Jön a rovarapokalipszis: veszélyben az élelmünk!

2017. december 22. péntek - 10:01 / Kriston László
  •    

Hetvenöt százalékkal csökkent a rovarpopuláció Németországban. Pedig az állati tápláléklánc fontos elemei, s a megporzás miatt a mi élelmünk is tőlük függ. Még a természetvédelmi övezetekben is csökken a rovarok száma. Az egyik teória szerint ez a neonikotinoid-alapú növényvédő szereknek köszönhető.

Egy most megjelent német tanulmány szerint a német rovarpopuláció 27 év alatt 75 százalékkal csökkent. Vagyis 1990 óta olyan folyamatok mentek végbe az ökoszisztémákban, melyek effektíve kinyiffantották az állatvilág fontos szereplőinek nagy részét.

Miért nélkülözhetetlenek?

  • Mert az állati táplálékláncban madarak, kistestű emlősök és hüllők eledelei.
  • Mert a biomassza komposztálásában is szerepet játszanak, mellye a következő évi növénytermést segítik.
  • Mert beporozzák többek közt az élelmiszernövényeket is.

A Krefeldi Entomológiai Társaság -melynek tagjai egyszerű rovarimádók, nem tudósok- gyűjtötte össze azokat az adatokat és megfigyeléseket, melyek a lesújtó következtetéshez vezettek. Hatvannégy németországi helyszínen figyelték meg a rovarpopuláció kiterjedésének kóros csökkenését. (Insect biomass az a kifejezés, amit a The Conversation cikke használ, ami a rovarok testének méretére utal.)

A fecskéket is pusztítják a rovarirtók
Az imidacloprid nevű növényvédő szer okozza a közelmúlt jelentős madárpusztulását Európában holland kutatók szerint. A neonikotinoidok körébe tartozó, a mezőgazdaságban széles körben alkalmazott rovarirtó szer, melyet korábban a méhpusztulással is összefüggésbe hoztak, számos madárfaj – köztük fecskék, seregélyek és rigók – egyedszámának csökkenéséért felelős.

“Hogy a rovarok vajon kisebbek lettek vagy kisebb számban élnek-e,” az nem tudható, de a változás hatása a madárpopuláció étrendjére jelentős lehet. Korábbi tanulmányok csak a rovarpopuláció egyes szegmenseit vizsgálták, ez a mostani kutatás azonban átfogóbb és nemcsak regionális. A kutatás akkurátus voltát erősíti, hogy tudósok elemezték és rendszerezték a begyűjtött adatokat. A szakemberek vetették össze a különböző helyszíneken található növénytakarók és éghajlatok különbségeit, de egyik sem tekinthető a fogyatkozás fő okának. Aggasztó jel, hogy a természetvédelmi körzetekben is megfigyelték a vészes csökkenést, vagyis a fogyadkozás súlyosabb, mint gondoltuk.

Nem készültek hasonló vizsgálatok más országokban, melyek összehasonlítási alapot képezhetnének. Ezért nem tudni pontosan, hogy mi okozza a tömeges pusztulást, de nagyon esélyes, hogy a neonikotinoid-tartalmú rovarirtószerek tömeges használata az oka. Vagyis e kemikáliák hatása sokkal károsabb lehet, mint ahogy azt a vegyipari óriáscégek hajlandók elismerni. A másik lehetséges magyarázat az erdőirtás, mert a letarolt erdő helyén lévő új növénytakaró nem tud eltartani, támogatni olyan létszámú rovarpopulációt, mint amire az őshonos erdő képes volt.

2014-ben egy globális vizsgálat arra jutott, hogy a rovar népsűrűsége az egyes helyszíneken 45 százalékkal esett vissza. Ez a német vizsgálat egyébként 27 évig tart, tehát sok mindenre fog még fény derülni a kiváltó okokat illetően.

Akadémikusok sem zárkóznak el a rovarok fogyasztásától
Nem, ez nem egy újabb celebműsor beharangozója, valódi tudósok ajánlásában szerepel. Európai akadémikusok figyelmeztetnek, hogy Európának változtatnia kell táplálkozási szokásain, ha meg akar birkózni a klímaváltozással, illetve annak egészségügyi kihívásaival. A kutatók ennek jegyében a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlják, valamint felhívják a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.