ázsia cikkek


Ázsiában több országnak is szabadabb a gazdasága, mint a magyaroké

Ázsiában több országnak is szabadabb a gazdasága, mint a magyaroké 

Ázsia a világ legszélsőségesebb része abban a tekintetben, hogy ezen a földterületen mennyire szabadok a gazdaságok. Itt van a legjobb és a legrosszabb is.
Vége a csodakorszaknak - mi lesz a tigrisekkel ezután?

Vége a csodakorszaknak - mi lesz a tigrisekkel ezután? 

Ázsiai tigriseinek életében egy közel fél évszázados sikersztori után eljött az a pillanat, mikor újra kell gondolni az irányt, és a növekedésmániás fejlődő országokból ugyanúgy növekedésbarát, de lényegi szociális hálóval rendelkező államokká kell válni.
Az „Ázsiai Évszázad” halála – szétesett a biztonsági struktúra

Az „Ázsiai Évszázad” halála – szétesett a biztonsági struktúra 

Ázsiában a történelmi sérelmek és a lezáratlan határviták sorra lobbannak föl a térség országai között. Washington katonai felsőbbrendűségére és diplomáciájának kiszámíthatóságára a térségben már senki sem venne mérget, miközben Peking egyre kevésbé fogadja el a másodhegedűs szerepét.
Elege van Ázsiának a Nyugat szemetéből

Elege van Ázsiának a Nyugat szemetéből 

Rodrigo Duerte államelnök, a Fülöp-szigetek Trumpja egyszerűen vissza akarja küldeni az országában elásott kanadai szemetet Kanadába. Vajon más államok is fellázadnak-e, és rászoktatják az iparilag fejlett világot a műanyag-újrafeldolgozás arányának növelésére?
Putyinnál jobb reklámarcot el sem lehet képzelni

Putyinnál jobb reklámarcot el sem lehet képzelni 

Oroszország tavaly átvette a második helyet a világ legnagyobb fegyverkereskedőinek listáján. Közel 38 Mrd. dollár értékben adott el fegyverzetet, túlnyomórészt ázsiai és afrikai országoknak.
Továbbra is Ázsiába küldjük elégetni a műanyagot

Továbbra is Ázsiába küldjük elégetni a műanyagot 

Azóta, hogy 2018 elején Kína kitiltotta a szétválogatatlan és megtisztítatlan műanyagszemét importját az országból, a lusta nyugati világ nem javított az újrafeldolgozási arányon: még mindig inkább elküldjük Ázsiába a hulladékunkat, hogy ott újrafeldolgozzák azt, egy részüket pedig elégessék. A helyi üzemek persze engedély nélkül működnek, és környezetszennyezők.
A márkás antikra Kínában nem buknak

A márkás antikra Kínában nem buknak 

A legtöbb drága svájci órát a kínaiak vásárolják – míg Európában és Észak-Amerikában a használt, régi márkás időmérőknek van növekvő piaca.
Ázsiai repülők a legtisztábbak

Ázsiai repülők a legtisztábbak 

Japán légitársaság gépei a legtisztábbak a világon. A tisztasági teszt tíz legjobbja között egyébként 8 ázsiai van, európai csak kettő, a Swiss és a Lufthansa.
Újabb ázsiai lehetőség előtt az európai országok

Újabb ázsiai lehetőség előtt az európai országok 

Csaknem hét év tárgyalásai után még az idén aláírhatják az EU és Vietnam szabadkereskedelmi egyezményét, amely sokat javíthat az emberi- és a munkajogok helyzetén, valamint a környezetvédelemben a távol-keleti országban.
Automaták jönnek a mozdonyvezetők helyett

Automaták jönnek a mozdonyvezetők helyett 

Kína és Japán teljesen automatizálja nagy sebességű vonatait – csak egyetlen ember felügyeli majd a szerelvényekben az elektronika működését.

A biztosítási piacot is húzzák a feltörekvő gazdaságok 

Stabil, de lassuló globális gazdasági növekedést prognosztizál sigma jelentésében a Swiss Re, amely szerint továbbra is Ázsia feltörekvő országai fogják fűteni a biztosítási iparágat. 

Nem csökkentettük a légszennyezést, csak elküldtük Ázsiába 

A párizsi klímaegyezmény csak a tagországa határain belül kibocsátott üvegházgázokért teszi felelőssé az adott nemzetállamot. De míg úgy tűnik, hogy az EU és az USA csökkentette kibocsátását az elmúlt tíz-húsz évben, valójában valójában csak kihelyeztük a legszennyezőbb iparágakat a Távol-Keletre. Ha a kormányok kötelezővé tennék a cégek számára, hogy bizonyos hányadban belföldi nyersanyagokat vásároljanak, akkor zárulhatna be legalább részlegesen a füstexportálás kiskapuja. Ez lesz a klímapolitika következő hulláma.

Kitrükközik a gyárak a párizsi klímaegyezményt 

Egyre több nehézipari és építőipari óriáscég helyezi át tevékenységét Indiából és Kínából kisebb és olcsóbb távol-keleti országokba, ahol lazábbak a környezetvédelmi előírások.

Mikor jön a rovarmenü az Ikeában? 

Sokkal kisebb gépek használatával, kevesebb takarmányfogyasztással, vízhasználattal és üvegházgázkibocsátással jár az ízeltlábúak tenyésztése, mint a négylábú jószágoké. A bogarak teste fehérjében dús élelemként szolgálhat. Undorunkat legyőzendő, valószínűleg por formában lesz a legnépszerűbb a rovarfehérje. Svájcban már kapható bogárburger, az Ikea is tervezi árusítását.

Főleg Budán keresnek lakásokat a kínaiak 

A Kínából érkező vevők vásárolják a legdrágább ingatlanokat a külföldiek körében, de a vietnámiak is megadják a módját a Magyarországon kezdett új életnek. Az Ázsiából érkező vevők jellemzően a 40-es éveik elején járnak, házastársukkal és gyermekükkel érkeznek, és több mint 90 százalékuknak Budapestre esik a választása.

Amerikába és Ázsiába is repülhetünk fapadossal 

A fapados légitársaságok sikere után a tengerentúli forgalomban is megjelentek az olcsóbb versenytársak és hasonló sikerre számítanak: hosszabb távon minden második utas leszállított áron repülhet majd Amerikába vagy Ázsiába.

A digitális bajnokok nem Európában vannak 

Az ázsiai és csendes-óceáni vállalatok élen járnak tevékenységük digitalizálásában és teljes körű integrálásában. Az amerikai és az EMEA (európai, közel-keleti és afrikai régió) országokhoz képest sokkal gyorsabb ütemben vezetnek be digitális termékeket és szolgáltatásokat, illetve kapcsolják össze az új technológiákat a vállalatokon belül.

Budapest Airport: vannak még fehér foltok 

A terjeszkedés és a fejlődés ellenére vannak még hiányzó célállomások a Budapest Airport térképén. A cég kereskedelmi igazgatója szeretné, ha mielőbb közvetlen összeköttetés lenne Bangkok, Delhi és Los Angeles, illetve Mumbai, Tokió, Belfast, Szöul, Sanghaj és Newcastle repülőtereivel.

Amerikát letaszították a csúcsról 

Kínának már több szupergyors számítógépe van, mint az Egyesült Államoknak: 202, az amerikaiaknak csak 143. A ranglistán utánuk Japán, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország következik.

Hollandia áll az élen az e-mobilitás versenyben 

Az innovatív autóipar piacon csak Hollandia tudja felvenni a lépést az ázsiai országokkal, ahol Kína vezeti a mezőnyt. Európa komoly lemaradásban van: Ázsiában 2017 első felében kétszer annyi elektromos és hibrid autót adtak el, mint Nyugat-Európában. Ez derül ki a Roland Berger legújabb, autóipari tanulmányából.

Európa gyanakvó a kínai befektetőkkel szemben 

Az évtized végére elérheti a 100 milliárd dollárt a közép-kelet-európai régió és Kína közötti kereskedelem volumene, ami a 2012-es érték közel kétszerese. A fejlődéshez azonban szorosabb koordinációra és együttműködésre lesz szükség a régió országai között – hangzott el egy szakmai konferencián. 

Tápanyaghiányos étrendünk lesz a klímaváltozás miatt 

A légkör magas szén-dioxid-tartalma csökkenti az élelmiszernövények tápanyagszintjét. Márpedig az emberiség 76 százaléka növényi étrenddel szerzi be a létszükségletnek számító tápanyagokat, mert nincs pénze húst venni vagy állatot tenyészteni saját fogyasztásra.

Bűnös praktikák a halrudacskák mögött 

A globális halászati és tengeri élelmiszergyártó szektor bűzlik az emberi jogok sorozatos megsértésétől. Gyilkosságok, rabszolgamunka, erőszakos fogvatartás, embercsempészés, testi sértés - se vége, se hossza a jogsértő incidenseknek. A neves áruházláncok még mindig nem tisztították meg az ilyen praktikákkal élő ázsiai beszállítóktól az ellátási láncukat.

Újabb lépést teszünk kelet felé 

A csatlakozási okmányok átadásával és az első tőkerészlet átutalásával Magyarország csatlakozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény Koreában zajló éves közgyűlését követően.

Szeretnénk hinni abban, hogy méltányos lehet ez a rendszer 

Ma már a sarki boltban is a világ minden tájáról érkező termékekkel találkozhatunk, a nagy áruházakban pedig kifejezetten szeretünk a nemzetközi részleg különlegességei között válogatni. Azonban ezek az áruk nagyon hosszú utat tettek meg idáig: el –és előkészítőik sokszor a harmadik világ szegénységében tengődve állítják elő a nyugaton aztán felárazott termékeket.

Lenyűgözően látványos a napenergiás fákból álló park 

A szingapúri csodapark épületei hatalmas tornyok, amelyek nemcsak faalakúak, de a biomimikri jegyében a fák működését is modellálják. Van törzsük, lombkoronájuk, ágaik, vizet és energiát vesznek fel. Este pedig napenergiával világítanak. Hollywoodi sci-fibe illik a helyszín.

Bill Gates könyvajánlója - ezt olvassa a világ leggazdagabb embere 

Bill Gates nagy könyvmoly hírében áll. Bármilyen elfoglalt, olvasásra mindig szakít időt. Sőt, blogján rendszeresen ír recenziókat, hogy mások is hozzáférhessenek fontos tudásanyagokhoz azokból a kötetekből, melyek neki tetszettek. Milyen témák ragadják meg az egykori Microsoft-vezér érdeklődését? Messze nem csak az informatika.

Ilyen drágák lennének kedvenc termékeink, ha nem Kínában gyártanák 

Olcsó árak a fogyasztónak ázsiai outsourcing nélkül? Ha nem a távol-keletre helyezték volna ki az iPhone, a szolárpanelek, a sportcipők gyártását, jóval magasabb árat fizetnénk értük. Pedig Trump azzal kampányolt, hogy visszahozza a termékgyártást Amerikába.

Félsiker a káros pálmaolaj adóztatásának terve 

Esőerdőket irtanak ki Ázsiában, hogy helyet csináljanak az olajpálma-ültetvényeknek. Ez okolható többek között az orangutánok rettenetes helyzetéért. Olcsóbb, mint más növényi olajok, ezért nyomják az élelmiszeripari és kozmetikai cégek mindenféle termékbe. Gyakran úgy, hogy fel sem tüntetik a címkéken, mindössze növényi olajnak titulálják. A világ legnépszerűbb mogyorókréme például 20%-ban ebből áll.

Öt ország önti a műanyagot a tengerbe 

Öt állam van, amely több műanyaghulladékot dönt a tengerekbe, mint a világ összes többi országa. Mind az öt ország Ázsiában van, ahol a szemetelést tiltó törvények és szankciók nem elég szigorúak.

A személyiségünkre is hat, mit eszünk 

Az őshonos, törzsi társadalmakban átérezték a természettel való egységet és az emberek egymástól függését. A nyugati kultúrában az individualizmus dívik. Pedig egy ember léte és érvényesülése egész ipari, agrár, jogi, társadalmi rendszerek lététől függ. És az ételtől, amit az asztalára tesznek.

Trópusi szigetek, nem csak nyaralásra 

Sokan csak a paradicsomi trópusi tengerpartokra gondolnak, ha a csendes-óceáni térség kerül szóba, pedig a térség országai jó lehetőségeket tartogatnak a magyar vállalatoknak, ugyanakkor a kihívások is hatalmasak – hangzott el a Piac & Profit és a BKIK közös rendezvényén.

Ötször több salátát ad a városi függőkert 

Babilon legendás függőkertjei talán eltörpülnek majd a 21. század ”függőleges növénytermesztést” meghonosító létesítményei mellett. Szingapúrban e módszer első ipari szintű alkalmazását látni a Sky Greens komplexum környékén. Az ”urban farming” fellegvárában lombkoronára hasonlító épülettornyokra lelünk, az üvegházakban pedig tálcákon termesztett salátákra. A hely a turisták számára is tárva-nyitva áll, sőt ingyenes gyorstalpaló kurzust is kínálnak önjelölt városi mezőgazdáknak.

Ahol még a parkolóhely is nagy biznisz 

Hongkongban pillanatnyilag nagy üzlet az ingatlan, de még a parkolóhely is. Jelentős hozamot tudnak bezsebelni a tulajdonosok.

Önkéntes turistaadóval a klímaváltozás ellen 

100 millió dollárt remél a turistaadóból az emelkedő tengerszint által talán leginkább fenyegetett miniállam, a Maldív-szigetek, melyet 1192 apró, alacsonyan fekvő sziget alkot az Indiai-óceánon. A turisták önkéntesen(!) fizethetik be az adót, ha ellátogatnak az ország 100 luxus-nyaralóparadicsomának egyikébe.

Elbírunk három Amerikát? 

Az Indiában és Kínában beindult gazdasági növekedés, iparosodás és népességszaporulat következtében Ázsia szennyezése és fogyasztása a következő évtizedekben utoléri az Egyesült Államokét. De vajon elbír-e a Föld három Amerikát?

Ázsiában hódítanának a magyar cégek 

A Schmitt Pál köztársasági elnököt vasárnap kezdődő közép-ázsiai körútjára (Azerbajdzsánba, Türkmenisztánba és Üzbegisztánba) kísérő, különböző területeken érdekelt üzletemberek szorosabb kapcsolatokat építenének ki a térséggel.

Széntüzelésből és erdőirtásból profitál az ifjú Rothschild 

A neves, történelmi múltú bankárcsalád új reménysége, Nathaniel Rothschild fosszilis erőforrások elégetéséből kívánja gyarapítani a családi vagyont. A dédnaganyja révén magyar származású és Demján Sándor TriGránit vállalátában is érdekelt üzletember "jó úton" van ahhoz, hogy a világ legnagyobb szénipari moguljá váljon - vagy inkább rossz úton? Az óriási energiaigényű Kínát készül ellátni indonéz szénnel. S így annak az ázsiai nagyhatalom üvegházgáz-emissziójának növekedését segíti, mely nemrég lehagyta Amerikát, mint a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója.

Nagy siker az öko-expo! 

A kereskedővárosi múltját meg nem hazudtoló Hongkong a zöld fronton is a legfrisebb öko-termékek, környezetbarát megoldások, piaci trendek és innovációk találkozóhelye. A hatalmas kínai piac kapujaként szolgáló metropolisz minden ősszel Öko-expónak ad otthont, mely környezetudatosság-növelő esemény is egyben.

Merész húzás: egyeurós cipőt "tesztelt" az Adidas 

Szuperolcsó cipőt tesztel Bangladesben az Adidas, az átszámítva alig 300 forintos lábbeli első szériáját néhány nap alatt elkapkodták a koldusszegény országban. A német cég, amely 2015-re a Nike-ot megelőzve a sportszergyártási ágazat vezetője kíván lenni, milliárdos üzletet vár a Nobel-békedíjas Muhammad Junusszal kidolgozott koncepciótól.

Katasztrófa: földrengés, szökőár, vulkánkitörés Indonéziában 

Rájár a rúd a szigetcsoportokból álló dél-kelet ázsiai országra. Ugyanez a tektonikus törésvonal okozta a 2004. december 26-i cunamit, mely 230 000 emberéletet oltott ki. A múlt héten történt földrengés és az azt követő szökőár több száz emberáldozatot követelt. Eközben heves vulkánkitörés is történt Indonéziában. Mára a régió összes többi vulkánjából megnövekedett aktivitást jelentettek - azok is kitörni készülnek?

Évente a GDP 0,4 százaléka megy zöld bizniszre 

Dél-Korea vezetése 1,25 milliárd dollárból Zöld Alapot hozott létre az állami tulajdonú Korea Finance Corp-ban. A működését e hónapban megkezdő alap üvegházgáz-kibocsátást csökkentő és energiahatékonyságot előmozdító kezdeményezésekbe invesztál. A kormány azt reméli, hogy a magántőke is csatlakozik a kezdeményezéshez.

A klímaváltozás vetett véget egy 30 éves vitának 

Harminc éve folyt a határvita India és Bangladesh között a Bengáli-öbölben lévő kis sziget miatt. A globális felmelegedés azonban elsimította a problémát, pontosabban eltemette - a szó szoros értelmében. A szigetet elnyelte az emelkedő óceán.

Gyártva Magyarországon, eladva Kínában 

Magyar és távol-keleti országokban működő vállalatok találkoztak és cseréltek üzleti tapasztalatokat a „Fókuszban Ázsia" című rendezvényen. A pódiumbeszélgetésekkel egybekötött eseményt az ITD Hungary Zrt., a Joint Venture Szövetség, és a Külgazdasági Szövetség június 24-én tartotta.

Kína lesz a világelső a zöldenergia-bizniszben 

Nemcsak Kína népessége és irdatlan felvevőpiaca miatt, de az ott belendült szélturbina és napkollektor-gyártás révén is megfordul a geopolitikai egyensúly. A nyugati világ vélhetően kínai energiaimporttal és onnan beszerzett infrastruktúrával fogja lerázni magáról a Közel-Kelethez fűződő olaj-függőségét, vallják politikai szakértők.

Új nukleáris üzemanyag prototípussal rukkoltak elő 

A világ egyik vezető nukleáris üzemanyag-gyártója, a TVEL az Egyesült Államok és Európa mellett az ázsiai piacokon is népszerűsíteni kívánja a nyugati típusú atomerőművek számára kifejlesztett új nukleáris üzemanyag prototípusát, a kvadrat üzemanyag-kazettát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Új sztárszakma a magyar munkaerőpiacon

Új sztárszakma a magyar munkaerőpiacon  

A pénzügyi-számviteli területen dolgozók aktuális helyzete hasonló, mint a mérnököké és az IT szakembereké volt pár évvel ezelőtt.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Ez a 100 bolt is biztosan zárva lesz december 24-én és 31-én

Ez a 100 bolt is biztosan zárva lesz december 24-én és 31-én 

December 24-én és 31-én is zárva tart a DIEGO teljes magyarországi bolthálózata – erről határoztak az üzleteket üzemeltető franchise partnerek azt elősegítendő, hogy a munkavállalók és a családi vállalkozások tagjai egyaránt a szeretteik körében tölthessék az ünnepeket.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t 

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo