A 2017-es évi halfogyasztás növekedésének oka, hogy Magyarországon a haltermelésen belül az étkezési haltermelés több mint 10 százalékkal emelkedett a 2016. évi értékhez képest, illetve a hazai hal- és halászati termékek importja is 5 százalékkal bővült 2017-re. A halhúsfogyasztás messze elmarad az EU átlagától, ami kb. 23 kg/fő évente, de ha belegondolunk, hogy hazánk nem rendelkezik tengeri halászattal, említésre méltó, hogy növekedő halfogyasztási tendenciát tudunk elérni „csak” édesvízi akvakultúra-termelés eredményeként.
A hazai halhúsfogyasztási szokásokat és fogyasztói viselkedéseket tekintve megállapítható, hogy a halvásárlás alapvetően a vallási ünnepekhez kötődik, és nem feltétlenül a korszerű és egészséges táplálkozás motiválja a vásárlókat. Az egy főre jutó teljes húsfogyasztás 9 százalékát teszi ki a halhúsfogyasztás.
A jelenleg futó Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében 2,602 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre a halászati és akvakultúra-termékek feldolgozására irányuló beruházások támogatására. (Forrás: NAK Élelmiszeripari Hírlevél)