Hogy hat a szaloncukorra a chipsadó?

A figurás édességekből már a valódi csokoládét, szaloncukorból egyre-inkább az ismert márkát választjuk. A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben azonban- bár a gyártók továbbra is odafigyelnek a minőségre, - fennáll a veszélye, hogy a fogyasztók az olcsóbb termékek felé fognak fordulni.

 

Csoki Mikulás a csizmában, édességet rejtő Adventi kalendárium, csokoládé díszek és szaloncukor a karácsonyfán. A hagyományos decemberi „édes ünnepekkel" a minőségi édességek időszaka is beköszönt. A hungarikumnak számító szaloncukorból mi fogyasztók ebben a 4-5 hétben kb. 4000 tonnányit vásárolunk. Az áruházak polcairól ilyenkor kerül a csizmákba az a 738 tonnányi szezonális édesség is, amely az éves csokoládé figura forgalom felét adja, és amelyre közel 2,5 milliárd forintot költöttek a magyar családok 2010-ben. Manapság már elsősorban a minőségi termékeket választjuk: a szaloncukorból a márkás, csokoládéból készült, esztétikus kiszerelésű állótasakos vagy dobozos kiszerelést, a figurás édességekből pedig főleg a tejcsokoládéból készült Mikulásfigurákat. A bizonytalan gazdasági környezet ellenére a gyártók továbbra is kiemelten figyelnek a minőségre.

„Hazánkban a tavalyi évben a gazdasági válság ellenére is stabil maradt a kereslet a karácsonyi szezonális édességek iránt." - mondja Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke. „Nagyon örülünk annak, hogy az elmúlt négy évben a fogyasztók preferenciája a minőségi termékek irányába mozdult el, a figurás édességek esetében egyértelműen a csokoládé termékeket preferáljuk és a szaloncukrok estében is elindult ez a folyamat. A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben azonban- bár a gyártók továbbra is odafigyelnek a minőségre, - fennáll a veszélye, hogy a fogyasztók az olcsóbb termékek felé fognak fordulni- tette hozzá a szakember. (A népegészségügyi termékadóról itt olvashat bővebben.)

A hungarikumnak számító szaloncukorból például fejenként egy tasak, összesen pedig kb. 4000 tonna, elsősorban zselés, vajkaramellás, marcipános, kókuszos, újabban pedig diós, mandulás, mogyorós, feketeerdő ízesítésű édesség kerül nemcsak a karácsonyfákra, hanem egyre inkább kínáljuk fogyasztásra. Erre az édességre összesen közel 5 milliárd forintot költünk. Vásárlásaink jelentős részében tasakos terméket választunk, kisebb hányadában pedig kimérve vagy dobozban vesszük meg a fáravalót. Viszonylag rövid történetük ellenére a csokoládé figurák Magyarországon óriási népszerűségnek örvendenek, amit az is jól mutat, hogy a 2010. évi karácsonyi szezonban összesen 493 tonnányi figurás édességet vásárolunk, amelyekre 1,6 milliárd forintot költöttünk.

Az Édességgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint a gyerekek csizmáiba kerülő klasszikus Mikulás figurákra ilyenkor mintegy 1,34 milliárd forintot, a növekvő népszerűségű, Adventi kalendáriumokra 278 millió forintot költünk, míg 256 millió forintot fordítunk az olyan üreges csokoládé figurákra, mint például a csoki díszek és egyebek. Vásárlásaink szerkezetében, mind a szaloncukroknál, mind pedig a figurás édességek esetében „minőségi változást" figyelhetünk meg. A statisztikák szerint ugyanis a 2010 karácsonyán értékesített édességek mennyiségének 67% (494 tonna), értékének pedig már 84% százaléka (2,07 milliárd Ft) a valódi csokoládéból készült termékekből származott.

„A figurás édességek fogyasztásának fele a karácsonyi szezonra esik, ami azt jelenti, hogy ezen édességeket időben koncentráltan fogyasztjuk el. Ezért fontos az, hogy a fogyasztók ne csak az ár, de a minőségi szempontok figyelembevételével döntsenek." - emelte ki Sánta Sándor. „Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő, minőségbiztosítási rendszerek előírásai alapján, jó minőségű és ellenőrzött alapanyagokból, megfelelő műszaki technológiával gyártott és szállított termékek fő ismertetőjegye a márka, a csomagolás és az ismert gyártó." - tette hozzá a szakember.

„Kutatásunk eredménye szerint minden negyedik „elkötelezett" és minden második „átlag" fogyasztó vásárlás csökkentést tervez. - mondta Pintér Erika, a Trend International Piackutató Kft ügyvezető-tulajdonosa. - Az „elkötelezett fogyasztók" döntően ragaszkodnak a minőséghez, és nem fordulnak az olcsóbb termékek felé, míg az „átlag" fogyasztók fele viszont várhatóan olcsóbb terméket választ, bár a minőségről többségük nem szeretne lemondani. - tette hozzá a szakember.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo