A blokklánc azt is látja, hamis-e az olivaolaj

Gyenge termés ígérkezik olajbogyóban – mi a biztosíték, hogy valódi, szűz olaj van az üvegben a bolt polcán? Egy olasz termelőnél ezt a számítástechnikával ellenőrizhetjük – és kiterjed az ilyen kontroll a whiskyre és a húsokra, zöldségekre is.

Közismert, melyen gyakran hamisítják az olíva olajat: tesznek hozzá magból préselt, vagy gyengébb minőségűt – de ráírják, hogy eredeti olasz, vagy portugál olíva-termék. Az egyik nagy termelő, az olasz Bellucci cég már korábban nyilvántartási számot tüntetett fel az üvegeken és a vásárló egy alkalmazás segítségével ellenőrizhette, melyik ültetvényről származik az olaj. Most az Oracle blokklánc-rendszerének segítségével még pontosabb, részletesebb a kontroll: a szoftver eltávolíthatatlanul rögzíti a terméken a gyártás és szállítás minden időpontját, a szürettől a boltig.

Kép: Pixabay

Hasonló eljárást dolgozott ki az IBM különféle áruk ellenőrzésére, azok képe alapján. A rendszer felveszi például whiskys üvegek optikai képét, a címkén rögzített parányi adatok nem megváltoztathatók. Így a szállításnál, a határellenőrzésnél, a raktárakban és a boltokban mindig ellenőrizhető az ital „optikai névjegye”, felfedezhető az esetleges hamisítás.

Az IBM most a Walmart élelmiszerlánc-hálózatnak készít hasonló rendszert, amellyel a zöldség-

Megvan a megoldás a baktériummal fertőzött élelmiszerek kiszűrésére
A blokklánc valósíthatja meg a zöldség- és gyümölcsáru-forgalom teljes átláthatóságát. Segítségével a boltok és éttermek pontosan tudnák, honnan ered az uborka vagy a saláta, és mikor szedték. Így ha kitör egy baktériumfertőzéses járvány, rögtön valószínűsíteni tudnák, mely szállítmányokból nem szabad a fogyasztóknak adni.
termékeknél ellenőrizhető azok származása és útja az üzletig. Hasonló eljárással kontrollálja a kínai Alibaba az Ausztráliából és Új-Zélandból érkező élelmiszereket.

A ellenőrzés ilyen lehetősége kibontakozik a hús-termékeknél is, ahol ugyancsak nem ritkán kapjuk azt, amit rendeltünk. A megoldás a DNA-elemzés. Az egyik kidolgozott módszernél meg tudjuk állapítani a csalást, ha tudjuk, mit keresünk: például lóhúst a vesepecsenyében. Az ír Élelmiszerbiztonsági Hatóság viszont már olyan vizsgálati módszerrel rendelkezik, amellyel a termék minden összetevőjét ki tudja mutatni – azok biológiai eredetével. (Forrás: BBC)

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo