A banánt is elviheti a klímaváltozás

A fekete sigatoka, közkeletűbb nevén a fekete levélfoltosodás egy olyan gombás fertőzés, ami a banánfa levelét támadja meg, és akár a termés 80 százalékát is elpusztíthatja. A kárt valójában a gomba által kibocsátott toxikus anyagok okozzák.

A fekete levélfoltosodás egy olyan gombás fertőzés, ami a banánfa levelét támadja meg, és akár a termés 80 százalékát is elpusztíthatja. A kárt valójában a gomba által kibocsátott toxikus anyagok okozzák. A jelenség nem új keletű, Dél- és Közép-Amerikában először az 1960-as években észlelték a fertőzést. Hondurasban 1972-ben jelentették, Brazíliában 1998-ban terjedt el, Puerto Ricóban 2004-ben, Martinique, St. Lucia, St. Vincent szigetén pedig a 2000-es évek végén jelent meg. Mára már Floridában is megtelepedett a gomba.

Az Exeter University kutatói azt modellezték, hogy a gombafajta terjedéséhez vajon hozzájárult-e a globális felmelegedés, és a kacifántos nevű Philosophical Transactions of the Royal Society B. tudományos szaklapban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy igen, a klímaváltozás is felelős a banánfákat megbetegítő gomba térnyeréséért.

Kép: SXC

Az angol kutatók az elmúlt 60 év hőmérsékleti és klimatológiai változásait vetették össze saját kísérleteikkel, vagyis hogy a különféle hőmérsékleteken mennyivel virulensebb a gombás fertőzés. A tudósok mindig szeretnek finoman és eufemisztikusan fogalmazni, ezért nem tesznek egyértelmű egyenlőségjelet a fertőzés terjedésének ténye és a felmelegedés közé, hanem azt állítják, hogy a klímaváltozás a ’60-as évek óta átlagosan 44,2 százalékkal növelte Dél-Amerika és a Karibi-térség banántermelő régióiban a fertőzés esélyét. Ez egyértelműen az esősebb időjárásnak köszönhető, vélik a szakemberek.

Kihalás szélén a kávé vadon élő fajtái
A kávé vadon élő fajtáinak 60 százaléka a kipusztulás szélére sodródott. Több mint száz fajta nő vadon a természetben. Ráadásul a növény magjai sem igazán bírják a tárolást, így nincs esély egy vészkészlet elraktározására, ha kipusztulna a vadon élő fajták nagy része.
Azokban a térségekben, ahol a klíma csapadékosabb, és párásabb időjárást szül, kedvezőbb körülményeket talál ez a gombafajta, és nagyobb mértékben fogja pusztítani a banántermést.

Drágább lesz a banán

Jelen pillanatban kordában tudják tartani a betegség terjedését gombaölő anyagok permetezésével. Costa Ricában például 40-80 alkalommal kell kezelni a fákat évente, hogy a termés nagy része épségben maradjon. Ez éves szinten 100 millió dollárjába kerül az országnak. Hasonló pluszkiadásokra kell számítania a többi banántermelő országnak is. A CNN tudósítása azt hangsúlyozta, hogy a banán nem fog eltűnni a föld színéről – nem kell tehát búcsút mondanunk a banános süteményeknek, kekszeknek, pudingoknak, turmixoknak, fagylaltoknak, pelyheknek –, de az ára mindenképpen emelkedni fog, mert a gombás betegség elleni védekezés hatékonyabb, gyakoribb permetezést kíván. A tudósok nyíltan ki is mondták, hogy üzenetük nem más: magasabb, fair árat kell fizetni a banánért ahhoz, hogy fenntartható termesztése megvalósulhasson, és a jövőben is képesek legyünk élvezni az étrendünkben.

(CNN)

Banánköztársaság? Banánuniverzum!
A banántermesztés emberi szenvedéssel teli háttértörténetéről itt írtunk, arról pedig, hogy a cavendish banánfajta dominanciája, a növényfaj diverzitásának csökkenése hogyan segíti a fertőzések terjedését, itt írtunk. A banánt zölden szedik le a fáról, utólagos üzemi érlelésének kulisszatitkairól itt olvashatnak.
 

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo