Nagy az ökolábnyoma a sajtnak

Az emberiség 22 milliárd tonna sajtot eszik évente, és ez a mennyiség csak nőni fog a népességgyarapodásnak köszönhetően. A legnagyobb karbonlábnyomot hátra hagyó állati eredetű élelmiszerek közül a sajt a harmadik helyen szerepel a toplistán a bárány- és a marhahús után.

Sokan politikai vagy etikai okból lesznek vegetáriánusok. Előbbi esetben kisebb környezeti terhet akarnak róni közös élőhelyünkre, a Földre, utóbbi esetben a lemészárolt állatok számát akarják csökkenteni a körültekintő polgárok.

A vegetáriánusok nem vegánok, akik még az állati eredetű termékektől is ódzkodnak, így például a tejtermékektől. A vegetáriánus étrendbeb vélhetően gyakoribb a sajt fogyasztása, hiszen sok minden más kiesik az opciók közül. Csakhogy, ha több sajtot eszünk, azzal jelentősen növeljük élelmiszerfogyasztásunk ökolábnyomát. A sajt előállítása ugyanis erőforrásintenzív folyamat.

Az Environmental Working Group 2011-ben kiadott elemzésében listába állították, melyek a legtöbb szén-dioxid-kibocsátást generáló élelmiszerfajtákat. Lássuk hány kilogramm CO2-kibocsátást okoz egy kilónyi elfogyasztása az alábbi termékekből:

 • Bárányhús: 39,2
 • Marhahús: 27
 • Sajt: 13,5
 • Sertéshús: 12,1
 • Tenyésztett lazac: 11,9
 • Pulykahús: 10,9
 • Csirkehús: 6,9
 • Konzerv tonhal: 6,1
 • Tojás: 4,8
 • Krumpli: 2,9
 • Rizs: 2,7
 • Mogyoróvaj: 2,5
 • Joghurt: 2,2
Ebből világosan látható, hogy a sajt létrehozása még egyes húsoknál is szennyezőbb. Miért? Egyrészt azért, mert egy kiló sajt gyártása legalább tíz liter tejet igényel. Másrészt nagy mennyiségű áramot használnak a sajt előállításakor.

Készül a sajt
(Fotó: Flickr/Cristiana Bolli Freitas)

A tej ugye a tehénből jön, mely az emésztés során rengeteg metánt bocsát ki, majd az ürülékből is metán jut a levegőbe. A metán nagyjából hússzor-huszonháromszor erősebb üvegházhatású, mint a szén-dioxid. A metánvonzat nem kisebb akkor sem, ha kecskesajtról vagy juhsajtról beszélünk. Sőt a birkák több metánt eregetnek, mint a tehenek és a kecskék, állítják finn kutatók.

Ráadásul a fenti szennyezési rangsor összeállításához nemcsak a gyártást vették figyelembe, hanem a termék teljes életciklusát, a -képen látható- feldolgozás, a szállítás, a főzés légszennyezését is.

Valamivel kedvezőbb a sajtok karbonvonzata, ha alacsony zsírtartalmú és puhább típusokat választunk, mint például a mozzarella, a feta, a camembert vagy a brie sajt, mert ezeket kevésbé -vagy semennyire sem- kell érlelni és így kevesebb az áramfogyasztás.

Az is csökkenti az ökolábnyomot, ha a lakóhelyünkhöz közeli gazdáktól közvetlenül vesszük a sajtot, így azt nem nagy távolságokon átívelő szállítás révén jut el hozzánk.

(Climate Footnotes, Environmental Working Group)

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo