A tokaji borvidék turisztikailag kiemelt helyszínein termelői borkimérést végző egységeket, valamint vendéglátóhelyek bor- és alkoholos italkínálatát ellenőrizte a Nébih májusban. Az akcióban a hatóság emberei többek között arra összpontosítottak, hogy a forgalmazott borászati termékek és alkoholos italok élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek-e, továbbá a termékek minősége, nyomon követhetősége, valamint a helyszínek higiéniai állapota megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.
Fotó: Depositphotos
A hivatal a kiválasztott 18 ellenőrzött helyszínen 51 tétel hazai előállítású bort vizsgált, ezek minden esetben megfelelőnek bizonyultak.
Ezen felül 150 borászati termék érvényes forgalomba hozatali azonosítóját is ellenőrizték a Nébih Navigátor alkalmazással. Az ellenőrzött tételek mindegyike megfelelt.
A szeszes italoknál fontos feladat az esetleges házipárlatok forgalmazásának azonosítása. A hatóság 10 esetben végzett helyszíni vizsgálatokat és méréseket, minden tétel megfelelő volt.
A hatóság vizsgálta továbbá az egységek higiéniai megfelelőségét, a személyzet egészségügyi alkalmasságát is. Tizenhét helyszínen a higiénia körülmények megfelelőek voltak, egy esetben azonban figyelmeztetni kellett az előállítót az alapos takarításra és a tartályok rendszeres tisztítására. A borkimérő egységek alkalmazottai 7 esetben nem tudták hitelt érdemlően igazolni az egészségügyi alkalmasságukat.
Egy esetben elrendelték a jelöletlen termék megsemmisítését, egy-egy alkalommal pedig intézkedni kellett a termékkísérő dokumentum hiányos és pontatlan vezetése, valamint nem nyomon követhető, hibás jelölésű termék miatt. Utóbbinál 646,5 liter borászati termék zárolását rendelte el a hatóság.