élelmiszer cikkek
Fair Trade-címkét kap a Kit Kat
Változáson megy át a Kit Kat csokoládé. Nem összetételében, hanem az előállításából eredő gazdasági implikációk terén. Ha az íze nem is lesz más, az etikája igen: a svájci szlékhelyű Nestlé a jövőben többet fizet a szegény kakaótermesztőknek a megvásárolt kakaóbabért, jelentette be a világ legnagyobb élelmiszereket gyártó vállalata. Legtöbb forgalmat biztosító termékét juttatja ezzel Fair Trade-címkéhez.
Új influenza: ne féljünk a disznóhústól!
Négy nemzetközi szervezet is arra hívta fel a figyelmet a hétvégén, hogy az új H1N1 vírus nem jelent kockázatot a sertéshúsból készített termékek fogyasztására, az élelmiszer-biztonsági előírások betartása mellett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) mellett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az Állategészségügyi Világszervezet közleményében azt hangsúlyozta, hogy nincs szükség óvintézkedésekre a sertéshús-kereskedelmet érintően.
Az „olcsó kalória” átka
Több könyv tényanyagát foglalja magában a Food, Inc. című dokumentumfilm, mely az amerikai élelmiszer-előállítás minőségromlásáról, annak egészségi, környezeti és evolúciós veszélyeiről, valamint a növények kémiai és genetikai manipulációjáról rántja le a leplet. Robert Kenner meghökkentő látképét a Hongkongi Filmfesztiválon néztük meg.
Válságban élelmiszerből is kevesebb fogy
Kevesebb pénzt költöttek el a magyar háztartások napi fogyasztási cikkekre 2009 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Mindez a csökkenés a forgalom volumenére is igaz, hiszen kevesebb élelmiszert és háztartási vegyi árut vásároltunk az idei első negyedévben 2008 első három hónapjához képest - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Háztartáspanel felmérésének legfrissebb eredményeiből.
Jelent-e fenyegetést az élelmiszer-terrorizmus?
A szennyezett élelmiszer rövid idő alatt a világ csaknem minden pontjára eljuthat, sokféle termékbe bekerülhet, és tömegek megbetegítésére képes. A nem szándékos mérgezések rávilágítanak arra, milyen borzalmas következménnyel járna, ha terrortámadás érné az élelmiszerlánc bármely pontját. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal április közepén vitadélutánt szervezett élelmiszer-terrorizmus témában, hogy erre a kérdésre választ fogalmazzon meg.
Tápláléklánc-reakciók: nem a válság a fő akadály?
Noha élelmiszerhiánnyal - vagyis bővülő kereslettel - is számol a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, mégsem biztos, hogy túléli a válságot, és kikerülhet a versenyképtelen környezetből az ágazat számos vállalkozása.
A sonkát inkább a 40 év felettiek szeretik
Egyre kevesebbet vásárolunk a húsvéti ünnepkör kedvelt szezonélelmiszereiből. A tavalyi szezonban is kevesebb húsvéti csokoládéfigura és sonka fogyott. A 40 év feletti háziasszony által vezetett háztartások jellemzően nagyobb arányban vásárolnak főtt-füstölt sonkát húsvétkor, míg a szezonális édességek vásárlóközönsége a fiatalabb korcsoportok irányába tolódott el az elmúlt évben - derül ki a GfK Hungária ConsumerScan adataiból.
A magyarok korlátoznák az iskolai büféket
A büfékínálat szigorítását elsősorban azok a fiatalabbak támogatnák, akik döntően felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és érdeklődnek az egészségtudatos életmód és az egészségügy friss hírei után - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.
"Lehet drágább, de magyart kellene venni"
Nem teljesen ellenőrizhetőek, ezért nem biztonságosak a hosszú élelmiszerláncok, amelyek helyett inkább a helyi, megbízható termelőktől származó élelmiszerek kerülhetnek előtérbe a jövőben - mondta el Gőgös Zoltán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára, a II. Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján.
Élelmiszertartalék kell!
Az élelmiszerárak drasztikus növekedése és az élelmiszerkészletek jelentős megcsappanása miatt az EP globális élelmiszertartalék-hálózatot hozna létre és készletezési kötelezettséget írna elő. A képviselők növelnék a mezőgazdaságra szánt fejlesztési segélyek összegét, és biztosítanák a fejlődő országok kistermelői számára a mikrohitelekhez és hitelgarancia-programokhoz való hozzáférést.
Többé nem kerülhet lúg a halba!
A kínai hatóságok közzétették a tiltott élelmiszeradalékok listáját, amelyek között még ipari festékanyagok, rovarölő szerek és csatornatisztításhoz használt vegyületek is vannak.
Tíz emberből négynek számít, hogy magyar
A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának tavalyi adataiból kiderül, hogy a vásárlók közel fele általában egy adott márkához ragaszkodik, és ugyanilyen arányban vélik azt, hogy a neves márkák drágábbak, mint más termékek, viszont a minőségük is jobb. A 2008-as Shopper Insight felmérés eredményei szerint a márkahűség és az árérzékenység viszonyát jól mutatja, hogy honfitársaink fele mindig, illetve gyakran hasonlítja össze a különböző márkák termékeit a vásárlás során.
Sertés- és marhahússal fogyasztanák a magyart
Egészséges táplálkozásunk feltétele a megfelelő étrend kialakítása, amiben meghatározó szerepet játszik életmódunk, szokásaink, a divat és az aktuális élelmiszer-kutatási eredmények. A húsokat, főként a vöröshúsokat az elmúlt években sokan száműzték tányérjukról, olykor különösebb ok nélkül. Ma a szakértők nagy része azt állítja, hogy ez helytelen felfogás, hiszen a vöröshús gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. A marha- és sertéshúsok fehérjében is bővelkednek, akárcsak a hal vagy a baromfihús, de a vérképzéshez szükséges vasat nagyobb mértékben tartalmazzák. Emellett B-vitamin tartalmuk hozzájárul étvágyunk és energiánk szinten tartásához.
Zöldségekkel próbálnak etetni minket!
Ha száz grammal sikerülne növelni a napi zöldség-gyümölcs fogyasztását, úgy évente 370 ezer tonnával lehetne több zöldséget és gyümölcsöt termeszteni.
Ciánnal szennyezett felvágott Japánban
A japán Itoham Foods nevű cég kútjaiban a megengedett mérték háromszorosát elérő mennyiségű ciánt mutattak ki. A vizet élelmiszereknél használták.
Egyre több magyarnak fontos, mit eszik
A magyar fogyasztók 53 százaléka az utóbbi időben jobban odafigyel az élelmiszerek csomagolásán található, összetevőket és tápértéket feltüntető tájékoztatásra, mint korábban - derül ki az ACNielsen Piackutató Kft. on-line felméréséből.