élelmiszer cikkek


Búzatermés-rekord jön, de 60 százalékkal drágulhat a kenyér

Búzatermés-rekord jön, de 60 százalékkal drágulhat a kenyér 

A modern agrárium történetének harmadik legerősebb globális búzatermését könyvelhettük el idén. De a klímaváltozás által létrejövő szélsőséges időjárási viszonyok miatt az elkövetkező években kiszámíthatatlanabb lesz a búzatermés. A szárazság és az árvizek idén is jócskán beleszóltak a termésmennyiség alakulásába Oroszországtól Pakisztánon át Magyarországig.
Kemény viták várhatóak a magyar unós elnökség alatt

Kemény viták várhatóak a magyar unós elnökség alatt 

A jövő év első felében esedékes magyar soros EU-elnökség feladata lesz a jogalkotási kompromisszum kialakítása az Európai Unió tagországai között a génkezelt növények termesztési korlátozásának kérdésében - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben.
Magyarország továbbra is baromfinagyhatalom

Magyarország továbbra is baromfinagyhatalom 

Az ágazatnak számos feladatot kell megoldania, ha kedvező belpiaci és exportpozícióit meg kívánja őrizni, illetve fejleszteni akarja - ez a végkövetkeztetése annak a szakmai konferenciának, amelyet a Baromfi Termék Tanács (BTT) szervezésében rendeztek pénteken a debreceni egyetemen.
Erdőtüzek és agrárium a globális felmelegedés korában

Erdőtüzek és agrárium a globális felmelegedés korában 

Megérkezett az őszies idő, de alig egy-két hete még rekkenő hőség uralta Európát, az oroszországi erdőtüzek pedig a híreket. A tűzbe veszett termések miatt Vlagyimir Putyin leállította az orosz gabona-exportot. Milyen hatással van egy ilyen döntés a globális agráriparra és a társadalom élelmezésére? A kérdés már csak azért is fontos, mert a globális felmelegedés miatt a jövőben is kell számolni hasonló természeti katasztrófákkal.
Egyelőre nem ízlik a magyaroknak a biotermék

Egyelőre nem ízlik a magyaroknak a biotermék 

Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék) - áll a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon végzett felmérésében.
Az egészséges húsról tanácskoznak Magyarországon

Az egészséges húsról tanácskoznak Magyarországon 

Minden fogyasztót, a lakosság egészségét is súlyosan érintő kérdésekkel foglalkozik a X. (jubileumi) Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus. A rendezési jogot hazánk Kína és Brazília elől nyerte el.
Új hóbort: kövessük az ősember étrendjét!

Új hóbort: kövessük az ősember étrendjét! 

Érdekes írás jelent meg a New York Times hétvégi mellékletében. A cikkből kiderült, New Yorkban egyre többen hódolnak egy új táplálkozási mániának: egészségük megőrzése érdekében néhány évezredet visszautaznak a történelemben. Legalábbis ami a gyomrukat illeti. És élteti. Csakis olyan dolgokat esznek, amit egykor a barlanglakó ősemberek. Ismerkedjünk meg hát a paleolit (kőkorszaki) étrenddel!
Gondolta volna? 37 millió ember éhezik Amerikában!

Gondolta volna? 37 millió ember éhezik Amerikában! 

A recesszió az Egyesült Államok lecsúszó rétegeire is megsemmisítő hatást gyakorolt. Egyre többen élnek a Food Bank adományain, valamint a szövetségi szervek által kibocsátott élelmiszerjegyeken. Évente 37 millió ember fordul segítségért hozzájuk, mert nem tudja biztosítani magának az alapvető önellátást. Az amerikai üzletlánc, a Wal-Mart bejelentette, hogy kétmilliárd dolláros vállalati adománnyal támogatja az éhezés elleni harcot.
Csabai és Gyulai: másé már nem lehet!

Csabai és Gyulai: másé már nem lehet! 

Védett eredetnevű termékké nyilvánította az Európai Bizottság a gyulai és a csabai kolbászt. Mindkettő két néven is (Csabai kolbász és Csabai vastagkolbász, illetve Gyulai kolbász és Gyulai pároskolbász) felkerült az Európai Bizottság igen szűk körű listájára. A lista összesen mintegy 900 helyi tradíciójú terméket tartalmaz.
Magyar találmány az energiatakarékos szalámiérlelő

Magyar találmány az energiatakarékos szalámiérlelő 

Az új cellák üzembe helyezése mellett a szalámiérlelő egész területén megváltozott az energia ellátás. A felesleges hő hasznosításával fűtik fel az érlelő melegvíz körét, a hűtés-fűtési ciklus így zárt rendszerben üzemel, ami rendkívül energiahatékony. Az érlelési folyamat hatékonyabb és környezetkímélőbb lett.

Hogyan került szennyezett paprika Magyarországra? 

Kizárják az exportból azt a marokkói paprikatermelőt, akitől vegyszerrel szennyezett paprika érkezett Magyarországra a közelmúltban - közölte Muláj Abbesz el-Kadiri, a Marokkói Királyság butapesti nagykövete kedden magyar újságírókkal a nagyköveti rezidencián.

28 000 gyerek kap ajándékot és élelmiszert a gyereknapon 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezésére indított adománygyűjtés eredményeként gyermeknap alkalmából összesen 28 000 rászoruló gyermek kap ajándékot. Az összesen 8 tonna adományt az akcióban részt vevő 20 vállalat dolgozói és élelmiszeripari vállalatok ajánlották fel.

KitKat-botrány: nem esznek többet orángután-ujjat 

A nyugati világ pálmaolaj igénye hatalmas. Az olajpálmából kinyert olaj kozmetikai termékekben, fogkrémekben, testápolókban és csokoládékban kerül felhasználásra - de a "környezetbarátnak" nevezett bioüzemanyagokban is. A kereslet kielégítésére esőerdőket tüntetnek el és helyette országnyi területeket ültessenek be monokultúrás állománnyal: olajpálmafákkal. Eközben megfosztják élőhelyüktől a veszélyeztett fajokat, például az orángutánt. A Nestlé csatlakozott azon cégek sorához, melyek gondosan megszűrik pálmaolaj-beszállítóikat, hogy elkerüljék az őshonos ökoszisztémákat romboló gyakorlatot.

Több vegyszer van a külföldről behozott terményekben 

Tavaly óta számottevően emelkedett azok aránya, akik úgy vélik, a mesterséges vegyi anyagok akár súlyosan is károsíthatják az egészséget, derült ki a Medián felméréséből. A válaszadók csaknem háromnegyede volt ezen a véleményen, és a lakosság csupán 2 százaléka szerint nem károsítják az egészségünket a mesterséges vegyi anyagok, közölte a Levegő Munkacsoport.

15 000 fiatal vállalt önkéntes munkát a közösség érdekében 

1000 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze eddig a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) és a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) ápirlis eleje óta tartó jótékonysági akciójában. A kezdeményezésben fővárosi középiskolák vesznek részt, és olyan közéleti személyiségek is támogatják, mint Bombera Krisztina televíziós műsorvezető és Hajós András előadóművész. A gyűjtés a KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napján is folyt, melynek keretében 15 000 fiatal vállalt munkát tágabb közössége érdekében.

Hoki: veszélyben az élettere 

Az emberek többsége soha nem hallotta a hoki hal nevét. Úgy talán ismerősebb, hogy kék gránátoshal? Talán így sem. Csak akkor került a hírekbe, amikor a halipari cégek "túlhalászata" miatt elvesztette imázsát, mint a "fenntartható halászat" kopoltyús sztárja. Uszonya helyett a nevét övező fényes glóriától vált meg. A mirelit hal-rudacskákba és a hamburgerekbe ez a Csendes-óceáni halfaj is gyakran bekerül a World Wildlife Fund sorozatos tiltakozása ellenére. Ha betiltják vagy korlátozzák halászatukat, nagy kereskedelmi érdekek kerülnek veszélybe. Egyelőre viszont e halfaj fennmaradása van veszélyben.

Nem éri meg ásványvizet venni? 

Nagyságrendekkel több ivóvizet használunk fel testünk táplálására, mint amennyivel akár megközelítőleg is tisztában lennénk. Természetesen nemcsak arról a mennyiségről van szó, amit megiszunk, hanem amit az élelmiszerek előállítására fordít az emberi civilizáció ipari szinten. Egy kilogramm kristálycukor előállításához például 1047 liter, egy csomag kutyaeledel legyártásához 14 800 liter vizet fogyasztanak el!

Harcban a szupermarketek és a gazdák 

A brit kormány 2030-ig szóló mezőgazdasági stratégiáját ismertette egy oxfordi konferencián, számolt be róla a BBC. A "termeld meg saját élelmed" jelszóval fémjelzett programban kiemelt helyet kapott az állampolgárok földhöz juttatása. A gazdák közben az egyre nagyobb hatalommal bíró szupermarketek miatt panaszkodnak, melyek lenyomják a termelői árakat.  

Fair Trade-címkét kap a Kit Kat 

Változáson megy át a Kit Kat csokoládé. Nem összetételében, hanem az előállításából eredő gazdasági implikációk terén. Ha az íze nem is lesz más, az etikája igen: a svájci szlékhelyű Nestlé a jövőben többet fizet a szegény kakaótermesztőknek a megvásárolt kakaóbabért, jelentette be a világ legnagyobb élelmiszereket gyártó vállalata.  Legtöbb forgalmat biztosító termékét juttatja ezzel Fair Trade-címkéhez.

Új influenza: ne féljünk a disznóhústól! 

Négy nemzetközi szervezet is arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az új H1N1 vírus nem jelent kockázatot a sertéshúsból készített termékek fogyasztására, az élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelmet érintően. 

Az „olcsó kalória” átka 

Több könyv tényanyagát foglalja magában a Food, Inc. című dokumentumfilm, mely az amerikai élelmiszer-előállítás minőségromlásáról, annak egészségi, környezeti és evolúciós veszélyeiről, valamint a növények kémiai és genetikai manipulációjáról rántja le a leplet. Robert Kenner meghökkentő látképét a Hongkongi Filmfesztiválon néztük meg.

Válságban élelmiszerből is kevesebb fogy 

Kevesebb pénzt költöttek el a magyar háztartások napi fogyasztási cikkekre 2009 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Mindez a csökkenés a forgalom volumenére is igaz, hiszen kevesebb élelmiszert és háztartási vegyi árut vásároltunk az idei első negyedévben 2008 első három hónapjához képest - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Háztartáspanel felmérésének legfrissebb eredményeiből.

Jelent-e fenyegetést az élelmiszer-terrorizmus? 

A szennyezett élelmiszer rövid idő alatt a világ csaknem minden pontjára eljuthat, sokféle termékbe bekerülhet, és tömegek megbetegítésére képes. A nem szándékos mérgezések rávilágítanak arra, milyen borzalmas következménnyel járna, ha terrortámadás érné az élelmiszerlánc bármely pontját. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal április közepén vitadélutánt szervezett élelmiszer-terrorizmus témában, hogy erre a kérdésre választ fogalmazzon meg.

Tápláléklánc-reakciók: nem a válság a fő akadály? 

Noha élelmiszerhiánnyal - vagyis bővülő kereslettel - is számol a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, mégsem biztos, hogy túléli a válságot, és kikerülhet a versenyképtelen környezetből az ágazat számos vállalkozása.

A sonkát inkább a 40 év felettiek szeretik 

Egyre kevesebbet vásárolunk a húsvéti ünnepkör kedvelt szezonélelmiszereiből. A tavalyi szezonban is kevesebb húsvéti csokoládéfigura és sonka fogyott. A 40 év feletti háziasszony által vezetett háztartások jellemzően nagyobb arányban vásárolnak főtt-füstölt sonkát húsvétkor, míg a szezonális édességek vásárlóközönsége a fiatalabb korcsoportok irányába tolódott el az elmúlt évben - derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból.

A magyarok korlátoznák az iskolai büféket 

A büfékínálat szigorítását elsősorban azok a fiatalabbak támogatnák, akik döntően felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és érdeklődnek az egészségtudatos életmód és az egészségügy friss hírei után - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.

"Lehet drágább, de magyart kellene venni" 

Nem teljesen ellenőrizhetőek, ezért nem biztonságosak a hosszú élelmiszerláncok, amelyek helyett inkább a helyi, megbízható termelőktől származó élelmiszerek kerülhetnek előtérbe a jövőben - mondta el Gőgös Zoltán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, a II. Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján.

Élelmiszertartalék kell! 

Az élelmiszerárak drasztikus növekedése és az élelmiszerkészletek jelentős megcsappanása miatt az EP globális élelmiszertartalék-hálózatot hozna létre és készletezési kötelezettséget írna elő. A képviselők növelnék a mezőgazdaságra szánt fejlesztési segélyek összegét, és biztosítanák a fejlődő országok kistermelői számára a mikrohitelekhez és hitelgarancia-programokhoz való hozzáférést.

Többé nem kerülhet lúg a halba! 

A kínai hatóságok közzétették a tiltott élelmiszeradalékok listáját, amelyek között még ipari festékanyagok, rovarölő szerek és csatornatisztításhoz használt vegyületek is vannak.

Tíz emberből négynek számít, hogy magyar 

A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának tavalyi adataiból kiderül, hogy a vásárlók közel fele általában egy adott márkához ragaszkodik, és ugyanilyen arányban vélik azt, hogy a neves márkák drágábbak, mint más termékek, viszont a minőségük is jobb. A 2008-as Shopper Insight felmérés eredményei szerint a márkahűség és az árérzékenység viszonyát jól mutatja, hogy honfitársaink fele mindig, illetve gyakran hasonlítja össze a különböző márkák termékeit a vásárlás során.

Sertés- és marhahússal fogyasztanák a magyart 

Egészséges táplálkozásunk feltétele a megfelelő étrend kialakítása, amiben meghatározó szerepet játszik életmódunk, szokásaink, a divat és az aktuális élelmiszer-kutatási eredmények. A húsokat, főként a vöröshúsokat az elmúlt években sokan száműzték tányérjukról, olykor különösebb ok nélkül. Ma a szakértők nagy része azt állítja, hogy ez helytelen felfogás, hiszen a vöröshús gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A marha- és sertéshúsok fehérjében is bővelkednek, akárcsak a hal vagy a baromfihús, de a vérképzéshez szükséges vasat nagyobb mértékben tartalmazzák. Emellett B-vitamin tartalmuk hozzájárul étvágyunk és energiánk szinten tartásához.

Zöldségekkel próbálnak etetni minket! 

Ha száz grammal sikerülne növelni a napi zöldség-gyümölcs fogyasztását, úgy évente 370 ezer tonnával lehetne több zöldséget és gyümölcsöt termeszteni.

Ciánnal szennyezett felvágott Japánban 

A japán Itoham Foods nevű cég kútjaiban a megengedett mérték háromszorosát elérő mennyiségű ciánt mutattak ki. A vizet élelmiszereknél használták.

Egyre több magyarnak fontos, mit eszik 

A magyar fogyasztók 53 százaléka az utóbbi időben jobban odafigyel az élelmiszerek csomagolásán található, összetevőket és tápértéket feltüntető tájékoztatásra, mint korábban - derül ki az ACNielsen Piackutató Kft. on-line felméréséből.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pórul jártak a nyugdíjasok

Pórul jártak a nyugdíjasok 

Folytatjuk a Piac és Profit podcast sorozatát, a Nyugdíjszervizt.
Van alternatíva: idén is vonzó lehetőséget kínálnak a kötvénybefektetések – interjú a Gránit Alapkezelő szakértőivel

Van alternatíva: idén is vonzó lehetőséget kínálnak a kötvénybefektetések – interjú a Gránit Alapkezelő szakértőivel 

Kovács Szilárd értékpapír-befektetési igazgató és Pozsgai Gábor értékesítési vezető értékelték az izgalmas helyzetet.

Költségkímélés

Lakásbiztosítás: mennyivel jártak jobban, akik váltottak?

Lakásbiztosítás: mennyivel jártak jobban, akik váltottak?  

Több mint 200 ezren kalkuláltak a mostani lakásbiztosítási kampányban eddig, és a tavalyi tapasztalatok szerint a kötések fele az utolsó tíz napban történt.
Már diákként el kell sajátítani a biztosítással összefüggő ismereteket

Már diákként el kell sajátítani a biztosítással összefüggő ismereteket 

Interjú Jeney Attilával, a MABISZ kommunikációs igazgatójával.

Pénzszerzés

OTP-s ügyfél? Ez a figyelmeztetés Önt is érinti

OTP-s ügyfél? Ez a figyelmeztetés Önt is érinti  

Az OTP Bank egyes vezetőinek nevével visszaélve, magántelefonszámaik lemásolásával hívnak ügyfeleket telefonos csalók, hogy pénzt szerezzenek tőlük. 

Adózás

Ez fájhat: minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést ígér a NAV

Ez fájhat: minden eddiginél szigorúbb ellenőrzést ígér a NAV  

A kapcsolt vállalkozások transzferárainak vizsgálata évek óta kiemelt terület, azonban a NAV az idei évtől kezdve minden eddiginél több erőforrást mozgósít ennek ellenőrzésére.

Jogi kisokos

Hitel van az ingatlanon? Könnyebb lesz megvenni

Hitel van az ingatlanon? Könnyebb lesz megvenni  

Az új ingatlan-nyilvántartási törvény átalakította a több részletben megvásárolt vagy feltételhez kötött ingatlanok bejegyzésének a rendszerét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo