Sör cikkek


Új világ jön a Heinekennél

Új világ jön a Heinekennél 

Világszerte csökkentik az energiafelhasználást és a karbonlábnyomot.
Zuhan a magyarok sörfogyasztási kedve

Zuhan a magyarok sörfogyasztási kedve 

Sörszövetség: csökkent tavaly a magyarországi sörfogyasztás.
Lecsaptak a Heinekenre, bírság lett az ügy vége

Lecsaptak a Heinekenre, bírság lett az ügy vége  

A sörválaszték szűkítése miatt 15 millió forintra bírságolta meg a GVH a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t, egyben kötelezte megfelelési program kialakítására.
Árstop jön a sörre, az ásványvízre és a perecre

Árstop jön a sörre, az ásványvízre és a perecre 

De csak három napig és nem mindenhol. 
Összebeszéltek a sörgyártók, durva bírság lett a vége

Összebeszéltek a sörgyártók, durva bírság lett a vége  

A düsseldorfi területi legfelsőbb bíróság 50 millió eurós kartellbírságot vetett ki a Carlsberg sörgyárra egy 2014 óta tartó eljárásban.
Így látja a piacot a világ második legnagyobb sörgyártó cége

Így látja a piacot a világ második legnagyobb sörgyártó cége 

Növekvő első negyedéves árbevételről számolt be a Heineken.
Egyre keserűbb a német sör

Egyre keserűbb a német sör 

Csökkent az Európai Unióban és Németországban a német sörök fogyasztása az elmúlt tíz évben.
Magyar kisüzemi sörfőzde sikere Londonban

Magyar kisüzemi sörfőzde sikere Londonban 

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet az Etyeki Sörmanufaktúra.
Egyre tudatosabban és bátrabban vásárolnak sört a magyarok

Egyre tudatosabban és bátrabban vásárolnak sört a magyarok 

Ma kezdődik a 6. Belvárosi Sörfesztivál, amelynek ettől az évtől kezdve főtámogatója a Spar Magyarország. A hazai üzletlánc már hosszú ideje segíti hazai kisvállalkozások, köztük a kisüzemi sörfőzdék egyedi termékeinek piacra jutását és ösztönzi a minőségi sörfogyasztást.

Hogyan lehetsz te is sörfőzde tulajdonos? 

Előrejelzések szerint erőteljes növekedés várható az európai kisüzemi sörök piacán a következő öt évben. Ezt a lehetőséget szeretnék kihasználni a Fehér Nyúl Brewery & Taproom alapítói, sörkedvelő befektetők segítségével. Csepregi András, Meiszner Péter és Sajgó Álmos a közösségi finanszírozást választották üzemük továbbfejlesztéséhez, Magyarországon elsőként.

Az oroszok megtalálták a csodafegyvert a németek ellen 

Robbanásszerűen, akár 30 százalékkal drágulhat a sör az idén Németországban a főzdék szövetségének (Deutscher Brauer-Bund, DBB) szerdán ismertetett becslése szerint.

Kevesebb cseh sör fogyott a járvány alatt 

Tavaly 19,6 millió hektoliter sört főztek a cseh sörgyárak, ez 2,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban .

Mivel koccintunk az ünnepen? 

Ha karácsony, születésnap, kitüntetés, szilveszter, fogadás – akkor pezsgővel koccintunk. Nem champagne-nal természetesen, hiszen azt csak a franciaországi Champagne megyében leszüretelt szőlőből lehet, ott, helyben készíteni, a régi francia metódus szerint – de magyar rokona is egyre népszerűbb. Sikeres hazai borpincészetek újabban kiváló pezsgőkkel rukkolnak elő és nagy sikerük van vele. Különleges palackban árusítják, és limitált szériában a nyerspezsgő is kelendő. Divat lett gyöngyöző bort gyártani, csakúgy, mint prosecco-t forgalmazni.

Durván visszavetette a sörfogyasztást a járvány 

Tavaly az öt legnagyobb hazai sörgyártó (Borsodi, Dreher, Heineken, Carlsberg és Pécsi) teljes forgalma 7,5 százalékkal, 6,177 millió hektoliterre mérséklődött, a belföldi értékesítés pedig még ezt is meghaladó mértékben, 9 százalékkal, 5,657 millió hektoliterre esett az előző évhez képest - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója.

Kézműves sörfőzdéken segítene Kósa Lajos 

Beavatkozhatnak a sör- és üdítőital-piac szabályaiba.

Proteinital, plasztik-újrahasznosító: a körforgásos gazdaság sztárjai 

Már kezd körvonalazódni, hogy mely startupok lesznek a körforgásos gazdaság sztárjai. Olyan technológiai áttöréseket érnek el, melyekkel semmilyen matéria nem marad parlagon.

Egekbe szökhet a sör ára a klímaváltozás miatt 

Az éghajlatváltozás és az élelmiszer-fogyasztás növekedése következtében kevesebb és drágább lesz sör – állapították meg tudományos kutatók. Egy tonna sörárpa ára 2017-ben 170, tavaly már 270 euró volt.

Vész fenyegeti a sörivókat 

Miután Nagy-Britanniában a foci-vb alatt a szénsav-hiány miatt sok helyütt adagolták a sört, most újabb vész fenyegeti a sörivókat: a katasztrofális árpatermés miatt máris emelkedik az ital ára.

Kisüzemi, hazai, csapolt és IPA. Így sörözünk mi 

A hazai sörfogyasztási szokásokat vizsgálta a Beerporn.hu internetes felmérése, amely a fogyasztás gyakorisága és helye mellett a kisüzemi sörök ismertségét és a legnépszerűbb sörtípusokat is feltérképezte.

Mást vásárol az Y-generáció: iparágak dőlhetnek be 

Elemzők szerint számos iparág napjai vannak megszámlálva, mert az Y-generációnak teljesen mások az igényei, a kedvenc márkái és a fogyasztói szokásai, mint szüleiknek, a baby boomer generációnak.

Minden évben nagy biznisz a kánikula 

Kiugróan megnőtt az ásványvizek forgalma a hőség miatt, de az átlagosnál jóval több fogy jégkrémből, sörből és üdítőből is az MTI-t tájékoztató áruházláncok szerint.

Egyre keresettebb a drágább, de minőségi sör 

Száz hektoliterrel, vagyis 10 százalékkal több prémium kategóriájú sör fogyott hazánkban 2016-ban az előző évhez képest. A minőségi főzetek világszerte egyre népszerűbbek, amire a hazai sörpiac is reagál: újabb és újabb gyártók bővítik a kínálatukat prémium vagy szuperprémium kategóriájú sörökkel.

További adókedvezményt kapnak a kicsik 

További jövedékiadó-kedvezményt kaphatnak a kisüzemi sörfőzdék Lázár János friss bejelentése szerint. A söriparban már most is forrong a hangulat, a Sörgyártók Szövetsége szerint erodálják a piaci versenyt.

Sörfőzdék: vannak a kicsik, meg a nagyok 

A hazai sörgyártás bevételei egyenletesen növekedtek az elmúlt 3 évben, de a piaci szereplők közül rendkívüli módon hiányoznak a középes méretű üzemek. Kisüzemek viszont sorra nyílnak, ami azt jelzi, hogy még most is sokan látnak fantáziát a kisüzemi sörfőzésben.

Sörből és adóból is több folyt tavaly 

2015-ben 4%-kal növekedett a söripar hazai értékesítése. Tovább nyílt a sörpiaci olló. Erősödött a prémium és szuper prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott az olcsó, gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése. Hét százalékkal nőtt a söripar adó és járulékbefizetése, amely meghaladta a 71 milliárd forintot.

Megindult a sörszezon 

Megnyitotta a 2016-os sörszezont a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Eseménysorozatuk, a sörkultúrát középpontba helyező „Sör mi több” állomásain a gasztronómia mellett, ebben az évben hangsúlyt kapnak az alapanyagok, a minőségi sörgyártás, valamint a nők és a sör viszonya.

Nap nélkül sem borús az összkép a sörösöknél 

2014-ben 2%-kal növekedett a söripar hazai értékesítése. Erősödött a prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott a gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése. A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly 6,4 milliárd forintot ruháztak be fejlesztésekbe. A közteherviseléshez adók és járulékok formájában több mint 66 milliárd forinttal járultak hozzá a hazai sörgyártók.

Erősen koncentrált a magyar sörpiac 

Több mint hetven olyan magyarországi vállalkozás van, amely a cégnyilvántartás szerint főtevékenységként végez sörfőzést. A társaságok 2011 óta 120-133 milliárdos összesített árbevételt értek el, ezek túlnyomó többségét a három legnagyobb gyár produkálta.

A komplex értékesítés segítheti a kis sörfőzdéket 

Egyre népszerűbbek és egyre inkább szem elé kerülnek a kisüzemi sörök a magyar piacon. Ha a sör is gasztronómiai értékkel bír, egy olyan réspiacot célozhatnak meg a készítői, ahol a kicsiknek is van esélyük.

Nem az EB, hanem a meleg miatt nő a sörfogyasztás 

A nagy sportesemények kapcsán a sör és a sós ropogtatnivalók forgalmának emelkedésére számítanak a gyártók, kereskedők. Az elmúlt hat év adatainak vizsgálata alapján azonban nem mutatható ki egyértelmű összefüggés a rendezvények és a vásárlások között.

Kevesebb sört iszunk, 4,4 milliárdot bánhat az állam 

A folytatódó gazdasági válság jelentős hatással volt a magyar söriparra is 2009-ben: a sörgyárak a magyar piacon történt értékesítése 9%-kal csökkent a 2008-as évi értékesítéshez képest - mutatott rá a Magyar Sörgyártók Szövetsége a mai online sajtótájékoztató keretében.

Válság alatt fektessünk alkoholba? 

A tavaly kirobbant gazdasági válság a sörpiacot sem hagyta érintetlenül, de a jelek szerint a stabil pénzügyi háttérrel, alacsony hitelállománnyal rendelkező sörgyártók az elmúlt hónapokban ismét a befektetők kedvenceivé váltak, sok esetben több mint megduplázva árfolyamukat. Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint a söripari cégek szárnyalását a kijózanodás, és az elmúlt évek konszolidációjának folytatódása követheti. A magyar sörpiac bár közvetlenül nincs megmérettetve a tőzsdéken, de anyavállalataik révén hozzájárulnak a nagy tőzsdei cégek eredményéhez. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon kevesebb korsóba kevesebb sör kerül, mivel a statisztikák szerint nem csak az eladott sör mennyisége, hanem a fogyasztók száma is csökkent.

Nem semmi: a románok több sört vesznek, mint vizet 

A forrásokban gazdag vidékeken a lakosok nagy mennyiségben vesznek magukhoz a földből csörgedező természetes ásványvízből, de sokan megelégednek a csapvízzel. Románia európai szinten az első tíz ország között foglal helyet az egy főre jutó sörfogyasztásban.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Gyanús a Gazdasági Versenyhivatalnak a Temu, vizsgálódnak

Gyanús a Gazdasági Versenyhivatalnak a Temu, vizsgálódnak 

A Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatát érintő beadványokat vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo