Rovarapokalipszis: az ő pusztulásuk a mi végzetünk

Évi 2,5 százalékkal csökkent a rovarok létszáma a Földön, vagyis kétszer gyorsabban, mint a gerinceseké és nyolcszor gyorsabban, mint az emlősöké. Néhány évtizeden belül a rovarfajok 40 százaléka is eltűnhet, ha nem lassul a jelenlegi kihalás. Már nemcsak a mezőgazdasági termelés alá vont területeken figyelhető meg a tömeges pusztulás. A tanulság világos: jelentősen vissza kellene fogni a rovarirtó szerek repülőgépekről történő permetezését. Környezetbarátabb módon kell termesztenünk élelmiszernövényeinket.

Ha az ember hosszabb utat tesz autójával vidéken, jóval kevesebb bogarat talál a szélvédőn az út végén, mint évekkel korábban. Vagy éppen egyet sem. De ennek hátterét viszonylag kevés kutatás övezte, mert a bogarak nem olyan „szexik” vagy „karizmatikusak”, mint mondjuk a pandák, az elefántok vagy éppen a bálnák, amelyekről szívesebben olvasnak az emberek.

A Sydney-i Egyetem, a Queenslandi Egyetem és a Kínai Mezőgazdasági Tudományegyetem most megjelent közös tanulmánya az első, mely igazán globális méretben vizsgálja a rovarpopuláció csökkenésének problémáját. (A tanulmány egyik szerzője nemrég 700 kilométert tett meg Ausztráliában autóval, és egyszer sem kellett megtisztítania a szélvédőt.) Az eddigi vizsgálatok főleg a gerinces állatvilág biológiai sokszínűségére irányultak, ez a dolgozat azonban azt is vizsgálta, hogy milyen megsemmisítő hatással lehet az egymással kapcsolatban álló különféle ökoszisztémákra és a táplálékláncra a rovarpusztulás. Az említett egyetemek szakemberei korábban megjelent vizsgálati eredményeket összegeztek, vagyis úgynevezett metaelemzéssel álltak elő.

A fecskéket is pusztítják a rovarirtók
Az imidacloprid nevű növényvédő szer okozza a közelmúlt jelentős madárpusztulását Európában holland kutatók szerint. A neonikotinoidok körébe tartozó, a mezőgazdaságban széles körben alkalmazott rovarirtó szer, melyet korábban a méhpusztulással is összefüggésbe hoztak, számos madárfaj – köztük fecskék, seregélyek és rigók – egyedszámának csökkenéséért felelős.
Pusztulás

A tudósok megdöbbentő eredményekre jutottak:

  • Az elmúlt 25-30 esztendőben a rovarpopuláció évente 2,5 százalékkal csökkent.
  • Ezt azt jelenti, hogy 10 év múlva 25 százalékkal, 20 év múlva 50 százalékkal kevesebb rovar élhet a Földön. Száz év múlva pedig akár effektíve zéró.
  • A rovarfajok 40 százalékát a kihalás veszélye fenyegeti.
Az „általános” és az ökoszisztémák fenntartásában valamilyen konkrét feladatot betöltő „specializált”  rovarok száma egyaránt csökkent, míg az „alkalmazkodó”  rovaroké nőtt. Ám ez utóbbiak gyarapodása közel sem ellentételezi a másik két típus drasztikus pusztulását.

A kiváltó okok közé tartozik az élőhely elvesztése, a városok növekedése, az intenzív agrárgazdálkodás, a rovarirtó szerek használata, a műtrágyák okozta szennyezés, a kórokozók és a klímaváltozás.

Utóbbi azért okolható, mert a rovarpusztulás a trópusokon is megfigyelhető, ahol pedig nem elterjedt az intenzív agrárgazdálkodás. Itt vélhetően a klímaváltozás a kiváltó ok. (A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatok egyébként főleg Nyugat-Európára, az USA-ra, Ausztráliára, Kínára, Brazíliára és Dél-Afrikára vonatkoztak.)

Fotó: Dan Mullen / flickr

Katasztrofális következmények

A Biological Conservation szaklapban közzétett tanulmány a folyamat – nem is oly távoli – jövőben jelentkező kihatásait is taglalta:

  • A következő néhány évtizedben a rovarok 40 százaléka kipusztulhat.
  • Ha így folytatódik a kihalás, az katasztrofális hatással lehet az emberiség létére nézve is.
  • Ezzel egy olyan természeti egyensúly bomolhat meg, ami 400 millió éve alakult ki.
A tudósok különösen erős szavakat használtak a fajpusztulás leírására, ami tudományos értekezésnél ritka. De világossá akarták tenni, hogy óriási problémával állunk szemben.
Az európai méhfajták felét a kipusztulás fenyegeti
A globális élelmiszerellátás múlik rajtuk, hiszen az élelmiszernövények nagy része beporzást igényel. Nemcsak a neonikotinoid-alapú rovarirtószerek miatt pusztulnak. A mézelő méhek elveszik a vad beporzó fajoktól az élelmet.
A rovarvilág olyan változatos, hogy ők teszik ki az állatfajok 70 százalékát. Az ízelt lábúak ugyan aprók, mégis sok tekintetben ők működtetik világunkat, illetve az ökoszisztémákat, melyeken biológiai létünk alapul. A probléma – sőt válság – súlyosságát jelzi, hogy egy 2017-ben Németországban napvilágot látott kutatás szerint az elmúlt 27 évben több mint 75 százalékkal esett vissza a rovarpopuláció olyan helyeken is, ahol nem folyik rovarirtókat nagy mennyiségben használó agrártevékenység, sőt semmilyen emberi gazdálkodás sem. Elvileg ezek az érintetlen területek lennének azok, melyek a biodiverzitás utolsó bástyái, s ilyen minőségükben az élővilág sokszínűségét hivatottak megőrizni.

Boruló tápláléklánc

Ha a rovarok kibuknak a képletből, akkor az ember által termesztett és vadon termő növényfajták megporzása is veszélybe kerül, akárcsak a termőtalaj tápanyagtartalma. (A rovarok tetemei éppúgy hozzájárulnak a humuszos talaj létrejöttéhez, mint mondjuk az avar vagy a talajon rothadó gyümölcsök.)

Egy amerikai becslés szerint a vadon élő rovarok 57 milliárd dollárnyi értékű szolgáltatást nyújtanak az amerikai gazdaságnak. A vadon élő növényfajok 80 százalékának léte a rovarok beporzásától függ, a madaraknak pedig 60 százaléka falatozik bogarakat, állítják az új ausztrál–kínai tanulmány szerzői.

Azoknak az állatfajoknak a léte tehát, melyek rovarokkal táplálkoznak, szintén veszélybe sodródik. Ha a rovarokat fogyasztó madarak táplálék nélkül maradnak –vagy jelentősen csökken a táplálékforrásuk –, egymás ellen fordulhatnak, vagyis a nagyobb madarak jobb híján kisebb madarakat kezdenek fogyasztani.

A tudósok szerint ez már valószínűleg globális jelenség, csak még nem sehol sem kutatták módszeresen, tudományos igénnyel. A szakemberek attól tartanak, hogy mindez „alulról eredő fajpusztulásba” torkollhat, vagyis a rovarok tömeges kimúlása miatt a nagytestűek némelyike is kipusztulhat. Puerto Ricóban például már kihalt a rovarok 98 százaléka.

Az intenzív farmgazdálkodás alighanem zsákutca: az organikus farmokon nagyobb a rovarok száma. Az elmúlt évtizedekben új rovarirtó anyagokat dobtak piacra és az ökoszisztémákba (fipronil, neonikotinoidok), s a vegyszerek használata sterilizálja a talajt, kiöli belőle a hernyókat, majd a rovarokat is.

(CNN, The Guardian)

Hatodik tömeges kihalás
Tudósok úgy tartják, hogy ami most zajlik, az nem más, mint a Föld történetének hatodik tömeges fajpusztulása, illetve annak kezdete. Az elmúlt négymillió évben öt ilyen folyamatra volt példa, melyeket meteoritok becsapódása, elhúzódó jégkorszakok vagy vulkánkitörések okozhattak.
A hatodik hullám első jelei már önmagukban vészjóslóak: az emberiség a vadon élő emlősök 83 százalékát kipusztította. Csak az elmúlt ötven évben átlagosan 60 százalékkal csökkent az emlősök, a madarak, a hüllők és a halak populációja.
A rovarok pusztulásának mértéke kétszerese a gerincesekének és nyolcszorosa az emlősök, a hüllők és a madarak pusztulásának. A Földön csak 5400 emlősfaj él, de rovarokból több mint egymillió faj létezik. A rovarok létszáma tizenhétszer nagyobb, mint az emberiség lélekszáma.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo