Döglődik a sajtó: a New York Times is ebédet szállít

Úgy tűnik a digitális lapelőfizetési modell még a világ legnagyrabecsültebb lapjának sem jelent biztos üzleti alapot. Ahogy folyamatosan csökkennek a reklámbevételek, a Wall Street Journal és a Men's Health is gasztronómiával akar szert tenni gyorsabban növekvő melléküzletágakra.

Az amerikai nagyvárosokban az ebéd házhoz szállítása a legmenőbb gasztronómiai üzlet. A startupoktól a megalapozott, nagy múltú áruházláncokig, szinte minden piaci szereplő beindította ételrendelési szolgáltatását.

A Blue Apron nevű startupnak például olyan jól megy ez, hogy a cég értéke elérte a 2 milliárd dollárt. Vagyis a kockázati tőke is növekedési és profitpotenciált lát az üzletben. Az egészséges élelmiszerekre fókuszáló élelmiszerbolt, a Whole Foods novemberben jelentette be, hogy a Purple Carrottal közösen indít ételhordást.

De vannak ennél meglepőbb szereplők is ezen a piacon: a neves napilap, a The New York Times is felveszi a versenyt a sok riválissal. Miben különbözik a sajtóorgánum szolgáltatása, az NYT Meal Kits a többiek hasonló kezdeményezésétől? A lap gasztronómiai rovata adja az alapot, vagyis a NYT Cooking. A Chef'd nevű startup más márkákkal közösen kivitelezi a rovat legnépszerűbb receptjeit. Vagyis kvázi előre elvégzik a piackutatást: a legtöbb klikket generáló, a legnagyobb tetszést keltő receptek válnak kiszállítható termékké, dobozolt ebéddé.

Kezdésként 20 tételből áll a kínálat, köztük lesz a Kung Pao csirke, boeuf bourguignon, vagyis a híres burgundi marharagu és garnélarák. Az adagok legalsó ára 27 dollár, a kiszereléseket kétszemélyes ebédre  méretezték. Mintegy mellesleg, az ebéd mellé megdobják a megrendelőt 8 heti digitális előfizetéssel. Vagyis hozzáférhet a lap online tartalmaihoz is.

A profilbővítés furának tűnhet, de a nagyvárosi közönség körében nagyon is pörög ez az biznisz. A lap ráérzett erre, mert már 2014-ben elindította kulináris rovatát, sőt önálló honlapként is üzemelteti, melynek 7 millió aktív felhasználója van. Hogy az ételek, melyek a legjobb visszhangot és érdeklődést váltják ki, meg is valósuljanak, már csak a logikus következő lépés.

Világszínvonalú külpolitikai elemzés? Ugyan már! Inkább ételreceptet kérünk!
Fotó: flickr/Sam Chills

A sajtópiacnak a digitális áttörést követő átrendeződése miatt a még egy olyan nagy sajtómárkának is, mint a The New York Times, nagy erőfeszítésekbe telik, hogy profitot tudjon termelni. Így, mint sokan mások, a The New York Times is diverzifikálta tevékenységét.

Megvetette a lábát olyan – a lapeladáshoz szorosabban köthető – bizniszekben, mint a konferenciaszervezés, de még borklubot is indított, és saját online áruházában értékesíti borait. A turizmus piacából is igyekszik egy szeletet kihasítani a lap, a Times Journeys szervezett utakat kínál, az idegenvezetők pedig nem mások, mint a napilap külföldi tudósítói.

Száguld a gasztroexpressz, de fogynak az utasok
Úgy látszik, a gasztronómia iránti érdeklődés nem lanyhult az elmúlt években, és mind a külföldi turisták, mind a hazai lakosság egyre több pénzt hagy az éttermekben és az egyéb vendéglátó ipari egységekben. Itt találja a részleteket.
A több lábon állásra való törekvés nem egyedi kísérlet. A The Wall Street Journal is elindította saját borklubját (WSJWine) a DirectWines-szal együttműködésben. Az NYT ebédeit előállító Chef'd pedig nem kezdő a sajtóval való stratégiai együttműködésben: nemrég a Men's Health és a Women's Health magazinokkal kezdett csomagolt ebédeket árulni.

Az üzleti koncepció az, hogy az elismert sajtóorgánumok pénzzé válthatják tekintélyüket másfajta ajánlások terén: ha az olvasó megbízhatónak tartja a híreiket, elemzéseiket, akkor hallgasson a szakértőikre a borok és az ebédek kiválasztásában is. Logikus, nem?

A számok (egyelőre) azt mutatják, az ötlet működik. 2016 első felében az NYT napilapon kívüli bizniszei (pl. e-commerce, NYT Live konferenciák, glosszák szindikálása, iroda bérbe adása) 2,7 százalékkal nőttek, elérve a 43,8 millió dollárt. Ez a cég teljes bevételének 5,7 százaléka.

A napilap ráadásul nem veszít semmit (maximum presztízst), ha nem jön be az ételszállítás. A működési költségekkel járó rizikót ugyanis javarészt a Chef'd vállalta magára. Az NYT a brandet, a know how-t (a recepteket) és a Cooking honlap erős rajongói bázisát adja, mint célközönséget.

Forrás: The Motley Fool

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo