Új biznisz fejlődik az élelmiszeripar perifériáján. Per pillanat elszörnyedünk, ha rovart találunk az ételünkben, de néhány éven belül talán étrendünk része lesz. Jelenleg nagyjából 340 millió dollárt tesz ki a rovar-alapú élelmiszeripar éves forgalma, ami nem igazán nagy volumen. A Meticulous Research marketingkutató cég szerint 2023-ra az éves globális árbevétel megháromszorozódhat és 1,18 milliárd dollárra nőhet.
- Rovar 2
- Sertés 1130
- Szarvasmarha 2850
- Rovar 1,7
- Csirke 2,5
- Sertés 5
- Szarvasmarha 10
- Rovar 18
- Csirke 51
- Sertés 63
- Szarvasmarha 254
- Rovar 23
- Csirke 34
- Sertés 57
- Szarvasmarha 112
Angelina Jolie 2017-ben tett kambodzsai látogatásán is hangsúlyozta, hogy Ázsiában sokan esznek rovarokat.
Mi szól a rovar, mint élelemforrás mellett?
- Fehérjében gazdag.
- Kisebb a karbonlábnyoma: egy kilónyi rovartest létrehozása csak 2 gramm légszennyezéssel jár, míg a szarvasmarha húsára kilónként 2,8 kilogramm üvegházgáz jut.
- A rovarok takarmányozása kilónként 1,7 kilogramm, míg a tehénnek 10 kilogramm kell, hogy egy kilónyi húsa "létrejöjjön".
- A rovar testében lévő fehérje megtermelése 23 liter vizet igényel. A szarvasmarháknál ez 112 liter.
- A rovarok tenyésztése nem jár trágyaképződéssel.
- Nincs szükség nagy gépekre sem a takarmány learatásához (pl. széna) és a keletkező ürülék mozgatásához, ezért is kisebb az ÜHG-kibocsátás.
A rovarélelmiszerbizniszt az kötötte eddig gúzsba, hogy az EU nem engedélyezte a rovarok forgalmazását emberi fogyasztásra. Az unió új élelmiszerszabályozása azonban januártól már valószínűleg engedélyezi. (Valószínűleg, mivel a WEF cikke a "might" kifejezést használja, ami egy fokkal kevésbé bizonyos, mint a "may", ami szintén eléggé a "talán" kategóriába tartozik.)
2017 májusában módosították a svájci élelmiszertörvényt, így Svájc lett az első európai ország, mely engedélyezi a rovarok árusítását emberi élelemként. A Coop élelmiszeráruházlánc egy hónappal a törvénymódosítás után rögvest piacra dobott egy egész termékskálát, amiben a lisztbogárburger és -húsgolyó is található. A Coopnak a bogármenüt az Essento nevű startup szállítja, mely támogatást kapott a Climate-KIC programtól, ami klímaváltozással kapcsolatos innovációkat segít.
A svájci törvény három rovarfajtára vonatkozik: szöcske, tücsök, lisztbogár.
Az Ikea külső innovációs laboratóriuma, a Space10 kutatói egy blogposztban elkottyantották, hogy már dolgoznak olyan rovart tartalmazó ételeken (itt is szendvicsről és húsgolyóról van szó), amik a bútoráruház éttermeiben lennének kaphatók.
Több vállalkozás munkálkodik azon, hogy az állati fehérjékből, állati zsírokból, a rovarpáncélt alkotó kitinből és a fekete szúnyog által termelt komposztból takarmányt és háziállat eledelt állítsanak elő. A fekete szúnyog lárvái becslések szerint 325 millió tonnányi élelmet képesek produkálni. Hogy megértsük, milyen nagy mennyiségről van szó: a Szahara alatti Afrika élelmiszergyártása 230 millió tonnát tett ki 2012-ben.
(WEF, Formative Content, Bloomberg)