Drágul a csoki!

Mától éles a chipsadó, a népegészségügyi termékdíj gyakorlati hatását azonban még csak találgatni lehet. Az ÉFOSZ szerint félő, hogy az újabb adóteher ellehetetleníti a kis- és középvállalkozásokat, és munkahelyeket szüntet meg. Emellett inflációs nyomást gerjeszthet, csökkentheti az ÁFA bevételeket, erősítheti az ágazatban tevékenykedő vállalakozások versenyképességét jelenleg is erősen veszélyeztető feketekereskedelmet, így összességében a társadalomra és a gazdaságra is kártékony hatást gyakorolhat.

A kormányzat jelentős költségvetési bevételre számít az új adóból: a Széll Kálmán tervben 20-40 milliárdról szólnak, amiből többek között az orvosi rezidensek itthon tartását támogatnák. A törvény megálmodói szerint a különadó lépés az egészségesebb társadalom irányába is. (Bár a magyarok többsége nem hisz a chipsadó egészségügyi hatásában.)

Az iparágak szereplői viszont versenyhátrányról beszélnek: azok a hazai gyártók, amelyek csak itthon tevékenykednek, kénytelenek elszenvedni a plusz terhet, míg a multinacionális cégek adózásukat a telephelyeik között akár optimalizálni tudják.


Forrás: sxc

Kérdés, hogy a gyártók, hogyan reagálnak az új teherre. Amennyiben a vevőkre terhelik, jelentősen nőhet a termékek ára. Ha a gyártási folyamatnál alkalmazkodnak a megszorításokhoz, a megszokott ízeket veszítjük el. De vajon mennyivel egészségesebb az aszpartammal édesített termék, miközben az édesítőszer esetleges káros hatásairól Európa-szerte folynak kutatások, vagy a margarin, amelyről szintén megoszlanak a vélemények.

Az Élelmiszer-feldogozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint félő, hogy a különadó miatti esetleges áremelés különösen hátrányosan érintené az alacsonyabb jövedelmű fogyasztókat.

Fizess, ha édes vagy, ha sós!

Szeptember 1-jétől bűnhődnek a cukros és sós termékeket gyártók, valamint a magas koffeintartalmú valamint az alacsony gyümölcstartalmú cukros italokat előállítók. A határ a 25 százaléknál kisebb gyümölcs- és deciliterenként 8 grammnál több cukortartalom, a decinként 10 milligrammnál magasabb koffein, a 10 dekagrammonként 4 dekánál több cukor az előrecsomagolt sütiknél, a sós rágcsálnivalók után pedig akkor fizet a gyártó (vagy a hazai piacon a terméket először forgalomba hozó cég) ha az 10 dekagrammonként 1 grammnál több sót tartalmaz. Az ételízesítők sem képeznek kivételt: 10 dekagrammonként 5 gramm só a határ.

Az üdítőitalok adója literenként 5 forint, az energiaitaloké literenként 250 forint, a süteményeké kilogrammonként 100 forint, a snacké és az ételízesítőké pedig kilogrammonként 200 forint, írja a Pénzcentrum.

Az (ÉFOSZ) már korábban tiltakozott a népegészségügyi termékadó bevezetése ellen. Elhibázottnak és elhamarkodottnak tartják az élelmiszer különadó bevezetését, amely veszélyezteti az ágazat jövőjét. Szerintük valódi szakmai vita és hatásvizsgálat nélkül született meg a ma hatályba lépő döntés. Az évek óta zsugorodó hazai élelmiszeripar érdekeit képviselő ÉFOSZ szerint a különadó nem fogja biztosítani az elvárt bevételt a központi költségvetés számára, ugyanakkor az élelmiszerek fogyasztói árának további növekedéséhez és hazai munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Már így is drága

2007 óta csökken az élelmiszer termékek eladása és 2010 májusa és 2011 májusa között az élelmiszer árak 8,6 százalékkal emelkedtek – a cukor ára például 66 százalékkal nőtt. Míg Magyarországon az uniós tagállamokban alkalmazható maximális mértékű, 25 százalékos áfa terheli az élelmiszereket, számos országban 0 vagy 5 százalékos kulcsot alkalmaznak, az árak mérséklése érdekében.

Ne így védjen a kormány!
A Patika Egészségpénztár hírlevelében a nyár folyamán arról kérdezte olvasóit, hogy a chipsadót hatásos intézkedésnek tartják-e a magyar lakosság egészségi állapotának javítására. A válaszokból kiderült, hogy a hazai társadalom nem ért egyet az intézkedéssel: csak majdnem minden tizedik válaszadó gondolta úgy, hogy ez hasznos lépés.
Az elsöprő többség viszont úgy véli, hogy nem a büntetés, hanem a jó irány támogatása lenne a megfelelő út. A válaszadók 86,3 százaléka a bevételnövelő lépéseknél sokkal hasznosabbnak tartaná, ha az egészséges életmódot részesítenék kedvezményben. A Trend Budapest Piackutató cég közelmúltban végzett reprezentatív fogyasztói kutatása is hasonló eredményt hozott. A magyar fogyasztók hetven százaléka elutasítja az élelmiszereket sújtó különadó tervét, ráadásul a lakosság nem a sós, cukros vagy zsíros ételeket okolja az elhízásért, hanem egészségtelen életmódját és a bőséges házi kosztot. A Nielsen felmérése szerint pedig a magyarok a hiteleik után az élelmiszer árak növekedése miatt aggódnak a leginkább, utal rá sajtóközleményében az ÉFOSZ.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo