élelmiszer cikkek
Megoldás lehet a globális éhínségre: sós vízben termeszthető rizs
Egy 87 éves kínai biológus olyan rizsfajtát fejlesztett ki, mely képes elviselni a sós vizet is. A fogyatkozó édesvizek korában ez megoldás lehet az éhező néprétegek ellátására is. Az új rizsfajta csak Kínában 200 millió, világszerte pedig további többszáz millió embernek nyújthat élelmet.
Mezőgazdálkodás a toronyházakban
Az agrárium nem lesz képes lépést tartani a Föld növekvő népességével. A talaj nélküli, hidroponikus termesztés a vertikális farmokban lehet a hatékony megoldások. Új módszerrel ötvözik a haltenyésztést és a növénytermesztést.
Üvegházgázból élelmiszer: megoldaná a globális éhínség problémáját
A Finnországban kifejlesztett fehérje alapanyagait a levegőből vennék. Az élelmiszert létrehozó kis bioreaktorok kihelyeznék az éhínségsújtotta országokba. Egy probléma van: túl lassan hozza létre a gép a proteint. Tudósok a folyamat felgyorsításán dolgoznak.
Tápanyaghiányos étrendünk lesz a klímaváltozás miatt
A légkör magas szén-dioxid-tartalma csökkenti az élelmiszernövények tápanyagszintjét. Márpedig az emberiség 76 százaléka növényi étrenddel szerzi be a létszükségletnek számító tápanyagokat, mert nincs pénze húst venni vagy állatot tenyészteni saját fogyasztásra.
Szinte csak kenyérre, rezsire és gyógyszerre költünk 50 felett
A magyar idősek 31 százaléka egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, a családját mégis a nyugdíjasok 90 százaléka támogatja valamilyen módon – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az országos reprezentatív kutatás szerint az 50 felettiek havi jövedelmük több mint háromnegyedét költik rezsire, élelmiszerre és gyógyszerre, miközben szabadidős tevékenységre mindössze kilenc, megtakarításra pedig csupán bevételeik két százalékát fordítják. Készpénzben és takarékszámlán is sokan tartják félretett pénzüket, de a legnépszerűbb pénzügyi eszköz az életbiztosítás.
Szuperkúl ökokampány: színes nyalóka szennyezett vízből
Három tajvani diák folyók, kikötők és csatornák vizéből készített nyalókát. Így világosan látható, hogy civilizációnk ipari tevékenységének köszönhetően mi minden trutyi kerül a vizekbe.
A fenntartható termelés enyhítheti a migrációt
A klímaváltozás komoly veszélyfaktor a fejlődő országok vidéki népessége számára, gyakorta kiváltó oka az elvándorlásnak, ezért a fenntartható mezőgazdaság támogatása lényeges eleme a hatékony válasznak, hangsúlyozta tegnap Rómában a FAO főigazgatója, José Graziano da Silva.
Holnaptól más lesz a kenyér, mutatjuk miben
A sütőipari termékekre vonatkozó szabályozásban 2017. június 22-én változás következik be, miután véget ért a hathónapos átmeneti időszak. A Magyar Pékszövetség részt vett az előkészítő munkában és üdvözli a szabályozást. Septe József, a szervezet elnöke bízik abban, hogy a hatósági ellenőrzések tovább erősítik az életbe lépő szabályok betartását, valamint a vásárlók korrekt kiszolgálását: „A fogyasztó ezentúl az elnevezés alapján is el tud majd igazodni a kenyerek, pékáruk világában, és azt kapja, amit vásárolni szeretne. Természetesen, a leghitelesebben a szakboltokban érdemes tájékozódni az összetételről közvetlenül a szakbolti eladóktól.”
Rendületlenül nő a saját márkák piacrésze
A GfK 2001 óta elemzi évről évre a kereskedelmi márkák teljesítményét a napi fogyasztási cikkek piacán. A 2016. évi fejleményeket elemző tanulmány szerint tavaly – újabb növekedést követően – piacrészük elérte a 25 százalékot, azaz már a teljes FMCG-forgalom egynegyedét a kereskedelmi láncok saját márkái adják. Szociodemográfiai szempontból egyetlenegy háztartástípus sem emelhető ki az e márkákat választók köréből, tavaly minden háztartás legalább egy alkalommal saját márkás termék mellett döntött vásárláskor.
Napfény és táptalaj nélkül nőnek a városi növények
A növekvő globális népesség élelemigényének ellátására minden négyzetméternyi hasznos területet igénybe kell venni. Háztetőkön, teherszállító konténerekben, ládákban fogjuk termelni a betevőt. Az aeropónikus termesztéshez napfény és táptalaj sem kell.
Alapvető élelmiszernövények pusztulhatnak ki 10-20 éven belül
Eddig ismeretlen betegségek, aszály, túlzott meleg nehezíti számos növényfaj termesztését. Sok kedvenc még a mi életünkben eltűnhet. Olyan növények jövőbeli léte került veszélybe az élelmiszerellátási láncban, mint a narancs, a szőlő, a kávébab, a mogyoró, a banán vagy a méz.
Olcsóbb fizetni, mint alkalmazni
A nagyáruházak számára előírt kötelező létszámfelvételt kikerülhetik a multik, ha fizetnek. Az adószerű közteher átlagosan egymillió forintot hozhatna a kisebb települések élelmiszerüzleteinek. Ezt azonban egyelőre nem érdemes készpénznek venni, mert a törvény nem biztos, hogy átmegy az uniós szabályzaton.
Itt az ideje, hogy menő legyen itthon is a spárga
Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Veszélyes anyagnak minősülnek a repülős menük
A repülőgépen felszolgált ételek nagy része szemétként végzi. Ennek az az oka, hogy az EU-n kívülről érkező ételt potenciálisan veszélyes anyagként kezelni, így az érintetlenül hagyott ételek újrafelhasználása is tiltott. A körforgásos gazdaságnak kedvező törvényekre van szükség.
A világ legfurcsább franchise-bizniszei
Nemcsak hamburgerek készíthetők franchise-rendszerben. Az emberi találékonyság abban is utolérhetetlen, hogyan terjesszen ki jól bevált, ám furcsa üzleti ötleteket hálózatba. A rovarirtástól a dühöngőszobán át a szárított marhahúsig bármit.
Nem csak az lehet gond, ha nincs mit enni
A gazdasági fejlődésnek és növekvő átlagjövedelemnek köszönhetően az éhezés Európában és Közép-Ázsiában szinte teljesen eltűnt. Helyét az életszínvonal emelkedése, a változó vásárlási szokások miatt más egészségügyi problémák veszik át – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.
Újra divatba jön a piacozás
A fiatalok inkább főznek, és szeretik a piacon beszerezni a hozzávalókat, viszont kevéssé fine dining- és nem is gyorsétterem-pártiak. A zöldség és gyümölcs népszerűbb, mint az édesség, és ha nem lenne a közelükben szupermarket, akkor a többségük piacra járna – derül ki a Fény Utcai Piac legfrissebb online kutatásából.
20 millióan halhatnak éhen júliusig
A klímaváltozásból eredő aszály, a polgárháborús forrongás és az infláció együtt hozta létre az krízishelyzetet. 1,4 millió gyermek pedig segélyek nélkül nem éli túl az éhínséget. Sokan bármelyik nap éhen halhatnak. Embertömegek rágcsálnak gyökereket és tavirózsákat élelem gyanánt.
Radioaktivak az állatok Csehországban
Vaddisznókat és más állatokat vizsgáltak 2014 és 2016 között, 47 százalékuk radioaktív a csernobili katasztrófa miatt. A fertőzést viszont mostanában kaphatták el.
13 furcsa munkakör, amiről sosem hallottunk
Nem talál munkát? Vagy csak szeretne váltani? Mutatunk néhány olyan szakmát, amire biztosan nem gondolt, hogy pénzt lehet keresni vele. Pedig van, aki szájszagot szagol, másokat ölelget, vagy mondjuk épp sorban áll. Hogy mennyi mindennel lehet pénzt keresni!
A járványoknak is kedvez a globális felmelegedés
Gyakoribbá válnak az emberéleteket követelő kánikulák és számos tudós szerint jóval több áldozatot fognak szedni, mint ahogy azt a WHO jósolja. A globális felmelegedés a fertőzéses betegségek terjedését is elősegíti.
Veszélyeztetetté nyilvánították a méheket
Veszélyeztetett faj besorolást kapott az Egyesült Államokban a rozsdás foltú poszméh. Ez nemcsak az élőhelyeikre tervezett építkezéseket fékezheti meg, hanem a vegyipari multik új növényvédő szereinek piacra dobását is.
Megnyílt a lejárt szavatosságú élelmiszerek áruháza
Lejárt szavatosságú, de fogyasztható élelmiszereket kínáló üzletet nyitottak Angliában. Mindenki annyit fizet, amennyit tud, szabott árak nincsenek. A siker óriási, a projektnek pedig még a neve is jó: The Real Junk Food Project, vagyis valódi junk food.
Döglődik a sajtó: a New York Times is ebédet szállít
Úgy tűnik a digitális lapelőfizetési modell még a világ legnagyrabecsültebb lapjának sem jelent biztos üzleti alapot. Ahogy folyamatosan csökkennek a reklámbevételek, a Wall Street Journal és a Men's Health is gasztronómiával akar szert tenni gyorsabban növekvő melléküzletágakra.
Élelmiszer 2.0 - menü a Szilícium-völgyből
Hamburger hús nélkül, majonéz tojás nélkül - se szeri se száma a biotechnológiai innovációknak, amelyek új válaszokat adnak a globális népességnövekedés és az élelmiszer-termelés rohamosan erősödő ökolábnyoma jelentette kihívásokra. A Szilícium-völgy már nem csak a számítógépekről és az internetről szól. A techmogulok legújabb célpontja az élelmiszergyártás.
Big data kell már a vacsorához is
A technológia gyökeresen átalakítja az élelmiszeripart és az agráriumot is. Maholnap algoritmusok mondják meg, mit termesszünk a termőföldünkön, és milyen receptből főzzünk.
Nem lehet eltitkolni a génmódosítást
Az amerikai Szenátus elfogadta azt a törvényt, mely arra kötelezi a gyártókat, hogy a csomagoláson tüntessék fel termékeik GMO-tartalmát. Azok az alapanyagok viszont, melyek GMO-vetőmagból készültek, de feldolgozásukkor már nem tartalmaznak GMO-anyagot feltüntetés nélkül átcsúszhatnak a jogi kiskapun.
Egyre nagyobb a baj az óceánokban
Ha a tenger tovább savasodik és a mészhéjú élőlények nem képesek vázat alkotni maguknak, felborul a tengeri élővilág tápláléklánca. Csak az üvegházgáz-emisszió radikális visszafogásával menthetők meg a világ korallszigetei. Fogy az idő.
Veszélyesebb az éhezés, mint az AIDS
A Föld 7,2 milliárd lakója közül több mint 795 millió ember éhezik vagy alultáplált, vagyis nem részesül elegendő tápanyagban. Ez a globális népességre leselkedő legnagyobb veszély.
Betiltanák a tudósok a génszerkesztő programot
Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy a géneket úgy módosítsák, ahogy a szövegszerkesztő variál a szavakkal. Embereken is használható a módszer örökletes betegségek kiküszöbölésére.
Etikus marad a fagylaltóriás - megküzdött érte
Az alternatív kapitalisták zászlóhajójának tekintik az amerikai Ben & Jerry's jégkrémcéget. Amikor az alapítók eladják a céget egy multinak, az rendszerint az eredeti cégfilozófia halálát jelenti. Kis híján múlott, hogy nem így történt a Ben & Jerry's esetében. Egy ideig veszélyben volt a cég integritása.
Akik 2015-ben mentek el: a Nutella-mogul és szendvicsbáró
Íme listánk második része, melyben sorra vesszük az üzleti élet nagyságait, akik 2015-ben hunytak el. Egy fenntartható világért dolgoztak és értéket teremtettek, vagy a régi profithajhászó paradigmát képviselték? Döntse el Ön.
Romániából jöhet a génmnipulált mag
Az EU márciusban hagyta jóvá a kilépési (opt-out) lehetőséget a tagállamok számára: a nemzeti kormányok hatáskörébe tolva a végső döntést, hogy ellenálljanak a génmódosított élelmiszernövények hódításának, még akkor is ha egyes GMO-vetőmagokat időközben uniós szinten engedélyeznek. A 28 tagállam közül 19 élt a lehetőséggel.
152 kilométer autóúttal ér fel egy kiló bárányhús
A toplista szerint a húsevéssel szennyezzük leginkább bolygónkat, mert az állattenyésztésnek a legnagyobb a CO2-vonzata. Egy kiló bárányhús elfogyasztása egyenlő azzal a füstkibocsátással, mintha 152 kilométert tennék meg autóval.
Beleszeretett a tévésztár a génmódosításba
A Disney-birodalom által felkapott tévés-tudós-showman Bill Nye sokat tett a klímaváltozás problémájának ismertté tételéért, így sokakat meglepetésként ért, hogy beállt a GMO-pártiak táborába.
Kábítószerként függünk a cukortól
Globális népbetegség a diabétesz, terjedését nem tudták megállítani, holott olyan krónikus betegségeket, mint a malária és a TBC sikerült visszaszorítani. Magyarországon napi kalóriánk 7 százalékát szerezzük be az ételek cukortartalma révén, ami szerencsére alacsony érték az EU-ban.
Gyorsul a méhek pusztulása: de miért?
Élelmiszerigényünk 90%-át 100 növényfajtával elégítjük ki. Ezekből 71-et méhek poroznak be. Korunk legkeresettebb migráns munkásai a méhek. Bérbe adják őket beporzásra. Megnéztük milyen teóriák vannak forgalomban a populáció megcsappanásáról.
Tilos lesz pazarolni az ételt? Még az is lehet!
Franciaországban nemrég törvény született róla, hogy az élelmiszerboltoknak jótékony célra kell felajánlaniuk a még ehető, de nem eladható élelmiszert. Az ötletadó az egész világra kiterjesztené a szabályt.
Olcsóbbak lettek a gabonafélék
Az első negyedév elején általános tendenciaként kis mértékben emelkedtek a gabonaárak hazánkban. Ez a folyamat január-február fordulóján tetőponthoz érkezett és az árak a továbbiakban fel-le ingadoztak. Ezt a jelenséget váltotta fel idén áprilisban egy egyértelműbb irány: az árak elkezdtek lefelé csordogálni.
Befejezi az erdőirtást a McDonalds
Részben talán munkajogi és élelmiszerminőségi botrányai miatt érezte szükségét a gyorsétteremhálózat menedzsmentje, hogy egy politikailag korrekt üzenettel álljon elő. A McDonalds vállalta, hogy teljes ellátási láncát megtisztítja olyan alapanyagoktól, melyek gyártása erdőirtást okoz.
Pazarul élhetnénk csak hulladékból
Túl sok ételt dobunk ki a szemétbe. Világszerte a megtermelt élelmek 40%-át nem fogyasztjuk el. Egy kanadai pár dokumentumfilmet készített arról, milyen jól lehet létezni a kukákból bányászott ételmaradékokon. A Just Eat It: A Food Waste Story című filmet a Thesszaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon láttuk.
Ezt kell tennünk, ha nincs FELIR-kódunk
Január 1-jétől csak a FELIR azonosítóval rendelkező vállalkozóktól lehet majd a 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá eső termékeket vásárolni, illetve további értékesítésre, szállításra és tárolásra átvenni. A nyilvántartásba vételt tanúsító FELIR számot - a zökkenőmentes átállás érdekében - már idén januártól elérhetővé teszi weboldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Mi az a FELIR-kód? Mi történik, ha nincs ilyen kódunk januártól? Íme a legfontosabb tudnivalók!
Így lesz kevesebb az élelmiszer hulladék
Az egész világon, így Magyarországon is rengeteg felhalmozott élelmiszerfelesleg kerül a szemetesbe, pedig ez a több millió tonna jó minőségű élelmiszer csökkenthetné az éhezők számát. Egy ingyenes internetes oktatófelület gyakorlati segédletet nyújt az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez.
Sört és pizzát fogyaszt a magyar a meccsek alatt
Jelentősen nőtt a szurkolás közben rendelők aránya Magyarországon, a vébé alatt harmadával többen szerezték be így a vacsorát a megszokottnál. Az ételek mellett az italok is slágertermékké váltak: legtöbben a pizzát és a sört választották.
Kész csőd egy üzem engedélyeztetése
Felelőtlenség egy üzem kialakítása során csak a beruházás költségével kalkulálnunk előre. Jó néhány engedély szükséges a működés megkezdéséhez. Ezek beszerzése időt, energiát és szép kis summát emészt fel.. Lássuk, mivel célszerű számolnunk, ha nem szeretnénk időközben kifutni a pénzünkből.
Csak idő kérdése a nanotechnológia az élelmiszerekben
A hazai és európai üzletekben egyelőre ugyan nem forgalmaznak nanotechnológiával gyártott élelmiszert, de az interneten már megvásárolhatók. Az USA-ban számos élelmiszermárka él a nanorészecskék alkalmazási lehetőségeivel, de javarészt titkolják ennek tényét.
A hatékony élelmiszeripar segítene az éhínségeken
Bolygónk szárazföldi felszínének 40%-át élelmiszernövények termesztésére használjuk. És 30 év múlva az élelmiszertermés negyede is a klímaváltozás áldozatává válhat, ha nem cselekszünk ma.
Kevesebb lehet az éhező, mint gondolták
Új módszerrel akarják kiszámítani azt, hány ember nem jut elegendő tápanyaghoz a Földön. A kalóriaérték helyett azt is figyelembe vennék, milyen ételt fogyaszt az ember. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen kategóriájú és árú élelmiszernövényből nyerjük mindennapi betevő kalóriánkat. Ennek megoszlása ugyanis korrelál a anyagi helyzetünkkel.