Mivel koccintunk az ünnepen?

Ha karácsony, születésnap, kitüntetés, szilveszter, fogadás – akkor pezsgővel koccintunk. Nem champagne-nal természetesen, hiszen azt csak a franciaországi Champagne megyében leszüretelt szőlőből lehet, ott, helyben készíteni, a régi francia metódus szerint – de magyar rokona is egyre népszerűbb. Sikeres hazai borpincészetek újabban kiváló pezsgőkkel rukkolnak elő és nagy sikerük van vele. Különleges palackban árusítják, és limitált szériában a nyerspezsgő is kelendő. Divat lett gyöngyöző bort gyártani, csakúgy, mint prosecco-t forgalmazni.

Mire készülhet a kormány?
Meg lehet még menteni az idei évet az ezer sebből vérző gazdaságban?

Online Klasszis Klub élőben Győrffy Dórával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a közgazdászt, egyetemi tanárt!

2025. július 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyesek amerikai módra narancslével keverik, ami huncut ötlet: ha a kezedben narancslével ácsorogsz egy bulin, azt gondolják, antialkoholista vagy, netán kocsival jöttél… A trend része, hogy a pezsgő csak száraz lehet, vagy extraszáraz, és nem flőtében, hanem öblös, magas boros pohárban is kínálják. Elegánsabb Sunday Brunch-ökön már a reggelihez is jár, ami nem is akkora szentségtörés, hiszen a franciák szerint pezsgőt egész nap lehet kortyolni, csak jó hideg legyen. Egy bizonyos korosztály még vásárolja - nosztalgiából - a sampanszkoje igrisztojét is, (védett márkanév!) de mindenki tudja, hogy ez az ital évtizedek óta Izsákon készül.

Mint koktél alkatrész is népszerű, jóllehet, Magyarországon a koktélfogyasztásnak nincs igazi hagyománya. Bár olyan kreatív italzseni, mint Willmann András, már évtizedekkel ezelőtt - korát jócskán megelőzve - kiadta eme tárgyú, tankönyvnek is használható mixerkalauzát. A koktél becsapós: édes, itatja magát, nem érezni benne a magas alkoholtartalmat, és elveszi az étvágyat is.

Újabban a gin alapúak lettek itthon divatosak, mint ahogy maga a gin is, főleg a fiatalok körében. Olyannyira, hogy itthon már több hazai pálinkafőző cég belefogott a gingyártásba, egy hazai prémium szegmensre építve.

A Wine & Spirits Trade Association jelentése szerint az ízesített és fűszerezett rumok eladása 2014 óta a nem egészen 6 millió palackról 2019-re több mint 10 millió palackra nőtt, ami csaknem 80 százalékos növekedést jelent. A nagy italtermelők és forgalmazók több prémium fajtával rukkolnak elő. A magasabb minőségű italok ­iránti kereslet megugrása minden területen egyértelmű.

A vodka és a bitterek itthon változatlanul népszerűek. A vodkaszóda és az ízesített, azonnal fogyasztható italok iránti kereslet 26 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban egy másik felmérés szerint. A fogyasztók egyre kifinomultabb italokat, egyben autentikus, luxus élményt keresnek. A Covid óta szinte minden fogyasztót meg lehet szólítani az egészséges jelzővel, ami persze alkoholos termékeknél eleve furcsa. Az úgynevezett hard seltzerek (alkoholos ízesített szódák) ugrásszerű növekedést mutatnak angolszász nyelvterületen.

Mint aperitif, a hungaricumnak számító pálinka itthon a reneszánszát éli. Nem elsősorban buliba való tömény, inkább disznóölős, téli kirándulós, pincelátogatós, családi vendégeskedős. Soha annyi profi és házi pálinkaüzem nem működött az országban, mint ma. A gyümölcs árak meredek emelkedésének várható következménye, hogy jövőre ez az ital még drágább lesz, minimum kétszerese egy üveg vodka árának, és ezen nem is lehet csodálkozni. Hogy ki melyik fajtát és üzemet kedveli, ízlés kérdése. Bár sokan szeretik az ágyas fajtát, ez hivatalosan nem számít pálinkának. Nagyon sokféle gyümölcsből – és zöldségből - való kapható, újdonság itthon a sörpárlat. A vodka és a bitterek népszerűsége ma is jellemző.

Mondd meg, mit iszol, megmondom, ki vagy. Mást jelent egy déli Unicum-sör kombó a közeli kocsmában, mint egy jégkockás bodzaszörp citromfűvel meg egy latte a közeli vegán bisztróban, netán a fiatal hölgyek körében nyáron népszerű színes Aperol spritz kortyolgatása.  Amely mintha átvette volna az édes, tejszínes, kávés-csokis, jégkockás likőrök helyét - pár éve még ilyet kortyoltak a lányok.

Évtizedeken keresztül hódított a konyak, persze a magyar, meg az olcsó vermut, és a bor, amelyen sokszor nem volt feltüntetve, melyik pincében készült – pontosabban, melyik állami gazdaságban, csak annyi volt ráírva, bikavér, netán debrői hárslevelű. A bor ma stratégiai árucikk, elegáns vinotékák és borbárok százai nyíltak az utóbbi években, a szállodák és az éttermek gyakran rendeznek borkóstolós vacsorákat. Illik ismerni a nagyobb borházakat, megkérdezni, ki hozta rendbe ilyen mesterien a pincét, költői jelzőkkel illetni egy-egy fajta illatvilágát, megcsodálni az ital színét meg a palackcímkét, és érdeklődni a grafikus neve iránt. Kiemelt borrégiókban az utóbbi időben számos olyan hotel nyílt, amely a wellness mellett a hegy levére épít, teraszukról a szőlőtőkék közé látni.

A magyar vásárlók többsége már nem ájul el a szupermarketekben kapható névtelen francia vagy olasz boroktól, tisztában vannak vele, hogy többet ér egy neves magyar borház terméke.

A sör mindig népszerű ital volt Magyarországon és bárki meg tudta fizetni a Kőbányához köthető nedűt. De a világpiacon is mindinkább hódít, olyan régiókban, ahol nincs nagy hagyománya a sörgyártásnak. A fogyasztásban az amerikaiak vezetnek, a sereghajtó Afrika és Közép-Kelet. Ázsiában nő leginkább a fogyasztás, de Brazília is feljövő piacnak számít. Itthon hozzávetőleg tíz éve kezdődött a kézműves és kisüzemi sörök gyártása. Az iparág sorsa – ebben a szegmensben is - nemcsak a kereslet növekedésétől függ, hanem a költségek alakulásától. Nem mindegy, hogy hordóban, dobozban, vagy palackban értékesítik a söröket, amelyek logisztikai és benzinigénye előbb-utóbb szintén érződik az árban.

Ma már nemcsak a Benelux államok piacán népszerűek a gyümölcsös, ízesített sörök – itthon is több kisüzem állt rá ezek gyártásására. Vagány küllemű, érdekes fantázianevű és grafikájú dobozos sörök, valamint a 3,3 decis palackok a menők. Közben a magyar – bár jórészt külföldi tulajdonban lévő - nagyüzemeknek versenyezniük kell a számos itthon kapható külhoni márkával is.

Véleményvezér

Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata

Teljes bukta lett Orbán Viktor igazságpillanata 

Orbán Viktor egyre nagyobbakat lódít egyre kevesebb sikerrel.
Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen

Elutasították Magyar Péter feljelentését Orbán Viktor ellen 

Az ügyészség döntött Orbán Viktor feljelentése ügyében.
Vatikán már nem békepárti, a pápa az ukrán elnököt fogadta

Vatikán már nem békepárti, a pápa az ukrán elnököt fogadta 

Az új pápa előbb fogadta az ukrán elnököt, mint Orbán Viktort.
Magyar Péter nyilvánosságra hozta, hogy szerinte hol lopott milliárdokat a Fidesz

Magyar Péter nyilvánosságra hozta, hogy szerinte hol lopott milliárdokat a Fidesz 

Milliárdosok aggódhatnak egy kormányváltás esetén.
A szabadság hőseként ünnepelték Karácsony Gergelyt az Európai Parlamentben

A szabadság hőseként ünnepelték Karácsony Gergelyt az Európai Parlamentben 

A budapesti főpolgármester megdicsőült Strasbourgban.
A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte

A Fidesz az elmúlt öt év költekezését részben forintleértékelésből fedezte 

Első helyen az ipari termelői árak drágulásában.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo