A komplex értékesítés segítheti a kis sörfőzdéket

Egyre népszerűbbek és egyre inkább szem elé kerülnek a kisüzemi sörök a magyar piacon. Ha a sör is gasztronómiai értékkel bír, egy olyan réspiacot célozhatnak meg a készítői, ahol a kicsiknek is van esélyük.

Kép: SXC

A kisüzemi sörfőzdék számára a kulturális eseményekhez, fesztiválokhoz kapcsolódó megjelenés jelenti a legjobb lehetőségeket az ismertség növelésére – mondta el lapunknak Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. Idén júniusban, a harmadik  Budavári Sörfesztiválon is kiemelt szerepet kapnak a kisüzemi főzdék, a látogatók a nagyobbak termékeivel együtt összesen közel kétszázféle nedűt kóstolhatnak majd. A fesztiválok mellett mára kifejezetten a kézműves sörökre „szakosodott” vendéglátóhelyek is létrejöttek, például a budapesti Léhűtő vagy Élesztő – hogy csak a legfrissebbeket említsük –, vagy épp a Sörmanufaktúra mellett néhány erre szakosodott üzlet is állandó megjelenési lehetőséget kínál a kisebb, jó minőségű italokat kínáló főzdéknek.

Nem kell konkurálni

A fesztiválok nemcsak a közönség, de a kisebb sörfőzdék számára is kiváló lehetőséget jelentenek – hangsúlyozta Vaskó György –, mivel a kisebb gyártók számára a legnagyobb nehézséget a fogyasztókhoz való eljutás, a promóció biztosítása jelenti. Véleménye szerint a kisüzemi söröknek nem kell konkurálnia a nagy gyártók termékeivel, hanem azokat a piaci réseket tudják betölteni belföldön, amelyeket a nagy sörgyárak szabadon hagynak. Elsősorban tehát különlegességekkel, kiemelkedően magas minőséggel maradhatnak a piacon. A kisüzemek a sörgyártáshoz csak hazai és természetes anyagokat használnak, a főzdék színvonala megfelel az európai elvárásoknak. Az igényesség és a különlegesség a jelszavuk, amit egyre inkább értékelnek a fogyasztók is.

De mi az a kisüzem?
Kis sörfőzdének tekinthető az a sörelőállító műhely, amely 20 ezer hektoliter alatti mennyiséget készít évente. Vaskó György egy korábbi nyilatkozata szerint a főként családi tulajdonban lévő kis sörelőállító üzemek általában 500 és 2500 liter közötti mennyiséget készítenek naponta. A kategóriák behatárolása nem egyszerű, a kisüzemi mellett egyre többször kerül elő a „kézműves sör” kifejezés is. A mindennapi használatban kézművesnek tekintjük a kisüzemek söreit, hiszen kisebb berendezésekkel, nagyobb élőmunkaigénnyel dolgoznak, a sörmester pedig marketing- és pénzügyi osztályok közbeiktatása nélkül, saját belátása szerint valósítja meg ötleteit – mondja a sörpont blog.
Jelenleg a magyar sörtermelés 0,5 százalékát adják, a keresletet kielégítik, de ennél többre is képesek lennének. A fejlődés ezen a területen az lehet az elnök szerint, ha a sörelőállító üzemek komplex módszerrel értékesítik termékeiket, vagyis megjelennek velük különféle fesztiválokon, illetve helyben a kistérségekben, valamint a maguk által üzemeltetett panziókban, vendéglátóhelyeken értékesítik azokat. Van hova fejlődni, a kézműves sör forgalma világszinten 2012-ben is dinamikusan fejlődött, a Folyékony Kenyér blog szerint elérte a 10%-ot az amerikai sörpiacon.

Nehéz múlt

Bár mostanában egyre többet hallani a kézműves magyar sörökről is, egyesek már egyenesen sörforradalomról beszélnek a házi sörök térnyerése kapcsán, a ma létező mintegy ötven kisüzemi főzde szinte semmi a korábbiakhoz képest – mondta el kérdésünkre a szakember. A kisebb főzdék száma a fénykorban, a kilencvenes évek közepén elérte a 350-et, és a magyar sörgyártás termelésének a 0,5 százalékát adta. A jogszabályi környezet azonban sok szempontból nehezítette a kisüzemi főzdék fennmaradását.

„A kisüzemi söröknek nem kell konkurálniuk a nagy gyártók termékeivel, a piaci réseket tudják betölteni."
Problémát okozott többek között a jövedéki törvény, a jövedéki termékhez kapcsolódó kettős könyvelés előírása, de az is, hogy a többségében kft.-ként megalakult cégek nem tudtak hitelt szerezni. A kisüzemi főzdékre kaució is vonatkozott például egy ideig, megelőzendő az esetleges szabálysértéseket. Ehhez jött még a multinacionális sörgyárak magyarországi terjeszkedése, amelyek az olcsó és kommersz söreikkel uralják a piacot. A szabályozás gyakran változott, emiatt is alakult meg az érdek-képviseleti szervezet majd’ húsz évvel ezelőtt. Vaskó elmondása szerint a ma működő ötven főzde egy része is viszonylag frissen alakult, tehát korábban még ennél is rosszabb volt a helyzet. Vagyis a kisüzemi sörfőzés nagy hagyományra tekint vissza, és bár a főzdék – köszönhetően a trendek változásának és a sör gasztronómiai divatjának – egyre inkább láthatóak, nem mondhatni, hogy növekvő piacról lenne szó. Hiába egyre divatosabbak a kézműves, kisüzemi sörök, a bevétel mégsem nő egyelőre, hiszen a magasabb kategóriájú italokhoz kevés a vásárlóerő. Ez Vaskó György elmondása szerint különösen érinti az észak-magyarországi főzdéket, amelyek között bár vannak kiváló minőséget képviselők, a helyben értékesítésből nem tudnak megélni, a terjesztésre pedig nincs kapacitásuk, ezért is segíthet az összefogás, illetve ha élnek a szervezett megjelenési lehetőségekkel.

Segít a szabályozás

A kisüzemi főzdék helyzetét jelentősen könnyíti a „sörös nagyhatalmakra” jellemző szabályozáshoz hasonló elvek átvétele. A rájuk vonatkozó kedvezményeket 2012 januárjában szavazta meg a parlament. Ekkor a házi sörfőzés 1000 literig való engedélyezése mellett könnyítettek a kisüzemi sörösökre vonatkozó szabályozáson is. Így a sörfőzdéknek például a termékmérleg párhuzamos vezetése helyett elegendő a számviteli szabályoknak megfelelő készletnyilvántartást vezetniük, a nagyok számára előírt elektronikus nyilvántartás mellett engedélyezik a papír alapú adatkezelést, és a kisüzemi sörfőzdékben előállított sör 50 százalékos kedvezményes adót kell csak, hogy fizessen – ahogy azt az unió is engedélyezi. További engedmény a kisebb főzdéknek, hogy 2012-től felére csökkentették a fizetendő biztosíték minimumát, sőt lehetőség van 250 ezer forintos biztosíték letételére is. Ezekre olyan üzemek jogosultak, amelyek nem állnak más főzde tulajdonában, éves termelésük pedig nem halad meg egy bizonyos - pár ezer-pár tízezer hektoliteres – mennyiséget.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo