A lázzal, hasmenéssel, hányással járó betegség elkerülése, megelőzése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összeállította legújabb „Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről" című tájékoztató kiadványát.
A szalmonellózisért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. A NÉBIH felhívja a lakosság és az élelmiszer előállítók - különös tekintettel a vendéglátási és közétkeztetési egységet működtető vállalkozások- figyelmét, hogy csupán a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével a betegség egyszerűen/könnyen megelőzhető.
Mi a szalmonellózis, és milyen tünetei vannak? Hogyan kerül az ételbe a szalmonella? Hogyan lehet a megbetegedést megelőzni? Megtudhatja a NÉBIH legújabb tájékoztatójából.
Kérdezz-felelek a szalmonella okozta megbetegedésekről