Import cikkek

hirdetés

Ömlik az import élelmiszer Magyarországra, mert olcsóbb

Ömlik az import élelmiszer Magyarországra, mert olcsóbb

Kedvezőtlen tendencia a kiskereskedelem nyitása az import élelmiszerekre.
Szeptemberben is romlott a külkereskedelmi mérleg

Szeptemberben is romlott a külkereskedelmi mérleg

652 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány.
Nagyot romlott a külkereskedelmi egyenleg

Nagyot romlott a külkereskedelmi egyenleg

Augusztusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi hiány.
Romlott a külkereskedelmi egyenleg

Romlott a külkereskedelmi egyenleg

471 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány júniusban.
Nem mindegy, milyen devizában fizetünk, ha a lengyelektől vásárolunk

Nem mindegy, milyen devizában fizetünk, ha a lengyelektől vásárolunk

A magyar vállalatoknak Lengyelország a harmadik legnépszerűbb import gazdasági partner Európában. Azonban a többségük több tízezer euró veszteséget is elérhet, amiért euróban és nem zlotyiban fizet a termékekért.
hirdetés
302 millió euró volt októberben a külkereskedelmi hiány

302 millió euró volt októberben a külkereskedelmi hiány

2021. októberben a kivitel volumene 10, a behozatalé 5,6%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.
A külkereskedelem is megsínylette a járványt

A külkereskedelem is megsínylette a járványt

Októberben az export euróban számított értéke 1,5, az importé 6,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
Magyar kkv-k külpiacra jutását segíti a kormány

Magyar kkv-k külpiacra jutását segíti a kormány

2 milliárd forintot adnak rá.
Export, import: mindkettő csökkent

Export, import: mindkettő csökkent

Júliusban az export euróban számított értéke 5,6, az importé 7,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 184 millió euróval javult, 262 millió eurót tett ki - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hogy indította az új évtizedet a magyar export?

Hogy indította az új évtizedet a magyar export?

Jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, növekedéssel indult az év Magyarországon, már ami a külkereskedelmet illeti, hiszen az export és az import is emelkedett.
hirdetés

Van egy jó terméke a cégednek? Újra segítenek a külföldi piacra jutásban

Az új termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások idén 2,5 milliárd forintnyi költségvetési forrásra nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Belassult az export és az import

Mindkettő érték csökkent novemberben.

Irtózatos pénzek gyűlnek az online kereskedelemben

A külföldi webáruházakból történő vásárlások növekedése óriási kihívás elé állítja a hazai e-kereskedelmi vállalkozásokat és a gazdaságot. Egyre nehezebb sikeresnek lenni a gyorsuló ütemben konszolidálódó piacon.

Minden kontinensre jut magyar cég

Milyen piacokon működnek az exportban és importban érdekelt magyar vállalkozások? Melyek azok a kihívások, amelyekkel szembesülnek a nemzetközi terjeszkedések során? Ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat a hazai cégek körében a Bisnode legfrissebb kutatása.

A várakozás lefelé, az infláció felfelé tart

A magyar gazdaság fontosabb ágazatainak növekedése 2019 első két hónapjában a tavalyihoz képest még gyorsult is, de a hazai gazdasági várakozások áprilisban már kétéves mélypontjukra kerültek – a GKI prognózisa szerint.

Hogyan tovább? Sok szálon kötődnek a magyar és brit cégek

Már most látszik a BREXIT hatása a hazai cégvilágban is. 2004 és 2016 között folyamatosan növekedett Magyarországon az Egyesült Királyságbeli befektetők száma. A cégszám növekedés azonban teljesen befagyott a 2016-os BREXIT népszavazás óta, a bizonytalanság egyértelműen meglátszik a céginformációs mutatókban.

Kezdjük megszeretni a halat

Az étkezési haltermelésünk 2017-ben 24 ezer tonna volt, az elmúlt tíz évet vizsgálva az egy főre jutó halfogyasztás egyenletesen emelkedő tendenciát mutat. 2007-hez képest 18 százalékos, az elmúlt öt évet nézve pedig 29 százalékos növekedés mutatható ki. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által végzett számítások szerint az egy főre jutó hazai halfogyasztás 2017-ben 6,4 kg volt.

Nagy mennyiséget és jó minőséget vár tőlünk a német piac

Németország Magyarország legfontosabb üzleti partnere. A német piacra való bejutáshoz kaptak praktikus tanácsokat a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Piac & Profit által közösen megrendezett Német-Magyar Üzleti Fórum résztvevői az előadóktól.

Egyetlen magyar cég sem kerülheti ki a Brexitet

A Brexit nemcsak a briteket, hanem Európa minden cégét érinteni fogja – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből.

Szigorúbb lesz a határokon átnyúló struktúrák bejelentése

Magyarországon is értesíteniük kell az ügyfeleik adókerülésre alkalmas, határokon átnyúló adóstruktúráiról a hatóságot a közreműködő tanácsadóknak. A 2020-tól életbe lépő, új uniós irányelvnek megfelelően a bejelentett konstrukciókat rögzíteni fogják egy EU-s adatbázisba, amihez minden tagállam adóhatósága hozzáférhet.

Adózás EU-n kívüli import után

Hogyan kell bevallani a harmadik országból közvetett vámjogi képviselő útján megejtett importot? Erre a kérdésre válaszoltak az Írisz Office adószakértői.

Ezt mindeképpen töltse le, ha külföldön vállalkozna

Bármilyen gazdasági tevékenységet végeznénk külföldön, fontos, hogy ismerjük az adott ország adózási szabályait. A PWC kiadványában 152 ország adójogszabályait foglalta össze.

Így lehet áfamentes az import

Az áfa mértéke világszerte Magyarországon a legmagasabb. Ezen belül speciális szabályok vonatkoznak az importáfára - ezt a témát járta körül az RSM Hungary szakértője.

Most már ehetjük a magyar hagymát

Februárig elég lesz a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Évente 8-9 kg vöröshagymát és alig egy kilónyi fokhagymát eszünk meg.

A külföldről behozott használt kocsi után is kell termékdíjat fizetni

Kevesen tudják, de ha külföldről használt gépkocsit hozunk be az országba, akkor termékdíjat is fizetni kell utána, a gépjármű egyes alkotórészei ugyanis a termékdíj-kötelezettség alá tartoznak: mint az akkumulátor, a kenőolaj, a gumiabroncs vagy elektronika.

Szeptembertől jönnek az olcsó napelemek

Az Európai Unió szeptember 3-án várhatóan megszünteti a kínai napelemek és panelek behozatali korlátozását, elutasítva az uniós gyártók kérelmeit, akik nehezményezik, hogy a bizottsági döntés megnyitja az EU kapuit a dömpingtermékek előtt – értesült a MANAP Iparági Egyesület.

Tartósan az import lenyomja az exportot

Bár júniusban az export növekedése meghaladta az importét, az első félévben utóbbi nagyobb mértékben nőtt. A lakossági fogyasztás bővülése, a beruházások felfutása, valamint az export magas importhányada miatt az importbővülés a következő időszakban is magasabb lehet, emiatt mérséklődhet a külkereskedelmi többlet.

Nem könnyű bejutni a kínai piacra, de nagyon megéri

A csődtől nem menti meg a céget a Kínába történő exportálás és akármire nem vevő a piac. De akinek összejön és hosszútávú kapcsolatokat épít ki, annak a piac méreténél fogva nagyon jövedelmező tud lenni a kereskedelem. Nem árt tájékozódni a keresletről és a kínálatról előzetesen.

Vége a stabil forintnak?

A magyar forint nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest az elmúlt években, de a korábbi időszakot jellemző „boldog békeéveknek”, úgy tűnik vége szakadt – írja Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatóságának vezetője a LinkedInen közzétett véleményében.

Romlott a magyar külkereskedelmi mérleg

Csökkent a külkereskedelmi mérleg többlete a fokozódó import miatt. Az is látható a részletes adatokból, hogy a fogyasztáshoz kapcsolódó behozatal gyorsabban bővül, mint a potenciális növekedést és a versenyképességet fokozó gépek importja.

Veszély vagy lehetőség? Európa és az amerikai-kínai vámháború

Miközben úgy tűnik, az EU egyelőre megússza az amerikai védővámokat, Kína és az Egyesült Államok között eszkalálódik a vámháború. Szerdán a pekingi pénzügyminisztérium arányos választ adott Donald Trump 50 milliárd dollárnyi terméket érintő, 25 százalékos védővámokat kivető rendeletére. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértők szerint a döntések az európai piacokat is felértékelhetik, de egy elfajuló kereskedelmi háború - különösen, ha a két nagyhatalom egymás valutáját is megtámadja - az egész világgazdaságot recesszióba sodorhatja.

Trumpék megújulók energiákat pénzelnek külfüldön

Trump igyekszik csökkenteni a klímaváltozásról szóló kutatások állami költségvetését, ám eközben a kormány illetékes befektetési intézménye megduplázta befektetéseit a külföldi szolárkapacitásokban. Csakhogy ez Obama egyik jogszabályának köszönhető.

Így élhetik túl a méhek és a méhészek

Az európai méz minőségének megőrzésével, a hamisítás elleni fellépéssel és a termelők támogatásával kapcsolatos javaslatokról foglaltak állást európai parlamenti képviselők. A tervezet átfogó és hosszú távú stratégiát szorgalmaz az európai méhek megvédése érdekében, növelné a termelőknek nyújtott támogatást, főleg, ami a veszteségek miatti kárenyhítést illeti.

Csúcsot döntött a hazai áramfogyasztás

Csúcsot döntött a felhasznált villamos energia mennyisége 2017-ben. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. előzetes adatai szerint 2016-hoz képest több mint 2,5%-kal nőtt az igénybe vett mennyiség. Eközben valamelyest csökkent az import aránya.

Energialábnyoma alapján kellene adóztatni mindenkit

A gazdasági szereplők termelő és kereskedelmi tevékenységéből eredő ökológiai károk, externáliák létrejöttét megfizettetik a szennyezőkkel. De ezek jogi személyek, vállalatok. Lesz-e egy nap ökológiai alapú adóztatása az állampolgároknak?

Pontosan fizetnek a német cégek

Sok bosszúságot és kellemetlen tapasztalatot megspórolhatunk magunknak, ha céginformációs rendszerekben tudakozódunk a külföldi cégek adatairól, előtörténetéről, sőt fizetési fegyelméről is.

Új lehetőség: német alapítású cég magyar adózási alanyként

Eddig az Ltd. volt a cégformák közül a sláger, de most már lehetőség van rá, hogy Németországban is alapítsanak olyan céget, mely ott nem végez tevékenységet, hanem magyar székhellyel működik magyar adóalanyként.

A nyersanyagon bukhat az elektroautók gyártása

A német elektromosautó-gyártást, amely teljesen a ritka fémek importjára épül, nyersanyaghiány fenyegeti – figyelmeztet a Német Iparszövetség.

Új kihívások előtt a mezőgazdaság

Folytatódik a mezőgazdasági termékek két fő trendje: a növényi termékek magas készletszintje lefelé, míg az állati termékek esetében a kínai import élénkülése fölfelé tolja az árakat. A hosszú készletezés és a mérséklődő szállítási költségek miatt megjelenő új exportpiaci szereplők pedig mindeközben újabb kihívások elé állítják az ágazatot a K&H elemzése szerint.

Erre ügyeljen, ha olcsón akar importálni

Vámfelfüggesztés iránti kérelmek a tavaszi fordulóban 2017 februárjának végéig terjeszthetőek elő az Európai Bizottságnál, amelyre a Közösség feldolgozóiparában tevékenykedő gazdálkodóknak van lehetőségük - bizonyos feltételek együttes fennállása esetén. Az engedélyt megszerző vállalatok az érvényességi időszak alatt mentességet élvezhetnek az adott termékre vonatkozó vámok alól.

Módosítaná a dömpingszabályokat Brüsszel

Új dömpingszámítási módszerre tett javaslatot az Európai Bizottság a tisztességes kereskedelem szabályainak betartása érdekében az Európai Unióba (EU) irányuló importnál. Az uniós bizottság javaslata olyan országokból érkező behozatalra vonatkozik, amelyekben jelentős piaci torzulás jellemző, vagy az állam széles körű befolyást gyakorol a gazdaságra.

Többet keresnek idén a vállalatok

A tavalyi eredményekhez képest idén nagyobb árbevételre és magasabb profitra számítanak a hazai nagyvállalatok. A kedvező pénzügyi várakozások elsősorban az exportpiacokon várható élénkülésnek köszönhetők, mivel belföldön inkább stagnálásra számítanak a cégek.

A kkv-kat is érinti az új vámtörvény

A május 1-jével életbe lépő új Uniós Vámkódex jelentős változásokat hoz a hatálya alá eső kis- középvállalkozások számára is. Amennyiben az érintett cégek nem készülnek fel az új vámjogszabályi környezetben való működésre, fennakadás keletkezhet az értékesítési láncaikban.

A mezőgazdaság az EU-ra szavaz

A brit mezőgazdasági termelők többsége azt szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna - közölte a brit Országos Gazdaszövetség (NFU). A kilépés súlyos helyzetbe hozná az ágazat szereplőit, és az ország minden háztartásának több ezer font veszteséget jelentene.

Hihetetlen többleteket produkál a magyar export

Az elemzők várakozását meghaladóan nőtt a külkereskedelmi többlet júniusban, az éves exporttöbblet az Erste és a ING elemzői szerint várhatóan meghaladja a tavalyi 6,4 milliárd eurót, a Takarékbank elemzője úgy véli, akár 8,5 milliárd euró közelébe is ugorhat.

KSH: áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

Áprilisban a kivitel 8,8, a behozatal euróban számolt értéke 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 497 millió euró volt, 16 millióval kevesebb a tavaly áprilisinál – jelentette a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Túl drága a magyar paprika a túléléshez?

Elsorvad a magyar fűszerpaprika termelés, ha nem történik valami változás az ágazatban. A Fűszerpaprika Terméktanács szerint néhány százmillió kéne a mentéshez.

Importál? Így kell áfáznia!

Hogyan kerülhető el, hogy abban az országban vámolják el a terméket, ahol kirakodták az unió területén belül? Mi történik, ha a kirakodás helyén vámolják el, s onnan szállítják tovább Magyarországra?
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Milliókat húztak ki a lakásvásárlás előtt állók zsebeiből

Az izmos béremelkedés ellenére az infláció egy év alatt 2,5 millió forintot vett el a lakásvásárlásban gondolkodó családoktól.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

Nem szedethet be extra adót a budakalászi önkormányzat a strandolók után

A budakalászi önkormányzat úgy döntött, 200 forintos települési adót kell fizetniük azoknak, akik felkeresik település területén található tavakat.

Cégblog

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Eldőlt, mennyivel emeli a béreket a Tesco

Sikeresen megállapodott a 2023/24-es üzleti évre vonatkozó bérfejlesztésről.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

Nagyot zuhant a nyereség a H&M-nél

A működési eredményt jelentősen rontották az emelkedő költségek, az infláció miatt visszaeső kereslet, valamint a kivonulás az orosz piacról.

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo