Új találmány hosszabbítja meg a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóságát

2019. január 13. vasárnap - 10:01 / Kriston László
  •    

Új eszközt vetnek be az élelmiszerpazarlás elleni harcban. Egy angliai innováció képes volt napokkal meghosszabbítani azt az időszakot, ameddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs. A banánok szállítási ciklusa is hosszabb lett az új eszköznek köszönhetően.

Az It’s Fresh! nevezetű angliai cég olyan bélyegnagyságú szűrőt fejlesztett ki, mely magába szívja az etilént, melyeket a csomagolt zöldségek és gyümölcsök bocsátanak ki, ahogy a bennük lévő hormonok „érni” kezdenek, vagyis amikor a gyümölcsök erjedésnek, romlásnak indulnak. A szűrőt már használják is a szigetország legnagyobb élelmiszeráruház-láncai, például a Waitrose, a Marks & Spencer és a Morrisons. A cég húsz országban 50 pilotprojektet bonyolít a céges ellátási láncokban keletkező élelmiszerpazarlás csökkentésére. A szűrő a zöldség- és gyümölcsboltok polcain való tárolást négy nappal növelte, a banán szállítási – leszedéstől a boltok polcára kerülésig tartó – időtartamát 70 napra sikerült vele feltornászni.

Még zölden szedik le. (Fotó: sxc)

Még zölden szedik le.
Fotó: SXC

A banánoknál egyébként általában 14 napba telik a szállítás. Ez úgy történik, hogy leszedik a fáról például a Karib-szigeteken, ahol 36 órán belül hűtött teherhajókba rakodják. Nagyjából hat nap kell ahhoz, hogy az Atlanti-óceánon átkelve a banán Európa nyugati felén kössön ki, mondjuk Angliában. A szárazföldi szállítást még ezen felül kell számolni.

Európában hűtött teherautókon szállítják a banánt az érlelőraktárakba, ahol a hőmérséklet 11 Celsius-fok. Itt 12–16 órán át áll a szállítmány, ahogy a levegő hőmérsékletét fokozatosan felemelik 17 Celsius-fokra.

Hengerekből vagy tárolókazettákból etilént eresztenek a helyiségbe, hogy katalizálják a gyümölcs érési folyamatát. A raktárt 24 óráig zárva tartják, majd a szellőzőrendszer bekapcsolásával kieresztik az etilént, s 3-4 napon át 17 Celsius-fokon tárolják a banánt.

A gyümölcs húsában a hőmérséklet ennek dupláját éri el, vagyis rengeteg szén-dioxid és más gáz távozik belőle az iparilag szabályozott, gyorsított érés során. Összességében nagyjából 14 napba telik, mire a banán a boltokba kerül.

Zöld innovációkkal újul meg az élelmiszeripar és az agrárium
Az agrárium és élelmiszeripar nemcsak a leggyorsabban növekvő, de a legjövedelmezőbb szektorok közé is tartozik. Ugyanakkor a népességnövekedés és a klímaváltozás óriási veszélyeket tartogat az élelmiszerellátási lánc számára. Startupok sora próbál megoldásokat találni a kihívásokra.