Fogyasztóvédelem cikkek

hirdetés

Ezentúl nem lehet azonnal reklamálni a fogyasztóvédelmi hatóságnál

Ezentúl nem lehet azonnal reklamálni a fogyasztóvédelmi hatóságnál

Kedvezőbb panaszkezelési szabályok a vállalkozások számára.
Valami nem stimmel a Fantával

Valami nem stimmel a Fantával

Románia vizsgálatot kért.
Hamarosan perdömpingre készülhetnek a cégek?

Hamarosan perdömpingre készülhetnek a cégek?

2023. június 25-én Magyarországon új szabályok lépnek életbe, amely jelentős változást hozhat a kollektív fogyasztóvédelmi pereskedés területén.
Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

Vége lehet a trükköző vállalkozásoknak - küszöbön egy kártérítési hullám?

A parlamenti zárószavazás célegyeneséhez közeledik az az uniós jogalkotási gyökerű törvénymódosítási javaslatcsomag, amely nyomán újabb átfogó jogszabálymódosításra kerülhet sor a fogyasztóvédelmi jog területén.
Indulnak a téli ellenőrzések - mire figyelnek különösen a hatóságok?

Indulnak a téli ellenőrzések - mire figyelnek különösen a hatóságok?

A fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt ellenőrzéseket végez az adventi időszakban.
hirdetés
Gond van az egyik online szerencsejáték-szolgáltatóval

Gond van az egyik online szerencsejáték-szolgáltatóval

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított egy máltai székhelyű online szerencsejáték-szolgáltató ellen a magyar fogyasztók megtévesztése miatt.
Nem volt minden rendben a MindentMent reklámjaival - frissítve

Nem volt minden rendben a MindentMent reklámjaival - frissítve

Fogyasztókat megtévesztő fogászati hirdetései miatt a GVH figyelmeztetésben részesítette a MindentMent Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t.
Mocskos kínai büfére csapott le a hatóság Budapesten

Mocskos kínai büfére csapott le a hatóság Budapesten

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesült a Nébih.
Rárepült a Wizz Airre a fogyasztóvédelmi hatóság

Rárepült a Wizz Airre a fogyasztóvédelmi hatóság

Fogyasztóvédelmi eljárás indult a légitársasággal szemben.
Izgalmas jogi csata lesz a Ryanair és a magyar hatóságok között

Izgalmas jogi csata lesz a Ryanair és a magyar hatóságok között

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
hirdetés

Durva fogyasztóvédelmi bírságot varrtak a Ryanair nyakába

Tovább folytatódik a háború a légitársaság és a kormány között.

Fennakadt a rostán egy kistermelő - 1700 kiló élelmiszert kellett kivonni a forgalomból

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Gigaerős lesz a fogyasztóvédelem május 28-tól

Új tájékoztatási szabályok, például az akciók esetében.

Nem minden kávé, ami annak látszik - új szabály jön

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Kiadták a jelentést: ezek a legveszélyesebb tárgyak körülöttünk

A veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2021-es jelentése szerint a gépjárművek és a játékok állnak a lista élén; a magyar riasztásokban leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a díszvilágítási füzérek szerepeltek - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből.

Hamarosan nem kaphatnak vacakabb árut a magyarok, mint tőlünk nyugatra

Szigorodik a fogyasztóvédelem: májustól nem lehet jelentős minőségi különbség azonosként forgalmazott termékeknél.

Megvolt a húsvét előtti nagy razzia - sonkák buktak el a teszten

Az édességek és a pálinkák is átmentek a vizsgálaton, 5 sonkánál azonban problémát találtak.

Változnak az árfeltüntetés szabályai

Jó hír a fogyasztóknak, azonban többletmunka a vállalkozásoknak. Május végétől az ügyeskedő üzletek, webshopok a továbbiakban már nem kerekíthetik vonzóbbá a kedvezményeiket úgy, hogy az akció előtt rövid időre feltornázzák áraikat. Ettől kezdődően ugyanis az árleszállítások bejelentésekor minden esetben meg kell jelölni a termékek korábbi árát, amely kizárólag az árcsökkentést megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet - emelte ki dr. Majoros Lilla, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Dobogós helyen végeztünk: ömlik a hamis parfüm és kozmetikum Magyarországra

Az Európai Unióba érkező, lefoglalt hamis termékek háromötöde online értékesítésből származik – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) legfrissebb tanulmányából. A leggyakrabban hamisított, veszélyesnek is minősülő árucikkek között a leggyakoribbak a parfümök, a kozmetikumok, a ruházati cikkek, a játékok, a gépjármű-alkatrészek és a gyógyszerek.

Vége a vásárlók átverésének: nem lesznek kamuakcióknak a boltokban

Jelentős változások léptek életbe a szavatossági-jótállási előírások terén, a szabályozásba többek között beépítették a digitális termékek és szolgáltatások fogalmát, de hamarosan vége a mesterségesen megemelt árakat követő óriási akcióknak is. 

Ezekre figyeljünk a közüzemi számlánál

A számlázással és a reklamációval kapcsolatos tudnivalókra hívja fel a figyelmet az energiahivatal.

Egyre pofátlanabbak a csalók - így húznak le a netes oldalak

Erőfeszítés nélküli, szupergyors gyógyulással, fogyással vagy nyelvtanulással kecsegtetnek a csodát ígérő termékeket árusító, tisztességtelen weboldalak.

Változott a szabályozás: új időszámítás kezdődött Magyarországon

A vásárlók jogait erősítő új rendelkezések betartását januártól decemberig több mint 1100 helyszínen ellenőrizte a fogyasztóvédelmi hatóság. A vevőknek szóló tájékoztatásokban még javítottak is az üzletek 2020-hoz képest, a jótállási jeggyel összefüggő több mulasztás miatt összesített teljesítményük azonban romlott. Pedig idén januártól uniós irányelv alapján további, bár ezúttal kisebb léptékű változásokhoz kell alkalmazkodniuk.

Vége az egy hónapos gigarazziának - hol volt a legtöbb gond?

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, közel 2800 helyen razziáztak a hatóságok.

Óvatosan, ha neten vásárol arany ékszert!

Több problémát is találtak a garanciális szabályoknál a fogyasztóvédők.

Még mindig sok a gond a webáruházakkal

Több hiányosságot is talált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai online kereskedelemben a fogyasztói vélemények megjelenítésénél, ezért ajánlásokat tett közzé.

2022-ben is lecsap a hatóság: kiderült, hol lesznek fogyasztóvédelmi ellenőrzések

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium publikálta a 2022-es évre kiadott fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzési és vizsgálati programját, az ún. egységes vizsgálati programot („EVP”). Idén a fogyasztóvédelmi hatóságok részéről a tavalyinál is nagyobb lendületre, és kettővel több – pontosan ötven - témavizsgálatra számíthatnak a vállalkozások. Hogy hol számíthatunk ellenőrzésekre, azt dr. Nagy Andrea Magdolna, a Cerha Hempel Dezső és Társai Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezetője fogalja össze.  

Sok pénzt bukhat, aki nem tudja, milyen jogok illetik meg a netes vásárlás során

Egyre többen intézik online a karácsonyi ajándékvásárlást, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, milyen jogok illetik meg őket az internetes rendelés során, és mit tehetnek, ha nem elégedettek a kifizetett termékkel – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara online felméréséből. A kitöltők fele nem tudta például, hogy az online rendelt termékekre is ugyanolyan garanciát kell vállalniuk az eladóknak, mintha egy üzletben vásárolták volna. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy nem kell búcsút mondaniuk a pénzüknek, ha a webshopot tulajdonló cég nem hajlandó visszafizetni a jogszerűen visszaküldött termék árát.

Nem lesz pardon: durva bírságra számíthat, aki átveri a magyarokat

Jövő nyártól bírságolással vehetik fel a kesztyűt a hatóságok a kettős minőséggel szemben.

Megtaláltuk az új gazdasági csodafegyvert

A kerék feltalálása, vagy a kör négyszögesítése jelenthetett hasonló volumenű forradalmat, mint a most talált magyar szabadalom.

Vége a gigarazziának: mire jutott a hatóság?

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza.

Új világ jön a jótállásoknál

Az átfogó szabályváltozás után kisebb, de fontos újdonságok jönnek a jótállás-szavatosságban 2022-ben.

Kettős élelmiszer minőség: jöhetnek a büntetések

Az elmúlt hónapokban jelentős nyilvánosságot kapott az élelmiszerek és egyéb termékek kettős minőségben történő forgalomba hozatalát tilalmazó, illetve az ilyen kereskedelmi gyakorlatot szankcionáló jogszabályok elfogadása és ezeknek 2022. májusában való hatályba lépése. Várható, hogy az ilyen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások súlyos bírságra számíthatnak. E szabályok élelmiszerek tekintetében történő gyakorlati alkalmazása ugyanakkor jelenleg még számtalan kérdést vet fel. A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda járta körbe a részleteket.

Óvatosan a karácsonyi ajándékokkal - így előzhető meg a csalódás

Ha ajándékot veszünk, a szokottnál is gondosabban érdemes megőrizni a számlát, nyugtát. A karácsonyi vásárokban célszerű feljegyezni a kereskedő adatait, hogy szükség esetén fel tudjuk venni vele a kapcsolatot. Az üzletek által önként vállalt visszavásárlás lehetőségét hasznos lehet akár a blokkra felíratni.

Becsapta az embereket a Magyar Telekom, százmilliós bírság lett a vége

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 310 milliós bírságot rótt ki a Magyar Telekomra, amiért a fogyasztókat megtévesztve, valótlanul reklámozta korlátlanként egyes mobilinternet-csomagopcióit. A cégnek emellett kompenzációként 4 gigabyte (GB) többlet-adatforgalmat kell biztosítania a jogsértéssel érintett fogyasztóinak

Lényeges változásokra kell felkészülniük a cégeknek: bonyolódnak a fogyasztói szerződések

2022. január 1-jétől módosulnak az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintő fogyasztói szerződések. A PwC Legal szakértői kielemezték a vonatkozó kormányrendelet legfontosabb elemeit.

Jobb világ jöhet az ételfutárokra

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit.

Mennyire környezetkímélő, amit annak mondanak? Lezárult az országos razzia

A fogyasztóvédelem áprilistól szeptemberig vizsgálta a főként ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő, fenntartható jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát.

Nehezedik a vállalkozások helyzete - szigorodnak a jótállási szabályok

Európai Uniós irányelvek átültetése miatt 2022. január elsejével drasztikusan átalakul a fogyasztói adásvételi szerződésekre irányadó hazai szabályozás, ami minden vállalkozást, amelynek közvetlenül, vagy közvetetten „köze” van a fogyasztókhoz, érint. Érdemes elkezdeni a felkészülést, és nem csak a fogyasztóval közvetlenül szerződő, eladó fél, vagyis a kiskereskedői pozícióban lévő forgalmazóknak, de a gyártóknak is, mert jövő év január elsejével őrájuk is új előírások lépnek hatályba.

Sok vállalkozás nem alkalmazza a tavaszal életebe lépett szabályozást

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni.

Nyári razziák - mivel van a legtöbb gond?

A szünidőben sem pihen, az idegenforgalmi főszezonban a turizmus újraindulásához igazodva csoportosította át erőit a fogyasztóvédelem.

Új világ kezdődött a fogyasztóvédelemben – mire figyeljenek a cégek?

A piacfelügyeleti törvény péntektől alkalmazható módosításainak köszönhetően még eredményesebben léphetnek fel a hatóságok a fogyasztók biztonsága érdekében. Növekszik a vállalkozások önkéntes intézkedéseinek szerepe, veszélyes termék forgalmazása miatt már a logisztikai szolgáltató is felelősségre vonható - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Még mindig sok baj van a jótállással: van még dolga a boltoknak

Átfogóan megújult 2021 elejétől a legtöbb panaszt kiváltó jótállási ügyek bő másfél évtizede változatlan szabályozása.

Ellenőrzések a webáruházakban – sokkal szigorúbbá vált az internetes fogyasztóvédelem

Felértékelődött a digitális fogyasztóvédelem szerepe

Nekimennek a csaló webáruházaknak

A fogyasztók érdekvédelmi szervezetének felmérése szerint számottevően nem csökkent a csalás szándékával értékesítő online kereskedők száma; a tisztességtelen gyakorlat megszüntetése végett a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) közérdekű pereket indít - írta a Népszava.

Újabb zöld razzia indul - kik számíthatnak ellenőrzésre?

Hétfőtől indul és június végéig tart a natúr- és biokozmetikai termékek fogyasztóvédelmi ellenőrzése.

Újranyitott üzleteket ellenőriztek - mivel volt a legtöbb gond?

Lassan egy hónapja annak, hogy újranyithattak a nem napi fogyasztási cikket árusító boltok is. A kapcsolódó veszélyhelyzeti szabályok betartását három hete ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Társadalom

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

A hazai keresetek az EU sereghajtói között vannak, a helyzet 2010 óta alig javult – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből. 

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo