőlények nem képesek vázat alkotni maguknak, felborul a tengeri élővilág tápláléklánca. Csak az üvegházgáz-emisszió radikális visszafogásával menthetők meg a világ korallszigetei. Fogy az idő.

Civilizációnk légszennyezése, a megnövekedett üvegházgáz emisszió azzal is jár, hogy nagyobb mennyiségű szén-dioxidot kénytelen elnyelni az óceán. A tengervíz azonban savasodik a belekerülő széndioxidtól, s megakadályozza a mészvázas élőlények számára, hogy kifejlesszék vázukat, illetve hogy megőrizzék azokat. Kipusztulásuk felborítja a táplálékláncot: egy egészségét elvesztett tengeri ökoszisztéma végzetes hatással lehet az emberek létére is - márpedig, mint azt korábban megírtuk, a tengerekben egyre nagyobb a baj.

Veszélyben a korallok
(fotók: freeimages.com)

Rendkívül kis mozgástere maradt a tudósoknak arra, hogy megmentsék a tengerek mélyén búvó koralszigeteket - ami persze nem tartja vissza őket a próbálkozástól. Amerikai tudósok olyan vegyi anyagokat öntöttek egy lagúnába az ausztráliai One Tree Islanden, melyek megfordítani hivatottak a savasodást, de kétségeik vannak afelől, hogy az ilyen megoldások átfogóan, nagy méretekben is célra vezetnek-e. Szerintük legfeljebb helyi, kis méretű alkalmazásuk lehetséges hatékonyan, egy-egy öbölben, nemzetközi szinten viszont képtelenség ilyesmit véghezvinni.

Az emissziócsökkentést tehát nem úszhatjuk meg.

A szakemberek azt is bizonyították egy kísérletben, hogy a savasodás összefüggésben van a CO2-emissziónkkal: azok a mészvázas élőlények (rákok, kagylók, koralok), melyeket olyan tengervízbe raktak, aminek kémiai összetétele az óceánok ipari forradalalom előtti állapotát tükrözte, jobban és gyorsabban nőttek, míg a mai a tengerek mai ph-szintjével azonos vízben bomlásnak indult.

Ők sem szeretik a savat.

Egy 2013-ban megjelent jelentés szerint az óceánok savasodás 55 millió éve nem volt ilyen gyors. Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) kalkulációi szerint a korallok mintegy 30 milliárd dollárnyi értéket (pontosabban "szolgáltatást") nyújtanak a világgazdaságnak azzal, hogy megvédik a partmenti lakott zónákat az áradásoktól és a viharok által kiváltott nagy hullámoktól, élőhelyet nyújtanak a halaknak.

Ez a "virágzás" bizonyult a leghosszabban tartó és legnagyobb méretű algásodásnak az észak-amerikai tengerkutatás modern kori történetében, jelentette ki a NOAA égisze alá tartozó Northwest Fisheries Science Center.

Nem segít, ha feláldozzuk a sarkvidéket
Az ötlet első hangzásra nem is rossz: árasszuk el a déli sarkvidék lakatlan területeit, hogy megmentsük a sűrűn lakott parti övezeteket a tengerszint-emelkedéstől. Csakhogy a valóságban a projekt nem használna és többe is kerülne, mintha helyben védekeznénk a klímaváltozás káros hatásai ellen.
A szakemberek még nem jutottak dűlőre a tekintetben, hogy a tengerek megemelkedett CO2-koncentrációjának is köze van-e a jelenséghez, de nem zárták ki, hogy az algásodás akár rossz előjele lehet annak, mi vár ránk és tengereinkre, ha tovább folytatódik a klímaváltozás.

Az algásodás kellemetlen mellékhatása az, hogy domoic savat hoz létre, ami felhalmozódik a mészhéjú rákfélékben, az ajókában/szardellában és a szardíniában, és amikor az ember elfogyasztja ezeket a halakat, a magasabb rendű tengeri és tenger körüli élőlényekben pedig -mint a sealion vagy a madarak- idegméregként fejti ki hatását. Ha az ember nagy mennyiségben fogyaszt tengeri halakat, ezek az idegmérgek az emberi szervezetre is károsak. A mészhéjú rákok elfogyasztásával szerzett mérgezés olyan emberi betegség, ami rövid távú memóriavesztéshez, agykárosodáshoz, sőt akár halálhoz is vezethet.

Az alga is ellenség
Oceánológusok 2015-ben azt kezdték vizsgálni, vajon a példa nélkül álló mértékű algásodás, mely a Csendes-óceánban sok ezer kilométeren borította el Kanada és az USA partjait, összefüggésben van-e a tengerek növekvő hőmérsékletével, ami szintén a klímaváltozás következménye.
Az amerikai gazdaság a hírek szerint több milliárd dollártól esett el azzal, hogy számos halfarmot kellett bezárni, mert az algák terjedése miatt lehetetlenné vált a haltenyésztés.
(Forrás: Reuters)

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo