Bor cikkek


Évtizedes visszaesésre számítanak a világ bortermelésében

Évtizedes visszaesésre számítanak a világ bortermelésében  

A világ bortermelése idén 60 éve a legalacsonyabb lehet a déli féltekén és néhány vezető európai országban visszaeső termelés miatt.
Mit keresnek a vevők, akik borvidéken akarnak ingatlant venni?

Mit keresnek a vevők, akik borvidéken akarnak ingatlant venni?  

Hiába tartják a borvidékeket a magyar táj ékszereinek, az ingatlanpiacon nem mutatnak ennek megfelelő vonzerőt.
Jönnek a műanyag palackos borok

Jönnek a műanyag palackos borok 

Jelentősen növeli a terheket a betétdíjas termékek visszaváltási rendszere és a kiterjesztett gyártói felelősség együttes bevezetése.
Mennyit spórolnak a cégek az adómentes boron? Kiszámolták

Mennyit spórolnak a cégek az adómentes boron? Kiszámolták 

November 16-tól adómentes vásárolhatják reprezentációs céllal a vállalkozások a borokat.
Mi történt? Kevesebb bort isznak a magyarok

Mi történt? Kevesebb bort isznak a magyarok  

A borfogyasztók száma és a borfogyasztás mennyisége is jelentősen csökkent az utóbbi években Magyarországon.
Borlepárlási támogatást szerezhetnek a borászatok

Borlepárlási támogatást szerezhetnek a borászatok 

Az Agrárminisztérium (AM) 1,6 milliárd forint keretösszeggel támogatást biztosít a borászatoknak védett eredetű rozé- vagy vörösborok lepárlására.
Pincék, borozók sem kerülhették el az ellenőrzést, itt a vizsgálat eredménye

Pincék, borozók sem kerülhették el az ellenőrzést, itt a vizsgálat eredménye  

Szépasszonyvölgyben és a Balaton partján is ellenőrizték a borokat a hatóság. 
Segítséget kapnak a borászok

Segítséget kapnak a borászok 

A borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született.
A tokaji bor eddig is kiváló volt, még jobb lehet

A tokaji bor eddig is kiváló volt, még jobb lehet 

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) fennhatósága alá tartozó Tokaj Wine Business Institute (TWBI) szeptemberben elindítja az 1 éves borüzleti menedzser képzését. A dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével létrejött posztgraduális iskola páratlanul rugalmas, ugyanakkor nemzetközileg is magas színvonalú tananyaggal várja a hallgatókat. A szakmai értéket a dijoni székhelyű School of Wine & Spirits Business at Burgundy School of Business-szel (BSB) kötött együttműködés is garantálja.
Óriás kerti parti lesz Budapesten – főszerepben a buborékok

Óriás kerti parti lesz Budapesten – főszerepben a buborékok 

Június 10. és 12. között a Városligetben rendezik meg a 11. Rosalia fesztivált.

Visszaváltható borosüvegekkel zöldülhetnek a hazai áruházláncok 

Egy friss tanulmány szerint Európában a különböző termékek csomagolásának 36 százalékát teszi ki a szilárd települési hulladék. Ennek egy része a borágazatban használt egyszer használatos üvegpalack, amelynek környezeti hatása a többi csomagolással összevetve sokkal nagyobb. A Humusz Szövetség ezért is népszerűsíti az újrahasználatot, ennek fontosságát pedig erőteljesen hangsúlyozza az illetékes minisztériumnak, és a nagy hazai bevásárlóláncokat is megkeresték, hogy tegyenek az ügy érdekében.

Komoly dilemmákkal néznek szembe a hazai családi borászatok 

Szétválaszthatatlanul összefonódik a család és a vállalkozás dimenziója a hazai családi borászatok esetében – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) legfrissebb kutatásából. Ez a jelenség jelenthet előnyt és hátrányt is a működésben, de mindenképp dilemmák, kihívások elé állítják a tulajdonosokat. A családi borászatok a családi vállalkozások egy igen izgalmas és sajátos típusát képviselik – gondolkodásmódjukat, céljaikat és működésüket pedig a kutatás révén közelebbről is megismerhetjük.

Mivel koccintunk az ünnepen? 

Ha karácsony, születésnap, kitüntetés, szilveszter, fogadás – akkor pezsgővel koccintunk. Nem champagne-nal természetesen, hiszen azt csak a franciaországi Champagne megyében leszüretelt szőlőből lehet, ott, helyben készíteni, a régi francia metódus szerint – de magyar rokona is egyre népszerűbb. Sikeres hazai borpincészetek újabban kiváló pezsgőkkel rukkolnak elő és nagy sikerük van vele. Különleges palackban árusítják, és limitált szériában a nyerspezsgő is kelendő. Divat lett gyöngyöző bort gyártani, csakúgy, mint prosecco-t forgalmazni.

Nehéz helyzetbe került ágazatokon segítene az EU 

Az Európai Bizottság rendkívüli intézkedéseket fogadott el a bor-, zöldség- és gyümölcságazat segítésére, az intézkedések közé egyebek mellett a kockázatkezelési alapok, valamint a termelői szervezeteknek nyújtott fokozott támogatás tartozik.

Nyitják a pénzcsapot a borászoknak 

Két pályázat is indul júniusban.

„Az elismerések igazolják, hogy jó úton járunk” - Schieber Anita borról, alkotásról és üzletről 

Egy szokatlanul barátságtalan időjárással megvert évben, nehéz évjáratban indult útjára tíz évvel ezelőtt a Schieber Pincészet, a kezdeti nehézségek azonban így sem tudták elvenni a kedvet a továbbiaktól. Schieber Anita és férje, Schieber Markus tudatos technológia-fejlesztési lépésekkel, elhivatottsággal, tapasztalatszerzéssel vágott neki a megmérettetésnek, amely a borbarátok kegyeiért zajlik. A tudatos beruházások, a minőségre törekvés és a küldetéstudat meghozta az eredményeket is. A Schieber borok több rangos díjat elhoztak már, Schieber Anita mégis arra a legbüszkébb, hogy a szekszárdi borvidék messze földön híres borászokból álló mezőnye tavaly a borvidék legjobbjának választotta a Tabu kékfrankost.

Mi köze az ezotériának és Rudolf Steinernek a klímabarát borhoz? 

Egyre erősödik a környezet- és egészségtudatos fogyasztók szegmense az élelmiszerpiacon. A bortermelésben az organikus és a „biodinamikus” szőlőtermesztés most az új divat. Illetve nem is annyira új ez: már a teozófia 19. századi német atyjának, Rudolf Steinernek is megvoltak a gondolatai arról, milyen a jó bor. Az ökotudatos 21. századi borászatok tulajdonképpen az ő nyomdokain járnak.

Botrány a borvásáron: melyik az igazi macedón? 

Hosszú évek heves vitái után Görögország és a jugoszláv tagköztársaságból független állammá lett Macedónia megegyezett: az utóbbit ezentúl Észak-Macedón Köztársaságnak nevezik. A düsseldorfi borvásáron visszatért a múlt és kitört a botrány a "macedón" borok között.

Megkezdődött a borpiaci év, így változnak a termelők kötelezettségei 

Augusztus 1-jén hivatalosan is megkezdődött a 2018/2019-es borpiaci év. Az új borévtől egyszerűbb jelentési kötelezettség vonatkozik a borászatokra.

Nem minden francia, ami annak látszik 

Közismerten jók a francia borok, köztük a rozé. Amint azonban a hatósági ellenőrzés megállapította, a francia boltokban, éttermekben kapható rozék között sok millió üvegnek csak a címkéje francia – a bor spanyol…

Hosszú még az út az etikus divatipar létrejöttéig 

A diszkontdivat olcsó termékeinek haszonélvezői vagyunk. Ennek ára azonban negatív externáliák garmadája: környezetszennyezés és a harmadik világ polgárainak alkalmazása embertelen körülmények közepette. Hogyan tisztulhat meg a divatipar?

1,7 millióért kelt el egy üveg tokaji 

Összesen 19 millió forintot költöttek el a tokaji borárverésen, a legdrágább bor 1,7 millióért kelt el. A befolyt pénzt a borvidék fejlesztésére fordítják.

Borkóstoló: a diplomaták között a tokaji a nyerő 

A Tokaji borvidék viszi a prímet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2018-as borválogatásában, amely a külképviseletek és a diplomáciai rendezvények számára készült. Számos neves magyar borvidék nem szerepel a listán, helyet kapott viszont egy olyan erdélyi bor, amely egy Aradhoz közeli borvidéken készült.

Ár, márka és hangulat alapján döntenek a hazai fiatalok 

Az ár, a márka és a hangulat befolyásolja leginkább a magyar egyetemisták borválasztását a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) felmérése szerint. Az ország első, magyar WSET képzésre is jogosult egyetemeként a METU minden hallgatójának elérhetővé teszi a középszintű bor- és párlatismeret kurzust. Az intézmény a kezdeményezéssel összhangban 34 hazai borkülönlegességből választotta ki saját protokollborát.

Szigorítás helyett ágazatra szabott megoldásokat kérnek a szőlő- és borszektor képviselői 

Az Európai Bizottság javaslata szerint minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, valamint figyelmeztetni a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire. A négy legnagyobb európai lobbiszervezet (CEEV, Copa-Cogeca, CEVI, EFOW) levélben fogalmazta meg közös álláspontját, amelyet az Európai Parlament „Bor, párlatok és minőségi élelmiszerek” munkacsoportjának juttattak el. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) is csatlakozott az európai szintű szakmai összefogáshoz, emellett a Wine in Moderation program nemzeti koordinátoraként nemcsak az önszabályozást, hanem a felelős alkoholfogyasztást is tevékenyen támogatja - írja a HNT.

Nem kell még temetni az idei bortermést 

Megkongatta a vészharangot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amikor bejelentette, hogy a tartós januári fagy miatt az idei szőlőtermés elmarad a tavalyitól. Az ország különböző borászataiból származó Vince-napi visszajelzések nem mutatnak ennyire borús képet.

Döglődik a sajtó: a New York Times is ebédet szállít 

Úgy tűnik a digitális lapelőfizetési modell még a világ legnagyrabecsültebb lapjának sem jelent biztos üzleti alapot. Ahogy folyamatosan csökkennek a reklámbevételek, a Wall Street Journal és a Men's Health is gasztronómiával akar szert tenni gyorsabban növekvő melléküzletágakra.

Újra kezd boros nemzet lenni a magyar 

A bor népszerű – széles vásárlókörrel rendelkezik Magyarországon. Az otthoni fogyasztás az idei év első felében stabil volt és ugyan ritkábban, viszont alkalmanként több bort vásároltak háztartások mintegy 7900 forintot elköltve a januártól júniusig tartó hat hónapban. Az értékesítésben legnagyobb súlya a hipermarketeknek és a diszkontoknak van.

Dupla pénzt kapnak a borászok 

Negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé a Miniszterelnökség a borágazat támogatására - jelentette be a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Itthon tarthatók a fiatalok - legalább nyaralni 

Márkastratégia, más utazók jó értékelései és élmények kellenek ahhoz, hogy az Y generációs fiatalok elinduljanak egy-egy magyar úti célt felfedezni - derült ki a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója, Dr. Sziva Ivett turizmus-szakértő legfrissebb kutatásából. Számos magyar régió felismerte már ezt, de van még hová fejlődni.

Hatezer bortermelő terheit csökkenti a kisüzemi státus 

A januártól hatályba lépő új jövedéki törvény által bevezetett kisüzemi bortermelői státus mintegy 6000 termelő adminisztratív terheit csökkenti. A könnyítés a magyar borászat mintegy 90 százalékára vonatkozik – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az MTI-vel.

Jedi a szőlőben 

A borszakma Jedi lovagjainak is szokták nevezni a Master of Wine szakembereket. Hamarosan egy magyar nő is lesz közöttük.

Egy jó bor tényleg befeketés 

A hazánkban újdonságnak számító borbefektetési forma a tőlünk nyugatra fekvő országokban évtizedek óta virágzik.

Vállalkozás mint kamaradarab 

Gyerekkori barátság, közös kosárcsapat, közös rockzenekar– innen már szinte adta magát a közös vállalkozás ötlete a DropShop alapítóinak. A bor, hasonlóan más szeszesitalok piacához megváltozott az elmúlt években Magyarországon: a beszerzőhelyek trendi, közösségi terekké alakultak, ahol enni, inni és vásárolni is élmény. Nem mellékesen jó üzleti lehetőség, ha valaki szívvel-lélekkel és magas szakmaisággal nyitja meg üzletét.

Sokáig emlegetni fogjuk az idei évet 

Magyarországon még nem fejeződöttbe teljesen a szőlőben a munka, még tart a a késői szüret. A badacsonyi borvidéken kiemelkedő minőségre számítanak.

Horvát-magyar borturisztikai együttműködés 

Borturisztikai szolgáltatások közös fejlesztésébe kezdett egy horvátországi település és két magyarországi szakmai szervezet a napokban, az egy évig tartó projektre 405 ezer eurót költenek.

Lehet, hogy jövőre a bort is importálni kell 

Jó minőségű az idei szőlőtermés, régen volt ilyen egészséges a magyar szőlő, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország. Az aszály miatt ugyan csökkent a termésmennyiség, de a többi mezőgazdasági ágazathoz képest a szőlőültetvények viszonylag jól viselték a szárazságot.

Megvan az Év Pincészete 

A Borvidéki Hegyközségi Tanácsok tisztségviselői, a Magyar Bor Akadémia tagjai és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége tagjai szavaztak idén is az év legjobb pincészetére. A kitüntető címet 2012-ben a szekszárdi Mészáros Pince nyerte el. A tulajdonos család évszázadok óta bortermeléssel foglalkozik.

Egyszerűbb lesz támogatást kérni a törkölypálinkára 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) egyszerűsíti a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat, hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.

Elfogadták a bortörvényt 

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény alapján 2013. augusztus 1-jétől az ültetvénytelepítési és -kivágási jogok átkerülnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegyközségekhez. Jelentősen nő a helyi hegybíró szerepe. Felgyorsulhat az ágazaton belüli adminisztráció, mert a szükséges döntéseket helyben hozhatják meg.

Több borpárlatot termelnének - Módosítja a kormány a bortörvényt 

Az Országgyűlés elé kerül a bortörvény módosítása, amely többek között lehetővé teszi, hogy a hegybírók dönthessenek a szőlőültetvények telepítéséről és kivágásáról. A jogszabály tervezet kimondja: a szőlőültetvények telepítési és kivágási engedélyezése, valamint az adatszolgáltatási kötelezettség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegybírókhoz kerül, akik közvetlen kapcsolatban állnak a szőlőművelő gazdákkal.

Módosul a bortörvény – nőnek a támogatások 

2014-től - azaz Közös Agrárpolitika következő pénzügyi időszakában 29 millió eurót – több mint 8,5 milliárd forintot – kapnak évente a magyar borászatok. A kormány a tárgyalások alatt folyamatosan arra törekszik, hogy a támogatások tervezésekor minél nagyobb mozgásteret biztosítson a szőlészeknek-borászoknak - hangsúlyozta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Kökény és fia Családi Borászat pinceavatóján, Cegléden.

Magyar borokat vittek Oslóba 

Borbemutatót szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) az oslói magyar nagykövetségen április közepén, a rendezvény különlegességét az adta, hogy ennyi borászat személyes részvételével még nem volt példa professzionális közönségnek szervezett bemutatkozásra.

Túltermelés a szőlőpiacon? 

Magyarország elkötelezett a szőlő újratelepítési jogok fenntartása mellett - erősítette meg Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke egy, a témáról szervezett szakmai tanácskozáson a belga fővárosban.

Megkülönböztetik a bioborokat 

Az idei szürettől az Európai Unióban feltüntethetik a bortermelők termékeiken az "ökológiai bor" kifejezést, ha megfelelnek az előírásoknak. Tilos például a szorbinsav használata és a kéntelenítés.

600 milliót költünk a magyar borok népszerűsítésére 

Bormarketingre, a magyar borok népszerűsítését előmozdító rendezvényekre, pályázatokra mintegy 600 millió forint áll rendelkezésre az idén - mondta Simon Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója a XII. Magyarországi Bormarketing Konferencia nyitónapján csütörtökön Sopronban.

Tokaj a világ legjobb helyei között 

A világ 10 legjobb borturisztikai desztinációja közé választotta az amerikai Wine Enthusiast Magazin Tokajt. A szaklap szerint azonban nem csak a borok, de a gasztronómia és a számos programlehetőség miatt is érdemes felkeresni a térséget.

Fiatalok, de kiváló bort készítenek 

Bodri Orsolya, a szekszárdi Bodri Pincészet borásztanonca és ifjabb Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza lett megosztva 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza a közönség szavazatai alapján. A nyertesek díjukat szombat este vehették át borkóstoló keretében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo